Москва пак иска гаранции от ЕК за "Турски поток" през България

Сергей Лавров: Относно санкциите топката е в полето на ЕС
30 май 2019 20:40, Елка Василева
100
Москва пак иска гаранции от ЕК за "Турски поток" през България
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Проектът за газопровод „Турски поток“ открива възможности за увеличаване на кооперирането между Русия и България, необходими са твърди гаранции от страна на Европейската комисия въпросните планове да не бъдат провалени от Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за българското издание „Международни отношения“ и руското „Международен живот“, предаде РИА "Новости“.

Интервюто е дадено по повод 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

„Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за засилване на практическото коопериране, на първо място в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че потенциалът тук е доста солиден. Широки възможности за съвместно приложение на усилията открива проектът за газопровод „Турски поток“. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „Южен поток“ са необходими твърди гаранции от страна на ЕК, че настоящите планове няма да бъдат провалени от произволно решение на Брюксел“, заяви руският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са настоявали за „железобетонни гаранции“ от страна на ЕК за реализирането на „Турски поток“.

"Турски поток" ще минава през България само след гаранции от ЕК

„Има добри перспективи за задълбочаване на взаимодействието, свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап държавната корпорация „Росатом” обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала“, каза Лавров.

Още по темата

В отговор на въпрос за отношенията между Русия и ЕС Лавров отбеляза, че се надява здравият разум в крайна сметка да вземе връх и тези отношения да се върнат към нормалното си състояние на уважение и отчитане на интересите на двете страни.

„Първата стъпка по отмяна на санкциите трябва да бъде направена от този, които инициира санкционната спирала – т.е. ЕС“, подчерта Лавров и допълни, че тогава Русия може да отмени своите контрамерки. „Топката е полето на колегите от Евросъюза“, каза руският дипломат №1.

Според него днес отношенията между Русия и НАТО са навлезли във фаза на продължителна криза. „В НАТО се оказаха неготови към съвместна работа по формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион. Вместо това бе взет курс към сдържане на нашата страна и придвижване на разделителни линии на изток. Непрекъсващото разширяване на алианса, нарастването на неговия потенциал близо до руските граници, разполагането на ПРО на САЩ – всичко това доведе до сериозна криза на доверието, ескалация на военнополитическото напрежение в Евроатлантическия регион“, коментира Лавров, цитиран от БНР.

Той отбелязва, че за да бъде възстановено доверието в световните дела, е необходим отказ от порочните методи на натиск и шантаж.

„Заедно с това възможностите диалогът между Русия и НАТО да бъде върнат в конструктивното русло далеч не са изчерпани…Винаги сме открити за съвместна работа в противодействие на международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността и други реални, а не измислени заплахи от съвременността“, каза руският външен министър.

Той изтъкна, че Черноморският регион днес особено се нуждае от разреждане на напрежението и изрази увереност, че България като председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) ще внесе своята лепта за тази цел.

„С удовлетворение констатирам, че въпреки усложнената ситуация в Европа руско-българските отношения се развиват достатъчно динамично“, отбеляза Сергей Лавров.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със същата сила утре кремъл ще каже ,че имаме нужда от космодрум който да построят тук,да вадим пет милиарда и да строим ли след като знаем ,че нямаме нужда
39
9
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До АнонименНе се моли България а руската пета колона от българофоби.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българската държава ще и е много по изгодно икономически да купува газ през турския посредник пред огрозата да са набалбука с милиарди.Потока е руски а не турски
37
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаИмаме договор до 2030 годинаМи що България се моли сега тръбата да мине през територията и, но няма да я огрее, най-вероятно тръбата ще мине през Гърция, а България ще купува и след 2050та скъпо руска газ от Гърция или Турция, щото началниците от Брюксел не дават
36
2
 
11
 
! Отговори
БГ преди 4 години
ако вместо Русия беше някоя западна държава като Германия или по на изток като Япония ,Ю Корея нямаше да има спрени проекти и Аеца да готов не една ами две тръби да бяха прекарали вече!Повечето договори с Русия се свързват с корупция като подкупват наши политици да да подпишат договори в тяхна полза
35
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не бърза с тръбата. Българите или да мръзнат, или да се разберат от Турция да купуват, Русия може да доставя до Турция, България да се оправя с Турция как ще купува ако не поличи разрешение от господарите в Брюксел за тръбата.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой ама никой нормален човек няма да допусне главните кранове за доставка на газ към Европа да са позиционирани във малорусия по позната като България.Не мислете хората за балъъци,тръби и кранове тук няма да има
33
6
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До АнонименИмаме договор до 2030 година, нали русофилите постоянно квичите за международно право. А и джуджето е уверил Меркел, че транзита през Украйна няма да спира и това е условие за Северен поток 2.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има договор за десет години напред,така ,че Русия да доставя,а ако не може ще бъде съдена за милиарди долари.Нямаме нужда от потоциЩе съди България, както осъди за Белене :)
31
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тръби няма да има докато Путин се мъдри в Украйна. Анадънму ***!!! Ако иска през Луната да си прекарва тръбътъ :))))))))))))))Всъщност нали от 2019г. щяха да доставят в Турция газ :))))))))))))))))))))))
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаМомче , колкото и малко да ти плаща Сорос пак си е набутване от негова страна ! Никой вече не вярва на евтината сороска пропаганда !
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По силата на договора Русия още 10 години трябва да на снабдява с газ,така ,че проблема е техен,*** били предупредили,да са мислили като са подписвали,ние пари за тръби нямаме а и няма кой да ни даде освен мнимия китайски инвеститор от Кремъл,ама там лихвите ща са като руските банки в бг
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОМи що купувата скъпа газ от Русия бе, не купувайте скъпа газ от Русия. Купувайте изгодно евтина шистова газ от САЩ или втечнена газ от Катар, или от Египет, или от Азербайджан, от Казахстан, Татарстан, Таджикистан, Узбекистан или от какъвто си исктате стан, защо купувате скъпо от Русия?
27
5
 
14
 
! Отговори
Така мисля преди 4 години
Аз съм уверен че тръбата ще мине през Гърция от там за Италия,Швейцария,Австрия и Германия със разклонения за Македония и Сърбия.Евентуално от Гърция или Македония ще дойде и към нас но ще е скъпичка газта защото ще се плащат транзитни такси на Турция,Гърция и евентуално на Македония. Евтина газ щеше да има ако беше осъществен Южен Поток но той е минало и няма да го има.Тогава на нас щяха да плащат транзитните такси останалите държави.Сега Турция е големия победител.Все някой трябва да е губещ.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще падне рано или късно и тогава няма да има кой да пази Русия.Сибир ще е Китайски
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия официално предупреди България, че от 1 януари 2020 г. спира транзита на газ през Украйна. Енергоносителите в България може да скочат до 20 пъти, в предвид на факта, че големите градова на България са на газ.
24
7
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Гаранции за какво?Тоя май не знае къде се намира. Гаранциите са да имаме изгодни условия - евтин газ и/или хубави транзитни такси. Ти си на ход, предлагай!
23
13
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До българинПърво русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи! И второ, единствено руската *** напада държави и завзема териториите и ресурсите им
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да пита: Ще дадете ли на послушковците от южните ви колонии да мине тръба с газ?
21
4
 
6
 
! Отговори
хохолите капут! преди 4 години
До Чебурашкамарш на украйна!