Западът не може да прости на Русия невероятния й подвиг!

Руски издания за започналите тържества за Деня на победата
9 май 2019 09:20, Елка Василева
243
Западът не може да прости на Русия невероятния й подвиг!
Снимка: архив, Reuters

В Далечния изток на Русия вече се състояха военни паради, посветени на днешния празник - 74-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, информира руското онлайн издание "Лайф".

Новинарски сайтове от федерацията отразяват далекоизточните "паради на Победата" в Южносахалинск, Петропавловск Камчатски, Магадан, Хабаровск, Владивосток, Благовешченск, Чита и други градове. Започват и тържествените прояви в сибирските региони.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу поздрави по случай Деня на победата военнослужещите и ветераните от страната, отбелязва печатът. По данни на Пенсионния фонд, качени на сайта на трудовото министерство, в Русия към днешна дата живеят близо 75 хиляди ветерани, участвали във войната с хитлеристка Германия, посочва "Економика сегодня".

Електронният в. "Вести.Финанс" представя в подборка печатни и снимкови материали "Оръжието на Победата - най-добрите леки въоръжения от Великата отечествена война".

А руското издание на "Форбс" съобщава, че брандът "Юлис Нарден" е изложил в московския си бутик часовник с образа на съветския маршал Георгий Жуков - "първата лястовичка" от колекция с ликовете на велики руски пълководци.

В 22.00 московско (и българско) време днес Москва ще наблюдава празничния салют по случай годишнината от победата. Залповете ще проехтят от 32 площадки в града. С всяка година тържественият фойерверк става все по-пищен, а този път ще представлява истински пиротехнически спектакъл, пише "Росийская газета".

Десетте хиляди изстрела ще бъдат дадени с оръдия ЗИС-3, изготвени по образци от 1942 г., но по модерни технологии, добавя официозът.

"Известия" публикува обширен материал за почетните гости, канени на парадите по случай 9 май в Москва през различните години. Кремъл съобщи, че тази година специални покани няма да има, но ще бъдат подготвени за 75-ата годишнина от победата през 2020, уточнява всекидневникът.

Списъкът на почетните гости от чужбина зависи не само от мащабите на честванията, но и от политическата конюнктура, на която "отговаряше изцяло през последните 10 години", признава "Известия". Споменавайки за "антируска истерия" в чужбина, изданието припомня, че "отказаните покани (. . .) ставаха разменна монета на фона на международните конфликти" и тези откази "добиха масов характер" от няколко години насам.

Съветският съюз разруши безчовечния план на нацистите за преустройство на целия свят, припомня коментатор на "Фонтанка". "Да, заедно със своите съюзници. При щурма на Берлин обаче европейците се сражаваха главно на другата страна" и днес Западът "не може да прости" на Русия нейния "невероятен, невиждан подвиг", твърди той.

"Не всекиму е дадено чувство за мярка", коментира авторът въпросите на западни медии "защо в Русия толкова "милитаристично" подгряват спомена за войната и Победата". "Има обаче специални дни, когато е неприлично да забележиш някоя фалшива нота. Защото фалшивата нота не е най-важното в една правилна песен. Най-важното е, че нашата Победа не е фалшива, а съвсем-съвсем истинска", заключава руският журналист.

"Във Втората световна война срещу СССР воюваха на практика същите европейски страни, които днес са ни наложили санкции", заявява "Комсомолская правда", цитирана от БТА.

Войната не бе противопоставяне между две "империи-чудовища" - нацистка Германия и Съветския съюз, както понякога се опитват да я представят. Това бе агресия на хитлеристкия режим срещу човечеството, пише "Ридус".

"Хората, чиито прадеди са воювали рамо до рамо, няма смисъл да се обвиняват взаимно заради престъпленията, извършени от общия им противник. Само така ще успеем да не допуснем бедата да се повтори", подчертава електронният вестник. А споменът за падналите "е жив, докато стои Альоша", пише "Аргументи и факти" в заглавие на статия за паметника в Пловдив.

