Турция - съсед с Либия, играта в Средиземно море започва сега

Турска преса: Развален план за отнемане на 41 000 кв.км морска площ
Обновена: 30 ное 2019 21:12 | 30 ное 2019 21:11, Елка Василева
175
Турция - съсед с Либия, играта в Средиземно море започва сега
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Новият съсед - Либия", пише в заглавие турският в. "Милят" по повод споразумението за морските граници в Средиземно море, подписано между Турция и Правителството на националното съгласие на Либия. Споразумението предизвика гнева на Гърция, чийто външен министър обяви, че всяко обсъждане за установяване на изключителна зона между Турция и Либия е "напълно неприемливо" и "извън всякакъв разум".

"Исторически подпис в Източното Средиземноморие, който влуди Гърция", пише още в. "Милят". "Турция каза "стоп" на опитите на кипърските гърци да завземат енергийните източници в Средиземно море. С историческия меморандум за разбирателство, който подписахме с Либия, хвърлихме в боклука всички тези на Гърция и ЕС", коментира изданието.

Подобен коментар пред вестника прави проф. Есат Арслан от университета Чаг в Мерсин, според когото Турция е нанесла "ответен удар срещу плановете на кипърските гърци да присвоят чрез свършен факт наша морска зона в Средиземно море". "Според принципа за приемственост в международното право Турция е наследник на Османската империя. А Либия е османски съсед", казва още той.

Още по темата

"Играта в Средиземно море тепърва започва", пише по темата и в. "Йени шафак". "Турция, която разби терористичния пояс с три отделни операции в Сирия, сега осуети и задействания план за обсаждането й в Средиземно море", отбелязва вестникът. "Изправяйки се срещу заговора за "изолация" при разпределението на енергийните залежи, Турция и Либия осъществиха сътрудничество и обявиха законните граници в Западното Средиземноморие", посочва още вестникът, като добавя, че решението ще влезе в сила след официално уведомяване на ООН.

"Йени шафак" твърди, че чрез споразумението си с Либия Турция е "развалила играта", имаща за цел да й отнеме морска площ от 41 хиляди кв.км.

"Исторически подпис с Либия: Развалихме играта в Средиземно море", пише в заглавие и в. "Стар", като отбелязва, че меморандумът гарантира правата и интересите на Турция в региона и възпрепятства "колониалните игри на Европа в нашите териториални води".

Според "Сьозджу" Турция е разбила плановете на "петролния съюз" на Гърция и кипърските гърци, зад които стоят САЩ и ЕС. Този съюз не само имал стремеж да изземе правата на Турция и Севернокипърската турска република (СКТР, призната единствено от Анкара, бел.ред.) в Източно Средиземно море, но и възлагал на международни компании да издирват петрол и газ на юг от Крит, пише вестникът. Със споразумението за морските зони между Турция и Либия този план на "петролния съюз" беше разбит, отбелязва още "Сьозджу", цитиран от БТА.

"Съюз на полумесеца в Средиземноморието", гласи заглавието на в. "Тюркие", който допълва: "Либия и Турция вече са съседи по море". Вестникът посочва, че споразумението с Либия стеснява зоната на проучвания на пристигналите да извършват сондажи чуждестранни кораби и ясно показва, че "без Турция пазарене не може да има".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новината е от преди 3 дена dness bgg се събуди :-)Даже турците писаха тук в форума за това но няма анализатори за това
89
3
 
8
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
До TurkКоя част от глупосттите ти да коригирам и аз не знам, но казано набързо - аз съм балкански турчин, не разбрах какво имаш предвид с "за разлика от вас, ние балканските турци". Не, никой ми не плаща да я казвам истината, истината и само истината! За разлика от теве, аз пък съм 137% сигурен че съм в Канада, а не в Германия. И последно - брътвежите ти ми напомнят за вица с шофьор на камион, който завършва с "Al o krikoyu sok gotune!!"
88
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно става дума за Ливан, а не за Либия....Поне така показва картата!
87
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,Ердоган пита ли 100милионен Египет какво мисли по въпроса?
86
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
85
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите на неоосманистите тук показват нагледно как ислямът изпива и последните капчици разум.
84
15
 
12
 
! Отговори
Turk преди 4 години
До Falke Ottomanne 83На 100 процента съм сигурен, че си от Германия. Но има и някои "gocmeni" от Турция, които работят като "интернет ***" за erDOGan. Според противоположни медии вашата група се състои от 5000 души. С други думи, вие "мусулмански осман" взимате "харам" пари от хора кемалисти! но все пак ще наричате себе си "мюсюлмански" и "османски". За разлика от вас, ние балканските турци не сме османски федофили! Ние сме от Караманоглу, от салурския клан от корен на Огуз Хан.
83
16
 
2
 
! Отговори
Turk преди 4 години
В интернет има армия на erDOGan. Ние ги наричаме *** на erDOGan в Турция. Всеки *** е добре платен от правителството на erDOGan. Първата им цел е да правят фалшиви акаунти в социалните медии и да поддържат erDOGan при всяка новина срещу erDOGan. В тези групи има и турци от България. Плащанията се променят според нивото на тролинг. така че е между 3000 турски лири и 6000 турски лири.
82
10
 
7
 
! Отговори
Де Ямбол де Истанбул преди 4 години
Шматки къде Либия къде са тези два различни континента и морета да ги делят...
81
8
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Познайте от три пъти дали ако Реджеп ага намери гас под едрите звезди на Фамагуста, ке разрЕши на руснаците да прекарват руска газ накъм Аврупа. Сам ще си пусне една тръбичка до ТАНАП, а на престарелия и с един крак в гроба дедо Вова ше кае да почЕка.
80
5
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Май некой журналис ке яде шамари от географичката...
79
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Сигурни ли сте, че става дума за Либия, а не за Либанон?
78
0
 
2
 
! Отговори
Гей Баню преди 4 години
До Според Щастливеца"българина" като теб със сигурност---------+Да, за мен става дума
77
19
 
10
 
! Отговори
Сс преди 4 години
Bad company, ще поживеем ще видим, и преди време се смяхте какво щял да прави Путин като му свалиха самолета в гръб, нямало да му взема доматите, е...... Три пъти му ходи на крака Ердоган, нищо че е за едни домати, не са казали Щатите и ЕС не са го затрили Ердоган, и без това нормалните Турци в големите градове не го обичат
76
20
 
18
 
! Отговори
Сс преди 4 години
Щом като е наследник на османската империя искаме репарации за 500годишното робство, или когато ви изнася сте наследник, когато не ви изнася не сте
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Според Щастливеца"българина" като теб със сигурност
74
22
 
27
 
! Отговори
Според Щастливеца преди 4 години
Геният на българина е в завистта. Иначе всички знаят, че Средиземно море е турско езеро.
73
2
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Я да кажа едно нелиберално и демократично " "уао-о".Ще имаме вече диверсификация на газа.Ако искаме руски,ако искаме турски,от находището от региона на Кипър.Е,може да има и от друго находище,подходящо оскъпен от транспорт и транзитни такси.Пред нас се откриват необятни перспективи,да станем енергиен център на балканите с чужда газ.Остава само малкият въпрос на кого ще я продаваме
72
31
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е империя на злото
71
5
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Турция Иска - Морски и Въздушен Коридор до Африка, и дали чрез Либия, Египет или някъде другаде, Докато Турция не получи Коридор - никой Няма да спи Спокойно.Миналата седмица Египет заяви, че иска да купува - Руски изтребители. САЩ и Европа няма да издържат на Турско- Руско-Китайския натиск, да си вземат коридора, и Спинкайте Спокойно :)))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА