Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

Нужен е отказ от концепциите от времето на Студената война
4 юли 2019 10:03, Елка Василева
93
Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия е заинтересована от възстановяване на пълноформатни отношения с Европейския съюз в името на поддържането на мира, стабилността и сигурността на нашия общ континент, казва Владимир Путин в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

То е публикувано днес, в деня на пристигането му на посещение в Италия.

"Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели", казва още Путин, цитиран от ТАСС.

Той отхвърля всички обвинения за намеса на Русия в избирателните процеси в ЕС, които според него служат за обяснение на неубедителните резултати на някои политически сили на изборите за Европейски парламент.

Руският лидер нарича "пик на абсурда" обвиненията срещу Русия за намеса в американските избори. След като посочва, че разследването на спецпрокурора Мълър така и не е успяло да открие факти за такава намеса, той обръща внимание, че санкциите, които бяха въведени срещу Москва заради тези обвинения, продължават да действат.

Путин изразява мнение, че за преодоляване на напрежението в Европа е необходим отказ от остарелите концепции от времето на Студената война и от блоковата логика, пише БТА.

Системата за сигурност в света трябва да бъде единна и неделима , казва още руският лидер в интервюто си за "Кориере дела сера". Тази система, добавя той, трябва да се основава на фиксираните в Устава на ООН и в Заключителния акт от Хелзинки основополагащи принципи на междудържавното общуване, "включително неупотребата на сила или на заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете".

Руският лидер дава "висока оценка на усилията на Италия по укрепване на взаимното разбирателство в Евроатлантика". "Винаги сме открити за съвместна работа с италианските и другите западни партньори за противодействие на реалните предизвикателства и заплахи за сигурността, включително международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността", подчертава той.

Отговаряйки на въпрос на италианския вестник за личните му планове, Путин казва, че е преждевременно да се говори за това с какво ще се занимава той след приключването на срока на президентските му пълномощия през 2024 г. "Чакат ме още 5 години напрегната работа. При такава стремителна динамика, която наблюдаваме в света сега, е трудно да се правят прогнози", отбелязва той.

"Повярвайте ми, сега има с какво да се занимавам на позицията, на която съм", добавя руският президент, цитиран от ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИЯ СЪЩИТЕ ДЕТО КАЗВАТ, ЧЕ ПУТИН Е ЛЪЖЕЦ, ХАКЕР, МАНИПУЛАТОР САТРАП И УБИЕЦ ЗНАЯТ ЛИ КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗВА ПУТИН ? ЩОМ Е ИЗКУСЕН ЛЪЖЕЦ И КАЗВА, ЧЕ ИСКА ДА СИ СЪТРУДНИЧИ С ЕС ТОЙ ВСЪЩНОСТ НЕ ИСКА НИЩО ОТ ЕС, НО СА МУ НУЖДИ ЗА ДА ГИ ПОЛЗВА ЗА ДОЙНИ КРАВИ. ПУТИН ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА !!!
12
15
 
5
 
! Отговори
браво преди 4 години
Не е лесно да подадеш ръка на страни който направиха големи беди на твоята държава,ето затова Путин е велик лидер и президент на Братска Русия.
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ххаха добре се посмях тия санкции са изгодни за Русия дори Путин нарочно ги провокира да му турят още санкции. Международните пазари изпадат в паника и цените поскъпват на газта и петрола. Колко е сега цената на газта и колко беше преди санкциите. Дрeмe му на Путин за санкции той си продава газ и петрол. Макейн дори ги нарече бензиноколонка щото туй не може да се забрани и от отчаяние получи рак на мозъка и пукна като последна ***.
10
2
 
4
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Да, хората се умориха вече от конфликти и лъжи,не е ли време за мир и разбирателство?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13 И сега всички кримчани са щастливи и охолно благоденстват а руснаците се чудят кво да правят с тоя наплив от емигранти в страната им.....
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те самите руснаци вече не могат да го дишат Путин, останаха сал едни родни русофили да го тачът.
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Браво!На кой да го върне. Крим е на кримските граждани, те са си там и дори имаше референдум. Сега на криманите руската газ им е без мито, а Зеленски и Потрошенко плащат мито за руска газ и държавата им се разпада Хората масово бягат в Русия скоро и Путин ще построи УКраинска стена за да спре желаещите Само Керченския мост не е достатъчен да ограничи потока желаещи.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ми що тогава Вовата реве като руска вдовица за ....като не му дреме за санкциите?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Епа убаво. Земи тия санкции тогава....
4
2
 
15
 
! Отговори
Роналд Рейгън преди 4 години
Всеки път, когато Русия говори за мир и мирно сътрудничество някъде плаче котенце.....
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да върнат Крим на Украйна. Дадоха голям бонус да им наложат санкции. Точно в момент в който се съвземахаа. Голяма грешка направи *** с тоя крим.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка отстъпка пред руснаците се раздува като победа на Путин. В момента, в който възстановим отношенията, ще нападне Прибалтика.
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се бе пич, върни Крим, разкарай си ихтамнетите от Донбас, извини се, плати репарации за загиналите украинци и ще си оправиш отношенията. Кое му е сложното? Само с реване и подмилкване няма да стане, светът отдавна не вярва на руските сълзи.