Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

Нужен е отказ от концепциите от времето на Студената война
4 юли 2019 10:03, Елка Василева
93
Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия е заинтересована от възстановяване на пълноформатни отношения с Европейския съюз в името на поддържането на мира, стабилността и сигурността на нашия общ континент, казва Владимир Путин в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

То е публикувано днес, в деня на пристигането му на посещение в Италия.

"Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели", казва още Путин, цитиран от ТАСС.

Той отхвърля всички обвинения за намеса на Русия в избирателните процеси в ЕС, които според него служат за обяснение на неубедителните резултати на някои политически сили на изборите за Европейски парламент.

Руският лидер нарича "пик на абсурда" обвиненията срещу Русия за намеса в американските избори. След като посочва, че разследването на спецпрокурора Мълър така и не е успяло да открие факти за такава намеса, той обръща внимание, че санкциите, които бяха въведени срещу Москва заради тези обвинения, продължават да действат.

Путин изразява мнение, че за преодоляване на напрежението в Европа е необходим отказ от остарелите концепции от времето на Студената война и от блоковата логика, пише БТА.

Системата за сигурност в света трябва да бъде единна и неделима , казва още руският лидер в интервюто си за "Кориере дела сера". Тази система, добавя той, трябва да се основава на фиксираните в Устава на ООН и в Заключителния акт от Хелзинки основополагащи принципи на междудържавното общуване, "включително неупотребата на сила или на заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете".

Руският лидер дава "висока оценка на усилията на Италия по укрепване на взаимното разбирателство в Евроатлантика". "Винаги сме открити за съвместна работа с италианските и другите западни партньори за противодействие на реалните предизвикателства и заплахи за сигурността, включително международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността", подчертава той.

Отговаряйки на въпрос на италианския вестник за личните му планове, Путин казва, че е преждевременно да се говори за това с какво ще се занимава той след приключването на срока на президентските му пълномощия през 2024 г. "Чакат ме още 5 години напрегната работа. При такава стремителна динамика, която наблюдаваме в света сега, е трудно да се правят прогнози", отбелязва той.

"Повярвайте ми, сега има с какво да се занимавам на позицията, на която съм", добавя руският президент, цитиран от ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боби ами Кърджали направи рефенрдум означава ли че там е турска територия? Побърканн нахалникк. От такива като тебе България неможе да се изчисти вече 30нгод.
52
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим е руски. А ЕС може със "санкциите "си да "накаже" Русия както досега- като построи още един Северен поток и още няколко автомобилни завода в Русия :))))
51
11
 
5
 
! Отговори
Германия преди 4 години
То затова ли Мерцедес не строят заводи тук. И немския бизнес не инвестира тук, защото сме много богати. Достойни сме само за гръцки обувни фирми :)))
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиАми просто е КРИМ направи референдумзелените човечета направиха референдума в Крим
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГерманияХайде докато Мерцедес, БМВ строят заводи в Русияползват евтина работна ръка и си спестяват вносни такси. Печалбите естествено отиват в Германия, а руснаците пускат поредните картинки с новата лада.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин и Курникова = ВНЛ.
47
12
 
5
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Де и България да имаше такива "лоши" отношения с ЕС. Да имаше тук завод на БМВ, Мерседес, Рено- Нисан и т.н. енергийни проекти и т.н.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е вече, и да се възстановят отношенията, загубите са невъзстановими
45
14
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Ами просто е..."Връща Крим им се оправя с ЕС!"Ами просто е КРИМ направи референдум с което стана НЕЗАВИСИМА СТРАНА(Като Косово)(дори ида е за 5 мин) - ФАКТСлед това тази Независима Страна помоли да се обедини с РФ(както ФРГ и ГДР) което стана - ФАКТТа не разбрах защо РФ трябва нещо да връща на някой? Ако РФ нещо трябва да връща то това е НЕЗАВИСИМОСТТА НА КРИМОК това става. Какво ще последва? Крим при сегашния пример даден им от КИЕВ и на техен гръб и на гърба на Донбас ще се върнат?
44
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем бе ***, върщаш Крим и ще си помислим :)
43
8
 
15
 
! Отговори
Ами просто е... преди 4 години
Връща Крим им се оправя с ЕС!КЪВ Е ПРОБЛЕМА?!!
42
13
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Наблюдател13 000 жертви лежат на съвестта на путин и на руснаците. Добре ли плащат от руското посолство за защитата?5. Майданното правителство В РАЗРЕЗ С КОНСТИТУЦИЯТА ПРАЩА АРМИЯТА ...6. От този момент Киев какво ли не прави в донбасАрмия срещу меснитеЗапалителни бомби с фосфорБомбене на Луганск и Донецк с АВИАЦИЯежедневни артилерийски обстрели по цялата линия на съприкосновениенаскоро плюха пак на Минск и почнаха да завземат буферните зониМоже да се стреля но не може да се говори!
41
13
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Наблюдател13 000 жертви лежат на съвестта на путин и на руснаците. Добре ли плащат от руското посолство за защитата?1. Майдана - кой е виновен и жертвите на самия майдан(не казвай полицията отдавна е доказано че не са те ако бяха стреляли нямаше да има Майдан)2. Одеса?3. Крим се спаси от Украйна колко Убити има в Крим?4. 6 месеца след Крим в атмосфера на тотален терор от НАЦ Батальони при жертви при мирни протести, при нестихващи протести в Луганск и Донецк най-накрая хората се разбунту
40
10
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Боби13 000 жертви лежат на съвестта на путин и на руснаците. Добре ли плащат от руското посолство за защитата?
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Се ми е тая какво иска държавата на прocтитуткитe и малкия мук който я води
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде докато Мерцедес, БМВ строят заводи в Русия, а енергийни компании дострояват СП2, бай *** дано да измоли от немците една фабрика за кибрит-А фабриките за Мерцедес и БМВ Путин ли ги е измолил?
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По руски данни за 5 години ЕС е загубила кумулативно печалба(не оборот) 125 милиарда, РФ 50, САЩ 5За европейската икономика 125 млрд са като за руската 20 млрд.Разликата в мащаба на икономиките е 6:1 в полза на европейската.Така че загубите за Просия са 2,5 пъти по-големи.Това не бива да ни успокоява, може още!
36
13
 
8
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Хайде докато Мерцедес, БМВ строят заводи в Русия, а енергийни компании дострояват СП2, бай *** дано да измоли от немците една фабрика за кибрит
35
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наложи ли ви ЕС санкции и спря ли ви Южен поток и затвори ли реакторите на Байганистан. Купувате ли скъпи самолети за които дори нямате пилоти обучени, на това му се вика тежко робство и окупация от силния на деня, щото вече си зависим от всяка трохичка дето ще ти подхвърли. Не гледайте Русия гледайте си вашата разорана дюна.
34
10
 
6
 
! Отговори
Германия до 39 преди 4 години
Мерцедес и немският бизнес, който желае руски газ през СП2 не мислят така. А те са ЕС. Ти си само пореден номер, жител.