В Русия в изолация надига глава стар демон – алкохолизмът

"Почти няма човек, който успява да устои, докато е в изолация"
30 апр 2020 15:13, Елка Василева
202
В Русия в изолация надига глава стар демон – алкохолизмът
Снимка: архив, БГНЕС

Откакто от един месец са в изолация, руснаците забелязват, че надига глава един стар демон, който в последните години беше поизчезнал: алкохолизмът остава риск за населението, което вече предусеща задаващата се дълбока икономическа криза, пише Франс прес.

"Когато останах сама вкъщи, първата ми мисъл беше: "А, много подходящ момент да се напия", разказва 50-годишната Татяна, която е в изолация в Московска област и от седем години не пие.

"Почти няма човек, който успява да устои, докато е в изолация", казва тя, включвайки се във виртуална среща на дружеството "Анонимни алкохолици", пренесли дейността си в интернет.

Още през първата седмица на изолацията продажбите на алкохол в Русия са скочили с 65 процента в сравнение с предходния месец, сочат данните на института за изследване на пазара ГФК. Според допитване на асоциация "Трезвена Русия" ("Трезвая Россия") 75 процента от запитаните са си купили повече алкохол от обикновено, колкото купуват по празниците в края на годината.

Този пик се дължи отчасти на запасяването с провизии, но и на опасни популярни вярвания: "80 процента от анкетираните смятат, че алкохолът имунизира срещу COVID-19, докато в действителност е обратното - той понижава имунитета и обостря хроничните заболявания", казва ръководителят на "Трезвена Русия" Султан Хамзаев.

Още по темата

Според СЗО консумирането на алкохол в Русия между 2003 и 2016 г. е намаляло с над 40 процента благодарение на агресивна кампания на властите и сега руснаците пият средно по-малко от французите или германците.

Травмите от алкохола, които се изострят във време на криза, обаче са трайни.

"По време на изолация равнището на тревожност при нестабилни пациенти се повишава. (Хората от тази рискова група) започват да пият", за да се отпуснат, казва Василий Шуров, психиатър, специалист в областта на алкохолизма и наркоманиите. Той отбелязва, че частната клиника в Москва, която ръководи, е засипана от обаждания.

Из лечебното заведение, където всички легла са заети или запазени, пациенти с блуждаещ или освирепял поглед сноват насам-натам, събирайки се в стаята за пушене. Сред тях е и един разчорлен 30-ина годишен мъж, дошъл преди три дни, който сподели, че "за всички вкъщи така е по-добре".

Организациите за борба с домашното насилие отчитат взрив на насилието от началото на изолацията.

И макар да е твърде рано да се установява връзка с повишена консумация на алкохол, директорката на центъра "Не на насилието" Анна Ривина казва, че "алкохолът събужда дявола" и че проявите на насилие, за които съобщават в центъра, са станали "по-тежки".

Мари Давтян, адвокатка, специализирана в сферата на правата на човека, отчита умножаване на жалбите, свързани с алкохола.

Такава е и жалбата, подадена от 32-годишната Ирина от Московска област, майка на двегодишно дете: "Мъжът ми беше уволнен, започна да пие и да ни бие. Исках да замина при родителите си, но той ме заплаши, че ще съобщи на властите и ще има каже, че напускайки дома ни, съм поставила в опасност детето".

Същото се случва с 26-годишната Ксения и нейния 8-месечен син. "Мъжът ми започна да пие всеки ден и да ме бие за щяло и нещяло. Не знаех какво да правя, съдилищата са затворени и дори не мога да се разведа", казва тя.

"Алкохолът и бедността допринасят за увеличаване на домашното насилие", казва Альона Попова, активистка, която подкрепя приемането по време на изолацията на извънреден закон за декриминалиризиране на бягството от къщи на жени, подложени на малтретиране, в период, когато пътуванията са забранени.

"Трезвена Русия" от своя страна настоява властите да ограничат продажбата на алкохол или дори за затворят специализираните магазини.
"В последните години беше свършена огромна работа. Днес обаче сме в извънредна ситуация. Рискуваме да изгубим постигнатото, когато хората са без работа и са депресирани. А след като карантината свърши, ни чака продължителна и дълбока икономическа криза", казва Хамзаев.

