Руската ваксина трябва да мине драконовските изисквания на Европа

Трябва да се докаже на 100%, че е ефективна и безвредна
72
Руската ваксина трябва да мине драконовските изисквания на Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка ваксина има потенциала да носи решение с кризата с коронавируса, само че за руската ваксина не е достатъчна информацията, коментира главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Много се надявам тя да е ефективна и достъпна, за да може повече хора да се възползват от нея, отбеляза той. Вчера стана ясно, че Русия е произвела първата партида от ваксината срещу коронавирус, която регистрира преди дни.

Още по темата

Страните, които са заявили количества, вече са ги осигурили, тепърва производството ще задоволява тези 10-15 страни, обясни доц.  д-р Ангел Кунчев.

Той припомни, че България участва в други две такива общи действия – едното е на ЕС, а другото само на няколко страни от евросъюза.

„За да влезе руската ваксина в Европа, тя трябва да има регистрация в Европейската агенция по лекарствата, където изискванията към ваксините са драконовски. Трябва да се докаже на 100%, че е ефективна и безвредна, за да се ползва“, посочи главният държавен здравен инспектор.

С ваксините е много интересен процесът, защото в света най-големият производител е Индия и Пакистан, но да сте чули някъде в Европа да се ползват техни ваксини, отбеляза още той.

Според него, ако руската ваксина докаже качества, няма никакъв проблем да се ползва.

Доц. Д-р Ангел Кунчев коментира, че цяла седмица у нас тендинцията е за по-ниска заболяемост, но това според него не е резултат от добро спазване на мерките.

„Ролята на маската не е надценена, ако и носителят и здравият човек носят маски, особено ако спазват разстояние, много пада рискът от заразяване и дори можем да го пренебрегнем“, обясни доц. Д-р Ангел Кунчев.

Всяко струпване на хора на едно място повишава риска, това е безспорно, отбеляза той. По думите му през есента, когато закрием пространствата, ще се повиши риска от заболяването, така както става всеки сезон със сезонния грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62 От откривателите на първата ваксина идва това БЦЖ"Bacillus CalmetteGuérin" -BCG = БЦЖ - "Бацил на Калмет - Герин "
58
0
 
0
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
А защо се казва БЦЖ?
57
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Не че вярвам в Ковид19, ама не обичам да ме правят на луд. Ами какво пречи, а не му ли е задължение на главния епидемиолог на републиката да набави достоверна информация за руската ваксина от първа ръка. Ако трябва да посети завода, болниците, където се прилага. То така само с приказки по тв всеки може да бъде главен.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 38 от славянинСлед като сте ативаксър, на вас ви трябва антиваксина. По въпроса ви, вие вярвате, че руската е такава, значи ще ползвате нея.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА МИ НАПОМНЯ ЗА ОНЯ БЪЛГАРИН КОЙТО НАМЕРИ ПРЕДИ ГОДИНИ ЛЕК ЗА РАКА ОТ ЕДНО ЦЖЕТЕ БИЛКА И КАЗА ЧЕ СЕБЕСТОЙНОСТА НА ЛЕКАРСТВОТО Е НИЩОЖНА И ЩЕ СТРУВА СТОТИНКИ , В БАН ГО ВЗЕХА ДА ГО ИЗЛЕДВАТ И КАЗАХА ЯЕ НЕ МОЖЕЛО ДА СЕ ДОКАЖЕ ДАЛИ НЯМАЛО ДА ИМА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ВСИЧКО СВЪРШИ ДО ТАМ , ВЯРВАТЕ ЛИ ЧЕ ЛЕКАРСТВО БЕЗ ПАРИ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ДО ПАЗАРА ЩОМ В МОМЕНТА СЕ ПЕЧЕЛЯТ МИЛИАРДИ , ТАКА И С ВАКСИНАТА , РУСКАТА МОЖЕ ДА СТРУВА 1 ЛВ НО ЕВРОПЕИСКАТА ОТ 1000 ЛВ ЩЕ ПОКРИЕ ИЗИСКВАНИЯТА
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
53, спокойно бе, прескачай каквото си поискаш и колкото си поискаш.Теб никой насила не те кара да ползваш руската ваксина.Освен това, както си се засилил, може и да не доживееш да видиш мераците ти изпълнени, та да се лекуваш.
53
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Би било добре русия да наложи на Европа ембарго за ваксината, на ЕС само си знае работата.
52
0
 
