Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите и съм благодарна на Бог, че е война без бонби и коршуми. Представям си какви воиници щяхте да сте с това мрънкане, какви претенции за храната на фронта, че и леглата сигурно щяха да ви обиват. Успокоителното е че бг жените са корави и държат, е изключай някоя идр герганка. Така, че май Бог обича България и на пук на българите е решил да я запази!
61
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бидона с л***йн@ от село Банкя барабар с бялата му крадлива гербава пасмина съвсем скоро народа ще ги изрине и линчува по улиците .Глада е много по силен от гербавите еврейско-атлантически джендърски *** налазили този сайт.
60
9
 
14
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Човече ти си Луд! Или ***!Магазините бяха изпразнени, чрез предизвиканата хиперинфлация от Виденовото правителство на БСП. И затова е известна в Историята, като Виденовата зима.Бягай да се лекуваш.
59
10
 
7
 
! Отговори
65 преди 4 години
Я не подстрекавайте народа.
58
28
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Селяни прости, отивайте на бюрата по труда, за да взимате 300 лева помощи, а тези които са работили в сивата икономика и сега нямат работа, ще ду.хат супата!Бати Бойко ще ви изплющи по вратовете, само мрънкате за пари, селяни к.раст.ави, а ние шием високотехнологични облекла и шлемове, само където са единични бройки, но ако продълже една година с тези темпове, накрая може и да си вземем по един шлем за спомен!Селяни прости, вие сте валат, масов скрининг ще има за селската простотия!Роджър!ЦРУ
57
1
 
2
 
! Отговори
на РИА Новости преди 4 години
До Анонимен 61,поръчките, как чии
56
6
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КВИ БУНТОВЕ АКО ОТВОРЯТ ЗА ВЕЛИКДЕН ГРАНИЦИТЕ ВСИЧКИ ШЕ СЕ ИЗНИЖАТ ПО ЧУЖБИНА ДА ПРАЗНУВАТ
55
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aй,стига нагнетявахте допълнително ситуацията бе! Кому са нужни подобни статии! Чии поръчки изпълнявате!? Какви бунтове,какъв глад?! Група италиански н***ркомани решили да се възползват от хаоса и да се направят на интересни,вие го направихте повсеместен проблем! Защо вменявате чувство на страх и паника с такива смехотворни словесни цапаници! Да,криза има,но далеч не е в мащаб,който да предизвика глад и бунтове! Спрете !
54
8
 
26
 
! Отговори
Винаги ще помним как преди 4 години
Преди повече от четвърт век, когато ни налази СДС-Чумата,Хвърковатата крадлива чега на ДрагалЪФският гърбат Ай дук, подпомагана от козяците (шпионите от СеРеУ-то) окрадоха продоволствията от Държавния резерв, складовете и рафтовете на магазините, умишлено предизвиквайки глад и мор,в резулгат на което повече от два милиона умряха в нищета. Други три милиона се спасиха през Терминал 2.Заслугите са на Сашо Нереза, СулЮ Пасито, Конят ,ДрагалЪФския Ай дук .Има още, но спирам до тук.
53
10
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До Милиц.. държв.С милицията никой няма да се бие. Аз не очаквам този робски народ да се организира и да протестира политически.Ще има обаче разбиване на хранителни и други магазини. Ще има кражби и грабежи.Не може държавата да сложи полицай на всяка витрина, нали ?Това е неизбежно, защото управниците ни нямат много интелект и направиха чутовна глупост.
52
8
 
9
 
! Отговори
Само да кажа преди 4 години
Искам да ви насоча вниманието към това , че в италианските магазини е имало храна , НО хората са нямали пари да си платят......набързо са пристигнали едни хора със щитове и бунтовете са спррели---обвинена е мафията ,а на хората са дали купони и малко кютек....
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А както се вижда от коментарите лудите са на свобода вместо да са в лудниците. Тука хапчета не помагат, трябва усмирителни ризи и успокоителни в конски дози.
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинските проблеми тепърва започват.
49
6
 
26
 
! Отговори
До дам преди 4 години
Ми и аз съм от град,е нямам скъп телефон,но жена ми има,детето ми е на 8 и телефона му струва колкото две пенсии на дядо му. Но съм бачкал за тях. Ти искаш всички да живеем като Амишите ли? Голи ли да ходим? Това че някой работи яко и си е поглезил със скъп телефон,не го прави лош човек. Бачкаш и си купуваш,млади хора да живеят като пенсионери ли?
48
6
 
9
 
! Отговори
До дам преди 4 години
Ми и аз съм от град,е нямам скъп телефон,но жена ми има,детето ми е на 8 и телефона му струва колкото две пенсии на дядо му. Но съм бачкал за тях. Ти искаш всички да живеем като Амишите ли? Голи ли да ходим? Това че някой работи яко и си е поглезил със скъп телефон,не го прави лош човек. Бачкаш и си купуваш,млади хора да живеят като пенсионери ли?
47
4
 
8
 
! Отговори
Отговор на заглавито преди 4 години
ДА !
46
22
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До дамПреди да си хвана гадже давах по 1200 лева за 6 часа на ВИП ескорт. 6 часа х 150 лв = 900 лв. Всяка екстра, като фелацио без е по 50 на час. Кунилингус, пак 50 на час. Пипане, бъркане, всичко по 50 на час. Смятай сам. За 1000 на месец няма да си обуя обувките, да ида да си купя "Белуга" даже. Земеделците да ги дават на селяци като теб тези пари и вие да им целувате ръка, че много щедри
45
1
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КОГАТО СИ ПОСТРОИШ ЕДНА ВИСОКА КУЛА ( ВАВИЛОНСКА ) ТРЯБВА ДА МОЖЕШ И ДА Я ПОДДЪРЖАШ
44
7
 
12
 
! Отговори
Анатема Безродници преди 4 години
След като прочетох внимателно трогателната статия тук, незнам защо, но нещо отвътре в мен избухна:"Анатема! И нека Господ скоро короняса Сашо Нереза, Бакъря, Катъря,Прероден Пастиркин, Цвък Молитвата, СулЮ Пасито и ДрагалЪФския гърбат Ай дук! "
43
17
 
8
 
! Отговори
РИА Новости преди 4 години
Ае стига преводи от риа новости, цитирани от п блъсков