Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от Русия
Войната в Украйна ли ще даде тласъка на ядрения ренесанс на САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще настъпи най-щастливия момент за света и за самата Украйна, когато зеленясалия бъде ликвидиран.
242
1
 
9
 
! Отговори
Скот Ритър преди 2 седмици
Забележете...мислели че някой друг щял да се бие вместо тях..Не драги Украинци...Ще ви избият до последният ако не се вземете в ръце и отворите очите и ушите за действителноста че Западът ви използва за пушечно месо,не го интересува човешкият фактор а само вашата територия ресурси и отслабването на Русия.Последното както виждате не се получава и няма и да се получи!Всеки народ си заслужава да си носи кръста! А Българите да ди отварят хубаво мозъците че и тях като нищо ще ги завлекът !
241
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами Украйна е умряла значи. Почнаха да преследват мъжете като прасета за заколение!
240
5
 
13
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 2 седмици
Да дойдат и да си ги вземат от българското Черноморие. Пълно е с дезертьори!
239
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя си разсипа държава.
238
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Русия официално вече е четвъртата икономика в света. Що така...
237
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви ''санкции'' бре ?Тоя режим си заминава , никой няма да ви съди !
236
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде спирайте , предавайте се , НЕ НА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ!!!!
235
1
 
0
 
! Отговори
241 преди 2 седмици
разбрал си малка част
234
1
 
14
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 седмици
Хванете баровците украинци по морето дето нашата държава им плаща по 40 лева на ден без да работят и са на вечна почивка.Да ама не .Така нашите политици целуват дирниците на тъпите европейци.
233
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма балъчета за жертвоприношения? Пускаме атома! Като се замислиш за да върви схемата с оръжия, расия също трябва да поддържат огъня, така че проблема далеч не е само в зеленски
232
3
 
25
 
! Отговори
Големия памперс преди 2 седмици
Кървавият клоун Зеля няма насищане на славянска кръв!!!
231
2
 
37
 
! Отговори
ДА преди 2 седмици
Когато откажеш да изпълняваш налудничавите идеи на някакъв клоун,следват санкции!Ако отказваш да умреш доброволно,си санкциониран,така разбирам нещата!
230
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха,твърди,Зеленски в издал заповед да,се стреля по границите които украинци бягат от мобилизация ,има много убити но сащ и ЕС които му подаряват милиардите ,си траят ,чува се Полша ще депортира всички мъже към Украйна ,вероятно и д-р.държавие че е така ,и тук е нужно депортиране ,гледам на лъдъла сл.брвг е пълно с млади украински мъже ,кото пълнят количките с алкохол и мезета ,и плашат на касите с банкноти от 100 лв гадове бегом при Путин ))
229
0
 
7
 
! Отговори
gogo преди 2 седмици
До 231:Пешо, говориш за ценности - ама *** ценности, на които така се кланят по ТВ-тата /нашите/ са нещо съвсем друго
228
0
 
27
 
! Отговори
Анонеимен преди 2 седмици
*** вие им отворихте границите да избягат по Европа и света сега ще ги търсите и чакате да се върнат ще хванете Михаля за онай работа. Зеленски да не се ослушва а да хваща автомата и на фронта да го видим какъв войн е. За *** знаем че е блестящ.
227
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сигурно е твърда,като мекия на зелевски
226
1
 
36
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Пушечното месо започна да свършва.
225
6
 
34
 
! Отговори
гъз преди 2 седмици
защо не привикват жените, искат равни права и заплащане. да видят на какво се казва истински у и
224
4
 
52
 
! Отговори
Войника Швейк преди 2 седмици
Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов....... Ахааа, трудно било. Ама не се оплаквахте, когато бомбандирахте мирни граждани в Луганск и Донецк а ? То и ще ви светне защо Русия не прави мобилизации за сметка на вече ПЕТАТА украинска насилствена мобилизация. От тия два БИВШИ ваши района са повечето доброволци дето се бият срещу вас. Имат да ви връщат за годините геноцид. Бой ще ядете...