Москва пак иска гаранции от ЕК за "Турски поток" през България

Сергей Лавров: Относно санкциите топката е в полето на ЕС
30 май 2019 20:40, Елка Василева
100
Москва пак иска гаранции от ЕК за "Турски поток" през България
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Проектът за газопровод „Турски поток“ открива възможности за увеличаване на кооперирането между Русия и България, необходими са твърди гаранции от страна на Европейската комисия въпросните планове да не бъдат провалени от Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за българското издание „Международни отношения“ и руското „Международен живот“, предаде РИА "Новости“.

Интервюто е дадено по повод 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

„Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за засилване на практическото коопериране, на първо място в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че потенциалът тук е доста солиден. Широки възможности за съвместно приложение на усилията открива проектът за газопровод „Турски поток“. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „Южен поток“ са необходими твърди гаранции от страна на ЕК, че настоящите планове няма да бъдат провалени от произволно решение на Брюксел“, заяви руският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са настоявали за „железобетонни гаранции“ от страна на ЕК за реализирането на „Турски поток“.

"Турски поток" ще минава през България само след гаранции от ЕК

„Има добри перспективи за задълбочаване на взаимодействието, свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап държавната корпорация „Росатом” обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала“, каза Лавров.

Още по темата

В отговор на въпрос за отношенията между Русия и ЕС Лавров отбеляза, че се надява здравият разум в крайна сметка да вземе връх и тези отношения да се върнат към нормалното си състояние на уважение и отчитане на интересите на двете страни.

„Първата стъпка по отмяна на санкциите трябва да бъде направена от този, които инициира санкционната спирала – т.е. ЕС“, подчерта Лавров и допълни, че тогава Русия може да отмени своите контрамерки. „Топката е полето на колегите от Евросъюза“, каза руският дипломат №1.

Според него днес отношенията между Русия и НАТО са навлезли във фаза на продължителна криза. „В НАТО се оказаха неготови към съвместна работа по формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион. Вместо това бе взет курс към сдържане на нашата страна и придвижване на разделителни линии на изток. Непрекъсващото разширяване на алианса, нарастването на неговия потенциал близо до руските граници, разполагането на ПРО на САЩ – всичко това доведе до сериозна криза на доверието, ескалация на военнополитическото напрежение в Евроатлантическия регион“, коментира Лавров, цитиран от БНР.

Той отбелязва, че за да бъде възстановено доверието в световните дела, е необходим отказ от порочните методи на натиск и шантаж.

„Заедно с това възможностите диалогът между Русия и НАТО да бъде върнат в конструктивното русло далеч не са изчерпани…Винаги сме открити за съвместна работа в противодействие на международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността и други реални, а не измислени заплахи от съвременността“, каза руският външен министър.

Той изтъкна, че Черноморският регион днес особено се нуждае от разреждане на напрежението и изрази увереност, че България като председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) ще внесе своята лепта за тази цел.

„С удовлетворение констатирам, че въпреки усложнената ситуация в Европа руско-българските отношения се развиват достатъчно динамично“, отбеляза Сергей Лавров.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще караме евтина американска шистова газ по въздух втечнена в туби и бидони с новите модернизирани F16-A1 Block-70V.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има договор за десет години напред,така ,че Русия да доставя,а ако не може ще бъде съдена за милиарди долари.Нямаме нужда от потоци
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Какво са искали и са получили................
17
8
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Това е изключително неизгоден за България проект. Изграждането на близо 490 километра газопровод от черноморския бряг до Сърбия ще струва около 3 милиарда Евро, които България трябва да вземе назаем е да плати на руската фирма, която ще го строи. А евентуални приходи от пренос се очакват едва след 20-25 години. Така, че русофилите вместо да *** от радост са започнат да смятат.
16
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Който не слуша Владимир Путин и напада мирни държави,ограбва ресурсите им и създава войни - ще чува Шойгу.
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия построи Северен поток 1, сега строи Северен поток 2 и ще купува евтино руска газ, а България се моли тръбата на турски поток да мине през България.
14
4
 
3
 
! Отговори
много се съмнявам преди 4 години
До НаблюдателАХАХАХХАХХАХАХАХХАХА.....
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасението за България : на всяко дърво по един висящ сорос- русофоб!
12
12
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До АнонименЕдинствено руски отпадъци се молят. Това е абсолютно корупционен и неизгоден за България проект.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаранция Франция,руски тръби в ЕС няма да влязат.
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците го бълнуват тоя паток от незнамсиога. А живота си върви.Тея, дето ни ги мъри, потърсете в гугъла, какви бяха плановете за турски пато през 2015. Точно така, до 2019 да транспортира газ. А фактите са че сега въпросния турки паток е на същото положение, като 2015. т.е. на хартия.ПС. руснаците имат газ но прекалено далече на севрт, т.е. неарнтабилно е. Идеята им е да реекспортират азърбейджански.
9
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ден, като се освободим от американско робство, ще преговарят и с нас.
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална позиция - искат гаранции от този, който може да ги даде. От България нищо не зависи, правим каквото ни кажат.
7
10
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Лавров прав ,както винаги!България е колония а не суверена държава ,докато не провесим всички атлантици по дърветата и стълбовете оправия няма да има!
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Джедай МастърАз не съм чул Русия да иска да прави газопровод през България след като ги измамихме за южен поток. Те най-вероятно ще си пуснат тръбите до Гърция. Целия шум го вдигаме ние, но едва ли руснаците ще преговарят с марионетка, от която не зависят дори собствените й решения.
5
18
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
До Анонимен 3България не иска, иска крадливата комунистическа русофилска шайка.
4
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя дали шмърка с тоя нос?
3
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва не иска, ами България се моли пак тръбата на Турски поток да мине през територията и. А Русия просто казва: ако искате тръба през Бъглгария, оправете се с вашите господари в Брюксел, имаче няма да видите тръба. Русия може и през Северните потоци 1 и 2 да залее цяла Европа с газ, не и е нужно тръбата да минава през България.
2
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махайте се бе, алкохолици! Целия свят ви мрази! Неандерталци!
1
23
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Комунягиии, отдавна съм ви писал тук, че няма да има нито тръби за Сърбия, нито Белене!Само Ф-16 и санкции до дупка!!!