Очаквайте парада на Червения площад на живо в Dnes.bg в 10:00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Ден на победатаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
37
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да простя на червената армия, че ограби татковината ми
150
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е срещу САЩ е срещу демокрацията!
149
2
 
9
 
! Отговори
Аз виждам преди 4 години
... Всичко останало е Идиотизъм или платена пропаганда!!
148
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 2 август 1945 една война приключи, нямаше победители, всички бяха губещи. Хората в империята на злото все още ги лъжат и мамят и те вярват че са победили
147
18
 
6
 
! Отговори
Путин до инж. преди 4 години
Аз съм Господ! Аз наказвам! Който не се пчинява на мойта воля ще пие по един студен Новичок!
146
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Призовавам всички прости, безмозъчни *** да замълчат поне в този паметен за Човечеството ден. От утре пак можете да си показвате простотията и колко сте зомбирани от антируската пропаганда.
145
12
 
5
 
! Отговори
Питанката преди 4 години
Каква е връзката между освободителната война с нацистка Германия и настъплението на Русия във войната с Украйна? Кои са добрите и кои лошите?
144
10
 
37
 
! Отговори
Инж. преди 4 години
Русия и руският народ са призвани да спасят православните народи от изтребление и заличаване подготвено от западните "демокрации". И всеки, който злослови против Русия ще бъде наказан от Господ жестоко!!!
143
8
 
44
 
! Отговори
Аз виждам преди 4 години
Има една проста истина, която НИКОЙ европеец НЕ трябва да забравя!!! Русия спечели войната с/у фашизма и империализма, и освободи света!!! Това е като да отречеш турското робство, и да го наречеш присъствие!! Който твърди противното, отрича исторически факти и събития, описани от стотици автори засвидетелствали с книгите си Онова, което никой не трябва да забравя!!
142
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е ПРОВАЛ
141
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКО РУСКО Е КРАДЕНО ИЛИ КУПЕНО ОТ САЩ
140
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОДА НА ВОЙНАТА ГО ОБЪРНА САЩ
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бррр
138
19
 
7
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
Западът не може да прости, че този парад през 1942, го приемаха същите тези, ЗАЕДНО с SS на трибуната! Разпределиха западните славяни на като територия, и още и още... Но историята пишат победителите, нали?!?!
137
6
 
30
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
Унижение наистина има ,има срам,има гузна съвест на Германия и тя трябва да се напомня на самозабравилите се германци. Винаги в основата на всяка голяма война е Германия и явно още не си е научила урока.
136
18
 
13
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До до "тя""Какво унижение бе, нещастни хора!Сталин е хвърлял руснаците в бой на фронта като слама в огън!А само колко от своите генерали е избил, не е истина!"ЕТО ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ - ОТНОВО И ОТНОВОНАУЧЕТЕ СИ ФАКТИТЕСССР Загуби 24-30 милиона при военните 11.5 милиона (убити, изчезнали и пленени(вкл загинали в концлагери))Загуби на Германия 8 милиона като военните са 5 милиона(не се включват убитите от режима низши евреи, цугуни и пр.)80-85% от всички немски загуби са в СССР фронта
135
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко германски войници хвърли Хитлер в една безсмислена война! Затова трябва да се помни.Обикновените хора не са пушечно месо,за която и държава да става въпрос.
134
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, свободата си има цена! А защо не кажете колко момчета хвърлиха САЩ във войната с Виетнам?
133
15
 
5
 
! Отговори
до "тя" преди 4 години
Какво унижение бе, нещастни хора!Сталин е хвърлял руснаците в бой на фронта като слама в огън!А само колко от своите генерали е избил, не е истина!
132
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги когато дойде 9 май на Германия и призлява,защото трябва да наведе глава.Парад трябва да има ,за да не забравя човечеството,че войната носи смърт и никой народ не заслужава това.