8
 
! Отговори
фармаФууд преди 3 години
Нема са плашите ..... Идват и други ваксини. Няма нужда да чакате драконовските проверки на руската ваксина ... и тестовете и... повторните тестове ... и задължителния двумесечен период за да се докаже че действа и няма странични ефекти...Нови ваксини идват на хоризонта . Немски... френски... американски... те няма да имат нужда от "драконовски" проверки щото са демократични ваксини . На тях ние им вярваме и ... тъкмо да завършат последните тестове на руската и вече ще се продават "нашите"
51
2
 
10
 
! Отговори
Е ЛОГИЧНО! преди 3 години
Като след половин година картинката се стъжни - руснаците тъкмо ще са доказали ваксината а ние ще сме на ръба на отчаянито Тогава ще си резервираме няколко дози за след 5 години защотот по-големите ни европейски батковци ще са ни избуталли от опашката.
50
3
 
3
 
! Отговори
Си спомням преди 3 години
Пък аз си спомням,че ваксината за туберколоза първо беше изпробвана във френските колонии в Африка,после в Полша и през 1948г. в България.
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих прескочил всички драконовски изисквания, при едно условие!Публично руската ваксина си я боцват Воленчо, Костя Копейкин, ДС агент Ивань Каракачань, и WCимеонов!Ако това стане факт, значи ваксината действа!ХА АХ АХ АХА
48
2
 
5
 
! Отговори
Христо преди 3 години
доц. Ангел Кънчев очаква яко да се облажи покрай страданито на хората.Няма да остави и стоинка да мине през пръстите му.Яко се е наточил ще напраи пари а че вчера умгяха 14 Българи не му пука.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се спазват правилата ДАА. Щом така е рекъл господина, нищо че 98% си е държат под носа и по-надолу.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа прави експерименти с ваксините си в Индия и Пакистан. Дава им ваксината да я изпробват на техни жители и да я произвеждат за вътрешния си пазар. Същата ваксина се произвежда в Европа и се продава в Европа.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм антиваксър, последно ваксина в моето тяло е влизалаХейПростак, никой не се интересува от плоскоземниИзроди като теб.
44
0
 
3
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
Ми, Киро, населението на ЕС е около 4 пъти колкото Русия.
43
1
 
5
 
! Отговори
Киро на кирия преди 3 години
Колко жители има Европа за да има интерес на Русия към тази част на света?
42
5
 
6
 
! Отговори
Русия преди 3 години
не се интересува от САЩ, Европа, Китай, Индия и Пакистан, които ще използват собствена ваксина. Интересите й са насочени към Близкия Изток, Африка и Латинска Америка. Пазарна ниша от минимум 1 милиард.
41
1
 
4
 
! Отговори
до 38 от славянин преди 3 години
''Може ли защитниците на руската ваксина да обяснят защо мислят, че тя е добра и надеждна. Къде има доказателства за това? Искам да отида там и лично да прочета.''Както написах по-долу - аз съм антиваксър, последно ваксина в моето тяло е влизала в края на 1989-та, когато бях ученик на 17 години, а с каква ваксина ще се ваксинира един проваксър си е единствено НЕГОВ ИЗБОР направен по НЕГОВИ СЪОБРАЖЕНИЯ и той въобще не е длъжен да ти дава обяснения за тях!
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами направете по-добра ваксина бе специалисти!В Англия да направят!В Германия!В Испания!В Италия!Май май и те не могат...Като не могат, давайте руската!Руското БЦЖ още действа, а в Европа, където отдавна е спряно като ваксина, случаите бяха 100 пъти повече!