Доктор Шуров също се опасява от това, което ще се случи след отмяната на изолацията. "Хората пропуснаха Великден, майските празници, а изведнъж ще могат отново за излизат и да пият като за последно", казва той.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекоядството в Русия - традиции и нрави:https://gorlis-gorsky.livejournal/695299.html
81
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Старият демон винаги си е бил там!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живота в най-богатата област в Русия - пълна мизерия:https://youtu.be/hEQD05S7NiQ
79
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GG дали не вирее ???Как тогава са изнасяли милиони тонове зърно досега ????Това , че тези дни се появи криза с месото САЩ и неговата липса , това означава ли , че в САЩ говедата не виреят :))))))индия реши да наложи забрана на износа на лекарства и Тръмп веднага - " ша ва бийм , ако не го дигнете за САЩ Смятай САЩ реват и се молят , щото едно лекарство не могат да си направят сами . така излиза от твоите думи
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е 72-рата съпруга на саудитския шейх :)))Много яко му го слоожи с петролна смаззка
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тцттцРуснаците наложиха забрана за износ на зърно за да покрият вътрешните си нужди. Поне така съобщиха от руското правителство, ама, де да знам, тук може да има някой по-осведомен. Хахахахаха
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия се пие лосиони за вана, антифриз, течност за чистачки, почистващи препарати на алкохолна основа - това го няма по света никъдеОсвен в Аляска, където се пият и лак за коса, парфюми, дезинфектант Лизол, преди да стане дефицитна стока, и спрейове за обувки. Който не вярва и знае английски, може да го провери в интернет, не си го измислям.
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Още през първата седмица на изолацията продажбите на алкохол в Русия са скочили с 65 процента в сравнение с предходния месец..."===Не е само там. В щата Индиана (САЩ) през първите три седмици продажбите на алкохол скочиха с 50%. А освен това, като цяло в щатите, продажбите на трева скочиха с около 80%. Да не говорим пък за Холандия. Докато в Русия тревата е забранена.Т.е. окаже ли се човек в изолация, първата му мисъл е да си махне главата, без значение от коя държава е.
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73"А не е ли възможно арабите и Русия да са простреляли американскат шистова индустрия"Буахахахаха. Ще ме скъсате от смях.Чакай да видя дали правилно съм разбрал: двете страни със съответно 80 и 45% от бюджета им идващ от нефт и газ се наговарят да си срутят бюджетите за да елиминират 2% от американската икономика, при това временно?Ахахахахахха.
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е севернокитайска ***.Така е било винаги.И така ще си остане.
72
0
 
5
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 80Хахахахахахахахахах !
71
4
 
11
 
! Отговори
GG преди 4 години
До тцтцтцСветът бил изтръпнал !!! Хахахаха ей червено наркоманче. Износът го затварят, защото скоро няма да имат какво да ядат бе. Там нищо не вирее. А газ и въглища не мож яде...
70
11
 
6
 
! Отговори
тцттц преди 4 години
До Русия е нищо 71 Северна Нигерия ???? Я пак Я цъкни да видиш , кое колко осигурява за БВП-то Затова като се оказа ,ч е Русия може да наложи забрана на износ на зърно , светът изтръпна русия си има горива , територия , природни богатства и може сама да си произвежда всичко и да оцелее, ако примерно всяка държва по света се самоизолира
69
9
 
3
 
! Отговори
2221111 преди 4 години
До Хан Крум 72 робска действителност , каква робска действителност ????А какво да кажем за САЩ - там няма роби , нали , Само хора с по 2-3 ипотеки на един и същ имот , цял живот зомбирани само да работят и да плашат на банките , за да могат да съществуват . А в момента , който не могат се вливат в многомилионната армия бездомни , зависещи от купонна система , за да оцеляват
68
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русия е нищо 71 А не е ли възможно възможно арабите и Русия да са простреляли американската шистова индустрия ????СА трябва да е около с 2 пъти по високи цени на петрола от Русия , за да си върже бюджета . Русия - 45 долара , СА - 75 долара А между другото бин Салман и Путин са дружки издиша ти тезата
67
3
 
16
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Че то този демон никога не е скланял глава. Само дето се превъплащава във Боярыщник, Стекломой и какви ли не още звучни руски имена.Ама ги разбирам - къркат до забрава всякакви пърцуци щото трябва да избягат от робската си действителност която ги е довела до скотското им състояние.
66
4
 
22
 
! Отговори
Русия е нищо преди 4 години
Русия е Северна Нигерия, нищо повече.Арабите без един патрон я убиха, само свалиха цената на петрола и ... русия умря.А преди това се хвалеше с анимационни ракети, нали ;)Но арабите я убиха без нито един изстрел :)))
65
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е иконата на путин да стои до иконата на сталин в някакъв езически храм.
64
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И не само алкохолът не прощава.Белината, също.
63
17
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До 45 Анонимен Нито съм русофил, нито русофоб, а човек! Това, което съм написал, е въз на основа на опита ми от живота! Но едно ми е ясно, че българите са същите като руснаците! Освен, че го отричаме! Ясно нали? ОГЛЕДАЙ се, лъжа ли? Надявам се Вие да не сте от тези българи, за които написах в поста си!