Турция - съсед с Либия, играта в Средиземно море започва сега

Турска преса: Развален план за отнемане на 41 000 кв.км морска площ
Обновена: 30 ное 2019 21:12 | 30 ное 2019 21:11, Елка Василева
175
Турция - съсед с Либия, играта в Средиземно море започва сега
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Новият съсед - Либия", пише в заглавие турският в. "Милят" по повод споразумението за морските граници в Средиземно море, подписано между Турция и Правителството на националното съгласие на Либия. Споразумението предизвика гнева на Гърция, чийто външен министър обяви, че всяко обсъждане за установяване на изключителна зона между Турция и Либия е "напълно неприемливо" и "извън всякакъв разум".

"Исторически подпис в Източното Средиземноморие, който влуди Гърция", пише още в. "Милят". "Турция каза "стоп" на опитите на кипърските гърци да завземат енергийните източници в Средиземно море. С историческия меморандум за разбирателство, който подписахме с Либия, хвърлихме в боклука всички тези на Гърция и ЕС", коментира изданието.

Подобен коментар пред вестника прави проф. Есат Арслан от университета Чаг в Мерсин, според когото Турция е нанесла "ответен удар срещу плановете на кипърските гърци да присвоят чрез свършен факт наша морска зона в Средиземно море". "Според принципа за приемственост в международното право Турция е наследник на Османската империя. А Либия е османски съсед", казва още той.

Още по темата

"Играта в Средиземно море тепърва започва", пише по темата и в. "Йени шафак". "Турция, която разби терористичния пояс с три отделни операции в Сирия, сега осуети и задействания план за обсаждането й в Средиземно море", отбелязва вестникът. "Изправяйки се срещу заговора за "изолация" при разпределението на енергийните залежи, Турция и Либия осъществиха сътрудничество и обявиха законните граници в Западното Средиземноморие", посочва още вестникът, като добавя, че решението ще влезе в сила след официално уведомяване на ООН.

"Йени шафак" твърди, че чрез споразумението си с Либия Турция е "развалила играта", имаща за цел да й отнеме морска площ от 41 хиляди кв.км.

"Исторически подпис с Либия: Развалихме играта в Средиземно море", пише в заглавие и в. "Стар", като отбелязва, че меморандумът гарантира правата и интересите на Турция в региона и възпрепятства "колониалните игри на Европа в нашите териториални води".

Според "Сьозджу" Турция е разбила плановете на "петролния съюз" на Гърция и кипърските гърци, зад които стоят САЩ и ЕС. Този съюз не само имал стремеж да изземе правата на Турция и Севернокипърската турска република (СКТР, призната единствено от Анкара, бел.ред.) в Източно Средиземно море, но и възлагал на международни компании да издирват петрол и газ на юг от Крит, пише вестникът. Със споразумението за морските зони между Турция и Либия този план на "петролния съюз" беше разбит, отбелязва още "Сьозджу", цитиран от БТА.

"Съюз на полумесеца в Средиземноморието", гласи заглавието на в. "Тюркие", който допълва: "Либия и Турция вече са съседи по море". Вестникът посочва, че споразумението с Либия стеснява зоната на проучвания на пристигналите да извършват сондажи чуждестранни кораби и ясно показва, че "без Турция пазарене не може да има".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Falke OttomanneТи освен каруца друго карал ли си в живота си?
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Falke OttomanneНе е ама турската лира на твоята държава е вече 2 стотинки.
48
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция никога не е била по изолирана от сега от съседите си ЕС и НАТО тоест от всеки със който търгува и разчита. До 5 г. там ще стране нещо страшно
47
9
 
12
 
! Отговори
Turk преди 4 години
До Falke Ottomanneобщият дълг на 80 годишна Турция "беше" 120 милиарда долара. Но това се промени с правителството на erDOGan за последните 16 години. Общият дълг на Турция надхвърли 500 милиарда долара с правителството на erDOGan през последните 16 години. С други думи турската икономика е натрупала дълг над 400 милиарда долара през 16 години на erDOGan! Това не е растеж! това се напълнява като балон.
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо ,Либия и Турция може да се спорузомеят и за териториалните води в Тихия океан,стига да има кой да им признае договореностите в което силно се съмнявам!Освен това с кой вожд на племе от либийската пустиня са постигнали споразумение?Централното правителство има власт само в Триполи,а Триполи не е Либия!
45
3
 
