Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?

От Роскосмос не са впечатлени, но обществото е разочаровано
1 юни 2020 22:00, Нели Христова
256
Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?
Снимка: БГНЕС

В събота бизнесменът Илон Мъск и НАСА изстреляха първата частна ракета, извеждаща хора в орбита от американска земя. Вече девет години американските астронавти разчитат на руските ракети, които да ги отвеждат до Международната космическа станция. Този полет на SpaceX ще постави ново начало в полетите на Америка до Космоса, но как реагира Русия? 

От Роскосмос нарекоха реакцията на президента Доналд Тръмп "истерия", но все пак се зарадваха, че ще има още един начин да се лети до космоса.

Още по темата

"Американският успех евентуално ще лиши "Роскосмос", който е засегнат от корупционни скандали и поредица неуспехи, от солидни суми, които вземаше за превоз на американски астронавти до Международната космическа станция. Истерията след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" е трудна за разбиране", написа в Twitter говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко.

"Това, което се случи, трябваше да стане много отдавна. Сега не само руснаци пътуват до Международната космическа станция, но и американци. Това е чудесно!", допълни той и увери, че "Роскосмос" вече готви своят отговор на историческия американски полет.

"Ние няма да бездействаме. Тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно!", написа още Устименко и добави, че е важно да има поне две възможности за полет до МКС.

"В крайна сметка всичко се случва… Всичко се случва в космоса и трябва да имате поне две транспортни системи, способни да осигурят присъствието на екипажи от различни страни на борда на МКС", добави той.

През 2021 година от "Роскосмос" планират да възобновят и лунната си програма.

Според "Росийская газета" полетът на пилотирания кораб "Дракон" е сложил край на руския монопол в космоса.

Завръщането на Америка в космоса, както наричат този старт медиите в САЩ, е тъкмо такава добра новина, каквато би желал Белият дом през тази година на избори, пише "Новая газета". Сриването на икономиката, нарастващата безработица и новите расови вълнения са удар по шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент. И всеки позитив ще е добре дошъл, пояснява всекидневникът.

А за "Московский Комомолец" успехът на Илон Мъск е поражение за руската космическа наука. 

За руските интернет потребители първата реакция на успешното изстрелване на американския кораб Dragon беше злонамерена - в коментарите попадна „Роскосмос“ и неговия ръководител Рогозин. "Даже частник ви надмина“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименВзимай елката и смятай по колко се пада на 1 астронавт, вата.......
190
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 201Половината от руския сектор се ползва главно за склад.:))))))
189
9
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ЩастливецаЩастлив си защото не осъзнаваш колко си неграмотен.
188
9
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До сега НАСА плащаха по 90 милиона долара на астронавт на РосКомиск за такси до МКС.Сега Мъския ще ги качва по шестима на тази цена :))))))))))))))))))))))))))))))Рогозин в ступор :))))))))))))))))))))))))
187
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, Путин изтсрелва също ракети, ама са "невидимки" !
186
11
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Той Ким Чен не подскачеше толкова с вдигнати ръце и стиснати юмруци при поредния пуск, колкото Тръмпю!
185
6
 
19
 
! Отговори
Американо преди 3 години
Какво ме занимавате с тия глуупости. Какво били мислели разни *** . Вижте в Америка как реагират . Със всенародни тържества ... Огньове на открито ... Групово посещаване на магазините на Епъл и други маркови стоки... С веселби пред Белия Дом ... и полицейски кордони пазещи радостните американци да не се самонаранят .Тръмп е във възторг. А тук някакви недоспали тролеи загрижено обясняват какво мислели в някаква си Раша все едно от това зависи месечната им заплата .
184
5
 
13
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Ну, Дракон! Пакади!
183
18
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Глупацци БългарскиМай бъркаш българите с русофилите. И за базите лъжеш и да хрантутенето. Тези приказки ще ги разправяш на русофилското сборище край Копринка
182
10
 
16
 
! Отговори
X преди 3 години
Роскосмос умре...
181
9
 
7
 
! Отговори
до 208 преди 3 години
А знаеш ли колко бутилки с етикет ,,Столичная" има на Луната и от кого са останали там? Знаеш, но си траеш!
180
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 199 - можеш да се запознаеш лично с всичките американци посетили Луната. Имената им ги има в Гугъл както и подробности за мисиите. Чао ***.
179
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
В Русия не са толкова антиамерикански настроени, както ние тук! Затова Русия има доста постижения! Защото умее да оценява добрите неща и понякога да открадва някое от тях!
178
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно, кoкoшките кyдкудякат по-умерено при снесено яйце, отколкото САЩ вдигнаха врява за изстреляна ракета.
177
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ изстрелват совалка. Взривява се единият двигател.Във Вашингтон - защо се взриви левият двигател?В Москва - защо не се взриви десният двигател?
176
3
 
6
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Това не е никаква реакция! Ако бай Тръмп бе на мястото на ***, щеше да разпореди да заключат люка на МКС и да се връщат както са си пристигнали!
175
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
204, "До 199", аве чебурашке, нали твоите гаспадари признаха кацането на американците на Луната, забрави ли? Или и ти си за Гулаг, да имаш различно мнение от партията?
174
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 202Стар вицНа авиошоу представят нов самолет.Американеца казва: - Аз ще купя този самолет !Германеца:- Аз ще направя още по добърКитаеца:- Аз ще направя хиляди от негоНакрая русофилът се изтъпанил и рекъл:- Ей, да може да падне, какъв сеир ще стане !
173
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Ким изтрелва редовно ракети и спътници и много по напред от американците в ракетостроенето
172
21
 
8
 
! Отговори
До 199 преди 3 години
Маннииии ! Ти си много зле бе ! Стъпвали са а емериканци на Луната а *** в студио на холивуд. Те сега за първи път изпращат сами космонавти до МКС докато другите държави го правят от години и спри да гледаш холивудски продукции на космическа фантастика.