"Монд": Руски шпиони, базирани във Франция, действали и в България

Петнайсетимата използвали Френските Алпи като базов лагер
5 дек 2019 08:50, Елка Василева
129
"Монд": Руски шпиони, базирани във Франция, действали и в България
Снимка: архив, Reuters

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише в. "Монд", цитиран от Франс прес.

Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Те са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-имата агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

Още по темата

"Монд" излезе с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август, отбелязва Франс прес.

Според изданието 15-имата руски агенти не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя.

Шпионите служат в поделение 29 155 в ГРУ. Те се занимават с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Никакви оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на руските шпиони. 15-имата агенти изглежда не са имали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Руските шпиони са действали според "Монд" във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Наличните данни са насочили френските служби към хипотезата, че департамент Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като базов лагер за тайните операции в Европа на подразделение 29 155 на ГРУ, казал високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на французите, техните служби работят, не са надупени към масква като ***. Най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят!В сравнение с тях северноазиатците са сбирщина алкохолизирани варваря. Vive la Republique! Vive la France!
96
0
 
1
 
! Отговори
Тъпи ли сме? преди 4 години
За вас няма ли празници? Поне по 10 пъти на ден ни се обяснява, че НАТО се бори за демокрация и справедливост по целия свят, а Русия е враг номер 1 на човечеството.
95
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Като се намръзнат в Алпите и отиват в България да се постоплят
94
0
 
1
 
! Отговори
Отново ФЕЙК нюс от преди 4 години
белите каски !!!!И хамерикаНе валяй дурака хамерика *** ¡!!!!
93
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 4 години
Пак лъжи , пак постановки ! Къде са Скрипалови ? май на оня свят !
92
1
 
4
 
! Отговори
Франсето е арестувал преди 4 години
Некви алпинисти ! Решили да покорят нечия низина.....и т.н.
91
13
 
4
 
! Отговори
русофиите в лагер преди 4 години
да се трудят до гроб за да плащат пораженията които допринесоха на България. Всички руски дипломатически служби - ВЪН от България, а поповете от синода на БПЦ в затвора, както стори българолюба Стамболов за да изапти рубладжиите когато искаха да подарят България на руския цар.Русофилистичта траябва да се обреже из корен от територията на България, а извън нашата територия - чрез български чадър!
90
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искаш да получиш пилешко с новичок!?
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 тона пилешко със салмонела от полшада бяха казали поне в кои вериги е пуснатоте ми плещят за агентивсички тия смрадливци са за обесване
88
11
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Всеки русофилистичен българин е потенциален руски шпионин - така че истинският им брой вероятно е няколко хиляди.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БелМай Сталин,Ленин и нашия цар Борис бяха избити от западни шпиони,а не обратното.Цар Борис със сигурност не е бил убит от немци или руснаци.
86
2
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 4 години
И ти си от маята на 101
85
6
 
6
 
! Отговори
Бел преди 4 години
До ФантомасНищо ново. Традициите се възстановяват. До ВСВ действуват "Специалните екзекутивни групи" на Яков Серебрянски, а по време на войната ислед това - 4-то Управление на Павел Судоплатов. Убийството на цар Борис , ген. Луков и неговото проекто-правителство ,които трябвало да сключат примирие с Англия И САЩ са дело на същите "вълкодави" на Сталин. В РБ-то те сечувствуват като у дома си.
84
10
 
7
 
! Отговори
България хаб на КГБ преди 4 години
руските разузнавателни служби използуват страната ни като център за терористичната си и шпионска дейност в Европа, като добавим и факта че у нас НЕЗАКОННО се нагмездиха стотици хиляди руски блядоликки след 1990 и пътуват с български паспорти, което поставя страната ни в опасна ситуация да отговаря за международни престъпления на руската агентура. Всички руски дипломатически служби у нас да се затворят, руските нашественици след 1990 да се изгонят, а русофилската им прислуга в трудов лагер!
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Петнайсетима руски шпиони от поделение 29155 на ГРУ-то имат базов лагер в Алпите, и между другото действат и против България.!------------------------------------------------------------------------Напомня ми на партизански отряд или чета през 41-44 год. из Средногорието, Ст. планина, Родопите, Странджа. И една от целите им е България. Но са без оръжие. И какво ли точно в България, този разграден двор, са желали да шпионират? Интересен сюжет за приключенски филм!
82
6
 
13
 
! Отговори
Фантомас преди 4 години
Френски фантазии! Руските агенти били базирани в Алпите и действали от там? Болни западни мозъци! Агентите си нямат друга работа освен да правят бази в планината. Сега следва да обявят, че пещерите, островие и морското дъно са пълни с руски агенти. Голям стах ги тресе от Русия. Европейците започват да се превръщат в параноици, да ги съжали човек.
81
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бе днес всичките ви новини все за путин бе! То верно требе да се захлебва, ама се наакахте../.
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минаха вече доста години, но в едно село в Северна България нощем биха едни четирима французи. Те скочили с парашути над румънска теритотия, но се приземили на 40 км в България и при това забележете през нощтта. Пъдарите на селото ги бяха били, защото ги помислили за сингани, дошли да крадат. Е, това за мене е шпионски екшън с големи питанки.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото се знае Пеевски е искал да прилапа Дунарит, изобщо фактът, че срещу Гебрев се водят много дела показва, че фактори в бг държавата преценяват, че Дунарит не е в правилните ръце. Така че това са мотиви и то реални. Да се набеждават руснаците при това положение няма логика, защото няма мотив. А мотивът е бизнес интереси и правилни и неправилни хора. Защо Дунарит е частна, а не държавна фирма, когато представлява интерес за националната сигурност също е въпрос.
78
1
 
3
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
До ЧичоА кой ръководи жълтите жилетки бе балама?