Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Еквадор му отказа политическо убежище
Обновена: 11 апр 2019 13:54 | 11 апр 2019 13:35,
190
Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж
Кадър: YouTube

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асадж е арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Еквадор взе решение да не му предоставя право на убежище, заяви днес президентът на страната Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор в Лондон вследствие на решението на властите.

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

В последните 7 години Джулиан Асандж живеше в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Властите в скандинавската страна искат да го разследват по обвинение за сексуално насилие. От "Уикилийкс" обаче се опасяваха, че той ще бъде предаден на САЩ.

Решението на еквадорското правителство идва ден след като главната редакторка на "Уикилийкс" Кристен Храфсон обяви, че подозира посолството в организиране на мащабна шпионска операция, насочена срещу Асандж.

Отношенията между Асандж и неговите домакини в посолството се обтегнаха, след като Еквадор го обвини, че е издал информация за личния живот на Морено.

Президентът от своя страна каза, че Асандж е нарушил условията, според които страната му дава политическо убежище.

Създателят на "Уикилийкс" е задържан в полицейско управление в централен Лондон и се очаква да бъде отведен в Уестминстърския съд.

Ленин Морено заяви, че е поискал Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която ще бъде измъчван или ще бъде осъден на смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е тъжно, че към днешна дата заради интересите на кървавата империя на злото сащ, с преследва истината. Свобода за Асандж!
158
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% престъпник, руски агент и изнасилвач, който скоро ще се изправи пред правосъдието за намесата си в американските вътрешни работи и разкриването на секретна информация, която подложи на опасност сигурността на милиони хора.
157
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Щирлиц158 Че кои са източните ценности?Тотален контрол на медии,хора,фирми,институции...дори рапърите са контролирани в Русия.Който не е удобен,просто изчезва...
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен159 Ноп! Така,Кремъл би се издал за връзките си с изкуфялият Аасанж.Днес всички знаят за отровителските способности на руските служби.Особено след слумаят с новичок в Англия.Доказани са връзките на Аасанж с руски хакери в Еквадор.
155
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше в интерес на Кремъл,този отдавна да е пил чай с плутоний.Във свободната цивилизация отива на съд със право на адвокат
154
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Западните безценности в действие.
153
2
 
2
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Неква шведка се жалвала от него затова го търсят .Тръмб каза не ми трябва, англичаните не знаят кво да го правят ще ходи в Швеция май....
152
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не го прибра,за да не се издадат в Москва,за връзките си с Асанж.Доказани са негови контакти с руски хакери ,в Еквадор.Като журналист,тръгна добре преди години,но после се радикализира и попадна в ръцете на руските служби."Никога не е късно,да станеш за резил",важи с пълна сила за Асанж.
151
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оруел148 Центърът на световната диктатура е в Москва.Там мечтаят за световно господство.Паднаха много жертви ,на путиновата хибридна война,за съжаление,претендиращи да са интелектуалци.
150
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Муньо150 Асанж не е никакъв герой,а руско ***.Както и Сноудън.
149
4
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Бог да го прости.
148
3
 
9
 
! Отговори
Муньо преди 5 години
Асандж е ГЕРОЙ, а този свят е собственост на сатаната!!!
147
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Асанж стана жертва на безсилният гняв на плутокрацията заради загубата на Клинтън от Тръмп... заради разкритията кои интереси създадоха ИДИЛ и доста др. ''пикантерии'' !Изглежда Асанж ще бъде даден за мрачен пример на тези които дръзнат да разпространяват истини в свят на двойни стандарти !
146
4
 
9
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Надига се сянката на световната диктатура! Войната е мир, има една истина нашата! Само от нас зависи да попречим!
145
2
 
13
 
! Отговори
До 140 преди 5 години
Сноудън е жив и здрав, даже живее с приятелката си, а Асандж...в демократична Англия:))) едва ли ще е здрав дълго време, дори и да е жив. Демократичен процес??? Едва ли!!!
144
2
 
21
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Най-отвратителното е, че този " Ленин" Морено предаде Асанж, след като УИКИЛИКС публикува документи за негови имотни престъпления.ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ПРОТИВ ЕКСТРАДИРАНЕТО НА АСАНЖ !
143
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
демокрация и човешки права в действиеказваш истината и те осъждат на смъртне случайно че краварите са затрили 50 милиона индианци само с обикновени оръжия пушка и сабяам да даде господ да си го получат в пълна мярка
142
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HakerОт години е в Русия. Публикувал е в Туитър относно ареста на Асандж... Черен хумор - в уж демократична Англия влачат един журналист, който дръзна да каже истината... Кой можеше да повярва, че Сноудън е взел по-добро решение, но факт!
141
4
 
3
 
! Отговори
Haker преди 5 години
Kude e Snoudan
140
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джулиан разкри кой е създал ИДИЛ.