Уикилийкс: Шпионска операция срещу Джулиан Асандж

Асандж е в посолството в Лондон от 2012 година
11 апр 2019 07:50,
16
Уикилийкс: Шпионска операция срещу Джулиан Асандж
Снимка: Reuters

"Уикилийкс разкри обширна шпионска операция насочена срещу Джулиан Асадж в еквадорското посолство", разкри Кристен Храфсон, главен редактор на Уикилийкс, добавяйки, че "изгонването" на Асандж от посолството може да се случи по всяко време, съобщава Reuters.

Храфсон не даде доказателства за обвиненията си, а Reuters засега не може да потвърди информацията.

Асанж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Това обвинение по-късно беше оттеглено, но Уикилийкс се опасява, че САЩ искат да го екстрадират.

Преди време еквадорските власти обвиниха госта си, че е издал информация за личния живот на президента на Еквадор Ленин Морено.

Още по темата
Президентът от своя страна каза, че Асандж е нарушил условията, според които страната му дава политическо убежище. За момента обаче издирваният остава в сградата на посолството.

Подръжниците на Джулиан Асандж го смятат за герой, който разкрива големи злоупотреби с власт на модерните държави и за защитник на свободата на словото. За други обаче - той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ.

Знаем, че дневниците, които отбелязват влизането и излизането на посетителите от посолството са били изискани, разказва Храфсон, и предполагаме, че след това са били предадени на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Враждата между Вашингтон и Уикилийкс датира от 2010 г., когато сайтът публикува класифицирано видео на военните на САЩ. Клипът показа как американски военни хеликоптери "Апачи" атакуват Багдад. По време на нападението загиват десетина души, включително двама репортери на Reuters.

По-късно хакерите на Уикилийкс публикуваха и над 90 000 секретни документа с подробности за войната в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни доклада на САЩ, описващи военни операции в Ирак.

Сред изтеклата информация имаше и изключително критични изказвания на висши американски служители по адрес на руския президент Владимир Путин и членове на саудитското кралско семейство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кица никога няма да му прости за диненета *** с която я провали
7
1
 
16
 
! Отговори
ДААА преди 5 години
Опасен е, че осветли "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" методи на загрижения запад спрямо обикновените хора по света. Показа двойния стандарт за обикновената рая и богоизбраните общества, също и гнусните методи на войните/ революциите?!? облечени в "хуманитарна" форма, уж загриженост. Всъщност си е съвременно овладяване на ресурси, обичайна алчност прикрита под лицемерно, циничена загриженост за тези, които избиват и едните и другите.
6
27
 
3
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 5 години
Поредното руско протеже, което приятелите му *** са го изоставили. На руснаците не трябва да се продаваш иначе ще свършиш като този "герой"
5
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За други обаче - той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ."Благодарение на Асандж разбрахме какви гнусотии вършат САЩ по целия свят под претекст, че пазят "националната" си "сигурност". Единствените, които реват против него са самите САЩ.
4
4
 
41
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Асандж, разбира се, е Герой! Той си е сложил "главата в торбата". Хайде, арестувайте го най-после, осъдете го, за да може още милиони да прогледнат и да заклеймят днешния отвратителен хегемонизъм, милитаризъм и деспотизъм на Глобализма и Новия Световен Ред !
3
1
 
11
 
! Отговори
De преди 5 години
А какво стана с агента на ЦРУ Сноудън , които Русия му даде убежище , за 1 приятел питам
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво за господин Асандж.
1
2
 
30
 
! Отговори
кхмели-сунели преди 5 години
От прочетеното в статията, става ясно, че за "САЩ или добро, или нищо". Точно като за умрелите. RIP САЩ. За вас ще кажа- нищо!