Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Той обвини Русия, че нарушава условията му
Обновена: 22 май 2020 07:05 | 22 май 2020 05:38, Елка Василева
181
Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от БНР.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори," каза Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
12
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До ЧебурашкаВидяхме руснаците как избиват своите "братя по кръв" и изобщо не зачитат правото им на собствен път и развитие. Русия са азиатска страна а руснаците не могат да изграждат самочувствието си по друг начин освен като потъпкват свободата на другите народи около тях. Защото те никога не са били свободни и не смятат свободата за ценност.
65
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 69Вече официално си признаха,че чужди шпиони,нацистите и лично шефа на Гестапо(който тогава е работил за ЦРУ) са организирали бунтовете в Чехословакия и Унгария,след което изтриха видеото на неговите приятели и агенти!Не е Русия със сигурност,а страните от източна Европа са се опитали да умиротворят тези организирани предварително размирици
64
7
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 3 години
Руските братя не искаха режимът на мафиота и олигарх Потрошенко да убива техните деца и жени, затова грабнаха оръжия!!!
63
8
 
12
 
! Отговори
До 69 и 72 преди 3 години
Стига с тая Пражка пролет.......................ей, едни и същи плочи въртите демократите толкова години!Да ви кажа ли за Пражката пролет нещо?Това си беше опит за преврат, Запада няля едни пари на студенти, интелектуалци и някои политици , които искаха да свалят законната власт!И руснаците с право изпратиха танковете в Прага!!
62
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
световният елит иска да има братоубийствени войни----Не, просто украинските братя не искат руските империалисти да си разиграват войните за световно господство на украинска територия.
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 64Самите "траки" са измислени през 19 век,такова чудо като националност "траки" НЯМА,дори Одисея и Илиада уж от Омир са измислени и написани през късното Средновековие и изобщо не са атични!Това са измишльотини,много такива измишльотини са създадени през късното Средновековие и през 19 век,които са абсолютна лъжа!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяните да били най-малобройните племена, да, тук сме повече потомци на прабългарите и траките!
59
3
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
Пражката пролет ли визираш през 1968 година... За другото няма да споменавам.
58
5
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
България никога не е била славянска държава... тука са траки и българи... това ни е насадено от СССР и за да им угодим намесваме славяните... руския език е дъщерен на българския и като гледам руснаците как се сърдят, че преиначават 2 световна, какво да кажем ние, че те отричат вече, че ние сме им дали азбуката (сетете се на какъв език са говорили до тогава - не е като по филмите им на руски)
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 42Руснаците никога не са нападали първи,ако не ги предизвикат,стига глупости,не искаме конфликти в Европа,а още по-малко славяните да страдат!
56
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 3 години
Коренните жители на БГ-земи са били траки, славяните са били по малък брой племена, след това са дошли и прабългарите, и трите племена са си смесили ДНК-то, така, че ти сега не знаеш какъв си точно!!И няма как да си направиш родословно дърво 1300 години назад!!
55
9
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Не мога да разбера животинската украинофобия, която е обхванала русофилите и яростта, с която те отричат съществуването на украински етнос и народ. Това изобщо не се връзва с преклонението им пред освободителите. Защото близо две трети от руската императорска армия е била съставена от етнически украинци. На Шипка рамо до рамо с опълченците са воювали украинци от 35 Брянски и 36 Орловски пехотни полкове. На стените вцърквата в село Шипка могат да се видят украинските фамилии на загиналите.
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.......славяните са коренни жители на Европа още от Бронзовата епоха!Останалото е измишльотини и манипулация!Ние ВИНАГИ сме били славяни,ВИНАГИ!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, има и един друг голям американски физик, който е в основата на проекта "Манхатън"............Опенхаймер!Но точно сега руснаците са по-добри във физиката и военните технологии!!
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаГордея се със славянството,даже много се гордея,виж старите каменни езически надписи на българските владетели,преди да създадем Кирилицата,която е по-удобна за славянските езици и да приемем християнството ,там пише "Канас"(княз) - славянска титла,Крум също е пил от чашата(главата на Никифор) със своите "славянски князе",както пише в оригиналния надпис,а славяните са коренни житрели на Европа още от Бронзовата епоха!Останалото е измишльотини и манипулация!Ние ВИНАГИ сме били славя
51
2
 
8
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Атомната бомба е създадена в САЩ, това е факт, но заслугата не е на американските учени, а главно на великият италиански физик Енрико Ферми.............това е т.нар проект Манхатън!А квантовата механика е създадена от немски учени, не от американци!!
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
47 Абе май'мун, много от рано си на работа днеска!Сорос не ви ли пуска предпразнично ами бъхтиш тука обичайните си простотии и глупости от ранни зори?
49
2
 
8
 
! Отговори
за Грузия преди 3 години
Грузия.....................хаха........................Чибурашката като каза Грузия се сетих как имаше един ***, президент на Грузия, който искаше да води война с Русия ..............оня *** накрая си изяде вратовръзката.................хаха...................още го има качен клипа в Интернет , може да го гледате, много ще се накефите!!!
48
6
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Руснаците наричат американците *** кравари,но седятзад компютър работещ по американскаоперационна с-***,свързана с интернет ,който е също измислен от американците.А по телевизита ги заплашват с ядрена война,не заплашват да се конкурират с АЙ БИ ЕМ или Ейпъл-не ,заплашват ги с атомна бомба.Ако някой е забравил или не знае тя също им е ,,подарена" от американците ....Не става дума за,, фоби" и ,, фили" а за реалното състояние на нещата.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украинци и македонци..............такива нации няма!Украинците са рузнаци с промити мозъци, както и македонците са българи с промити мозъци!!