Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Той обвини Русия, че нарушава условията му
Обновена: 22 май 2020 07:05 | 22 май 2020 05:38, Елка Василева
181
Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от БНР.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори," каза Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банда кибици си е намерила статия да цвъка.Всичко се плаща един ден.
125
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРИКАНВАМ РУСУФИЛИТЕ ДА ПАЛЯТ ЗАЗКИТЕ И ИЗЧЕЗВАТ В КРЕМЪЛТУК НЕ СА ЖЕЛАНИ
124
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.НЕ СИ СПОМНЯМ САЩ ДА СА ОКУПИРАЛИ ПОЛОВИН ЕВРОПА СЛЕД 1945;ОТ РУСИЯ ХУБАВО НЕ СЪМ ВИДЯЛ
123
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От САЩ не може да се очаква нищо хубаво - само вижте иконката на американската чибурашка каква грозотия е!
122
10
 
4
 
! Отговори
Интересно... преди 3 години
Когато рашките наваксаха в електронното разузнаване - американците панически напускта договора.Какво ли толкова имат да крият дето руското разузнаване да не знае?
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върнете САЩ на Великобритания.
120
6
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Света отдавна знае , че от САЩ нищо хубаво не е дошло!Но пътя по който са тръгнали откакто без нужда метнаха атомни бомби в Япония , та този път води до кривата круша!
119
13
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... Провокациите срещу Русия не са спряли,какво искате от тях..... Ще ме разплачеш още малко русофилче! Русия винаги се е правила на жертва на "лошия Запад" и с това е оправдава Ла агресивното си поведение. Истината е много по-различна. Путин се опитва да възстанови руската империя а това може да стане единствено с агресия и завладяване на територии. А ти и подобните на теб дащитници на Русия защитавате тази агресия довела до десетки хиляди жертви.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо иска да направи Америка за американците - ама тези отпреди 500 години.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаПровокациите срещу Русия не са спряли,какво искате от тях,след като непрекъснато са провокирани и дори избивани?Аз конфликт в Европа не искам.Човекът е създаден с едно тяло и гръбнак,но с лява и дясна ръка,ляв и десен крак,ляво и дясно око,ухо............,за да има баланс,иначе ще се срути тялото.Така че,баланс трябва да има,другите народи също имат право на достоен живот.
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука вони на хамерикански "чибурашки".Ще ги познете по неадекватното им бръщолевене!Яко са наторили коментарите....гадинките.
115
12
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... нищо лошо не сме видяли от руснаците,нито са ни направили нещо лошо,само добро....Русофилите сигурно не сте видял и нищо лошо от руснаците, но ние българите сме видял и и то много. И не само българите, но и всички страни от бившият соцлагер подчинен на руснаците. Така, че не говори от името на българите. Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
114
10
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До СЕРДИКАПърво, ако разбираш естественият ред като да станеш началник на концлагер и да храниш прасетата с българи, то този ред няма да се случи. Второ, в стила на руската хибридна пропаганда е да се обвиняват опонентите в мръсотиите, които самите руснаци вършат. И трето, демонстративната хомофобия е сигурен симптом за латентен хомосексуализъм
113
5
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
До АнонименРашките оцапаха кълките от страх :)По данни на Пентагона , за миналата година,разходите за виагра и посещения на психолог сред завръщащите се от мисии в чужбина СА НАРАСТНАЛИ ТРИ ПЪТИ. А желаещите да се запишат в армията на САЩ са намалели до такова ниво че в центровете за записване на кандидати са започнали да приемат всеки който видят. С наднормено тегло, с криминално минало, дюстабанлии, с объркана сексуалност / Тръмп се опита да ги спре тия , но напразно/. Кой цапа кълките?
112
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаРусофилията е основателна в България,защото ни освободи не кой да е ,а руския цар,а и нищо лошо не сме видяли от руснаците,нито са ни направили нещо лошо,само добро!
111
10
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... Хари ТрюманНю Йорк Таймс, 24 юни 1941 г...... Назубрил си руските фейкове, но ако не беше Америка днес нямаше да има русофили - българофоби.
110
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
От ден първи като президент на САЩ Тръмп само закрива, блокира, унищожава, прекратява, налага санкции на свои и противници, изтегля,....Надявам се някой почитател на президента - платен или не, който следи дейноста му да ни припомни тук, ПОНЕ ЕДНО нещо което президента тръмп е СЪЗДАЛ а не унищожил. Зомбираните *** ,дето не могат да четат а само копират каквото им изпратят отПР агенцията може просто да сложат по едно обърнато палче. Все пак и те трябва някаква активност да покажат.
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите настояват подписването на договори които после да не спазват и да излязат с обвинения към другите - типично!
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако видим, че Германия побеждава, ние ще помогнем на Русия, ако Русия почне да печели, ще помогнем на Германия, така ще им дадем възможността да избият колкото се може повече от армиите си, въпреки това не искам да видя Хитлер като победител при никакви условия."Хари ТрюманНю Йорк Таймс, 24 юни 1941 г.Преди да се съгласявате на войни,па макар и словесни или срещу някоя европейска държава,прочетете този цитат и размислете дали е в наша полза да има конфликти в Европа!
107
10
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Мразя ФАЩРусофилите сте шампиони в мразенето. Русофилията е форма на неграмотност, омраза и псевдо православие!