Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

Нужен е отказ от концепциите от времето на Студената война
4 юли 2019 10:03, Елка Василева
93
Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия е заинтересована от възстановяване на пълноформатни отношения с Европейския съюз в името на поддържането на мира, стабилността и сигурността на нашия общ континент, казва Владимир Путин в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

То е публикувано днес, в деня на пристигането му на посещение в Италия.

"Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели", казва още Путин, цитиран от ТАСС.

Той отхвърля всички обвинения за намеса на Русия в избирателните процеси в ЕС, които според него служат за обяснение на неубедителните резултати на някои политически сили на изборите за Европейски парламент.

Руският лидер нарича "пик на абсурда" обвиненията срещу Русия за намеса в американските избори. След като посочва, че разследването на спецпрокурора Мълър така и не е успяло да открие факти за такава намеса, той обръща внимание, че санкциите, които бяха въведени срещу Москва заради тези обвинения, продължават да действат.

Путин изразява мнение, че за преодоляване на напрежението в Европа е необходим отказ от остарелите концепции от времето на Студената война и от блоковата логика, пише БТА.

Системата за сигурност в света трябва да бъде единна и неделима , казва още руският лидер в интервюто си за "Кориере дела сера". Тази система, добавя той, трябва да се основава на фиксираните в Устава на ООН и в Заключителния акт от Хелзинки основополагащи принципи на междудържавното общуване, "включително неупотребата на сила или на заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете".

Руският лидер дава "висока оценка на усилията на Италия по укрепване на взаимното разбирателство в Евроатлантика". "Винаги сме открити за съвместна работа с италианските и другите западни партньори за противодействие на реалните предизвикателства и заплахи за сигурността, включително международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността", подчертава той.

Отговаряйки на въпрос на италианския вестник за личните му планове, Путин казва, че е преждевременно да се говори за това с какво ще се занимава той след приключването на срока на президентските му пълномощия през 2024 г. "Чакат ме още 5 години напрегната работа. При такава стремителна динамика, която наблюдаваме в света сега, е трудно да се правят прогнози", отбелязва той.

"Повярвайте ми, сега има с какво да се занимавам на позицията, на която съм", добавя руският президент, цитиран от ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
21
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Нищо по-лесно от това: освободете Крим от руска окупация,върнете го на законните собственици и нещата ще се уредят за нула време!
72
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Ами то границите на континентите се определят точно според "учебниците", по-точно атласите, по география, а не според каквото на теб ти се иска! :) И като говориш за манталитет, не бързай толкова, защото твоят е подчертано азиатски - европейците са по-културни и не се изразяват така просташки...
71
22
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Направих справка в Уикипедия - Крим е руски от 1783г. Прехвърлен на Украйна през 1954, просто с декрет, без референдум или обсъждане. Дори западните историци поставят под въпрос легалността на това прехвърляне, което противоречи на съветските закони. Крим е РУСКИ. Това е истината
70
19
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До Анонимен 57Съвсем не означава! Първо, Кърджали не е автономна република, както Крим. Второ, принадлежи на Б-ия от доста по-дълго време, отколкото Крим е принадлежал на Украина. И трето, Кърджали - това са турци на исконна българска земя, а Крим - руснаци на исконна руска земя!
69
19
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Да добавя, че Крим е бил украински само от 50-ина години някъде - "подарен" на Украйна от Хрущов, който самият е украинец. Никой не е обърнал внимание на времето и не е очаквал проблеми, защото руснаци и украинци са се смятали за едно и също, нещо като българи и македонци. Самото прехвърляне към Украйна може да се спори колко е легално! Със сигурност референдумът е по-легален от него. ЕС и САЩ си гледат своите интереси и си решават така, както на тях им изнася, не се заблуждавай
68
20
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До Анонимен 65Големи заблуди те тресат! В Крим живеят руснаци, той исторически е руски и референдумът си беше съвсем наред. Крим не е анексиран! Ти сам се запитай, ако ти е останал малко мозък от пропаганда, защо на американците толкова им се иска да се настанят там и като не им позволяват се държат като ощипана госпожица
67
18
 
5
 
! Отговори
Въпроси преди 4 години
А каква е разликата между Косово и Крим?какво се намира сега в Косово? Мондийл?Защо признахме Косово, а Крим- не?
66
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Джуджето санкции до дупка и накрая чепата тояга.
65
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ДА СЕ РАЗБЕРЕМ НЕ ЕВРОПА Е НАЛОЖИЛА САНКЦИИ, А РУСИЯ НАЛОЖИ САНКЦИИ НА ЕВРОПА.
64
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАЗБИТА ЕВРОПА КАНДИСА, КЛЕКНА СЛЕД КАТО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПУТИН ОБЯВИ ЧЕ ЗАБРАНЯВА ВНОСА НА ХРАНИ ОТ ЕВРОПА. ЕВРОПА ТЪНЕ В РАЗРУХА И РУИНИ.
63
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво е това заграбване на Крим с нула убити. Значи руснаците са майстори във военното изкуство. С "груба сила заграбват" а жертви няма нито сред свои нито сред чужди. Евала.
62
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че там се вее руския флаг, ако не признаваш Крим *** се пробвай да нарушил границата. Такава свобода има всеки, но що ли на никой не му стуска Хе. Хее..и за капак построиха СП 2, че даже и автомобилни заводи откриха в Русия. Дай Бог и на България такава "изолация" от икономиката на ЕС, най вече на немската
61
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Косово и Крим са принципно различни. САЩ не заграбиха Косово за себе си със сила. Русия нагло и цинично си присвои Крим с измислен референдум и зелени човечета. И дълго отричаше вженна намеса. Референдум не се организира толкова бързо. Дори и най-крайният русофил знае, че този референдум е менте. Освен ако не е ид.иот.Нито една нормална държава не призна анексията на Крим! Дори и Китай.
60
21
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
А на нас Кой ще ни върне Бялото море? Запада ни го отне уж временно за сто години, но те вече изтекоха. Или на чждопоклонниците *** им е по важна Украйна и Грузия както е видно
59
7
 
26
 
! Отговори
Много лесно преди 4 години
По реда на заграбеното Путин връща - - Първо - Южна Осетия и Абхазия - т.е 1/3 от теритоеията на Грузия. - после връщя Крим - после връща Донецка област - после връщя Луганска област. - после изтегля съвецките войски от Приднестровието - после изтегля всички съветници и темподобни от Молдова. Накрая остава всичките сисъседи , от които е грабил , на мира.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Германия 55У нас се шият много от топ марките дрехи в интерес на истината. Знам поне няколко фирми, които шият на ишлеме за Версаче, Долче и Габана, Дона Кара и т.н. (почти всичко което се сетиш).
57
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върни Крим, не. И не се меси в Украйна, Грузия, Молдова, Азербайджан и т.н.
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми може то по принцип няма проблем да сме в добри отношения и с Китай и с Русия и с кой ли не освен това че ни управляват куп колониални губернатори които защитават интереса на поставила а ги на власт американска колониална империя метрополия.Ако ЕС има своя политика би могъл да остави САЩ и Русия да се давят колкото искат а да търгува и с двете и така хем да затвърди ролята си в света хем да стане по-добро място за живот.Но няма кой да го прави.
55
15
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Не зная. Питай тези, които признаха Косово
54
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим ли? Ами Косово? Крим е дългата сянка на Косово. Значи за Косово може да се къса от Сърбия, а за Крим не. Да, ама не. Щом Косово се случи и Крим може.