6
 
! Отговори
Turk преди 4 години
До Falke OttomanneДефицитът на институциите за социално осигуряване миналата година беше 15,7 милиарда турски лири. И тя надхвърли 20 милиарда турски лири през първите пет месеца на тази година (като август 2019 г.). Всеки турски човек е задължен да плаща по 50 лири месечно на осигурителните институции. Въпреки това дефицитът нарасна с 5 млрд. Турски лири повече през тази година. Да, erDOGan е много успешен в управлението на страната от 2002 г.!
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Falke Ottomanne25 ноември 2019 г. Турция и Катар се споразумяха да направят 5 милиарда долара маркетинг между две страни над паричните монети. С други думи Турция ще продаде собствени територии на Катар, което ще струва 5 милиарда долара (27 милиарда турски лири, стари парични това прави 27 квадрилиона лири). Турция иска да размени катарския риял с долара на САЩ, за да намали огъня на турската лира. 1 щатски долар днес е 5,75 турски лири.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През ВСВ Русия също е нямала пари и е плащала скъпо и прескъпо на САЩ в злато, платина, диаманти за "помощта" - провизии, гориво, военни доставки - която САЩ благородно им продавали.
42
16
 
7
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
Управление на държава и външна политика не е по капацитета на криводззурлаттите буллгаропитеце, затова да си трайкат в котчиннката си и да не се изказват по тези работи! Не е работа за амджъкказлии с АйКю капацитет на умряла едноклетъчна амеба!
41
21
 
8
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
Ердоан е най-великият турски лидер от времето на Сюлейман Великолепния насам! Особено турските лидери от Абдулхамид насам се оказаха само бобен газ!
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААКак нема да отиде Венецуелското злато тамимах си асТе ИНДИАНЦИТЕ били турци и двете Америки турците от индиански произход ги открили па и целия свят бил само турски че даже и СПИН бил турски ама карай
39
1
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
УДОВОЛСТВИЕ БИ ПОЕЛА ОЩЕ 3 МИЛИОНА АРАБЕСКИ!Реално Германия ако реши може да поеме още 15-20 милиона, толкова е капацитетът обезлюдените постройки от ВСВ включително казарми които могат да се преустроят.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къдее Либия къдее Турция да не би да имат обща граница. И каква Османска Империя ги е подгонила Турците тя не капитулира ли преди 100 години. Гърците ще го отнесат а покрай тях и Тиквите. С османлия винаги трябва да сте нащрек не се знае в кой отвор ше ви го оноде. Най вече това се отнася за Шлангажията с Магнолиите.
37
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТУРЦИЯ С НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАШИ ЕС ЩОТО АКБАМЕРКЕЛ ЗАЯВИ, ЧЕ С УДОВОЛСТВИЕ БИ ПОЕЛА ОЩЕ 3 МИЛИОНА АРАБЕСКИ!
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААМорските граници са по международна договорка, не по междудържавна.
35
2
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
РЕАЛНО БАБИЧКАТА Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИЯ ЧОВЕК НА СВЕТА В МОМЕНТА!Получих духовен оргазъм!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега "Син пАток" ще се свърже директно с Италия и Франция и България ще копува газ от там, защото Боко е много умен!
33
12
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТРЪМП Е МАРИОНЕТКА И НА ИСРАЕЛ И НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !!! КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПОДЧИНЕНА НА ТУРЦИЯ!А ТУРЦИЯ Е ПОДЧИНЕНА НА БАБИЧКАТА!!! ЩОТО АКО БАБА АКБАМЕРКЕЛ РЕШИ МОЖЕ ДА СМАЧКА ФИНАНСОВО ТУРЦИЯ С ЛЕКОТА!РЕАЛНО БАБИЧКАТА Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИЯ ЧОВЕК НА СВЕТА В МОМЕНТА!
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема страшно, гърци, нато ще ви пази. Също като нас.
31
3
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 години
А бе тук само простаци ли са се събрали да пишат коментари? Като чета какво се пише, явно с конкурс са ги избрзли.