Какви са отношенията София-Москва след шпионския скандал?

Това е трети скандал, припомня експерт
25 сеп 2020 10:28, Петя Славова
226

Модернизацията на българската армия отново се оказва в основата на нов епизод от напрежението по линията София-Москва. Двама руски дипломати бяха помолени да напуснат страната ни, защото контраразузнаването и прокуратурата имат данни, че са проучвали чрез българи с достъп до секретна информация какво предприемаме в отбраната си.
Още по темата

"Търговско-икономическите отношения не са чак толкова зависими от дейността на двама дипломати. Когато се вдига толкова шум, едва ли ефектът е защита на националната сигурност. Ефектът е повече публичен", каза за "България сутрин" журналистът, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, Валери Тодоров.

Той добави, че това е трети такъв скандал, което създава усещане към вътрешнополитическа мотивация.

"Не може да се стигне до прекъсване на дипломатичните отношения. Когато има пробив в националната сигурност и изтече стратегическа информация и в това са замесени дипломати, най-естественото нещо е да бъде поискано тяхното отзоваване. В такива случаи почти задължително е реципрочно изгонване на български дипломати", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

По думите му се вписваме в общата конфронтационна среда, като конфронтацията ескалира, но като че ли е полезна и за двете страни и служи за вътрешна консолидация на Русия. Според него ако някои български граждани са издали тайна, досега имената им щели да бъдат известни. "Едва ли хора с експертни знания са обект на интерес само от руското разузнаване. Част от националната сигурност е информационната сигурност. Рангът на тези разузнавачи е пресилен - единият е работил от 1 година, а другият от 4 години. Такъв тип случки се решават "на тъмно", рядко им се дава публичен ефект", акцентира журналистът Валери Тодоров.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че България трябва да блокира процеса на преговори за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Има ли право България да заема толкова твърда позиция?

"България може да изисква спазването на договора за добросъседство. С подобни изявления постигаме това, което македонизмът не може да постигне за десетилетия. Това трябва да се решава по пътя на диалога, ние държим в ръката си ключ, а го използваме като тирбушон, комисията не може да прави инвертаризация на историческите личности", категоричен бе директорът на Института за икономика и международни отношения.

Валери Тодоров посочи, че имаме две цели в отношенията със Северна Македония - да се спрем на понятието общо минало и да разтълкуваме понятието общо бъдеще. "Не бива да реагираме на крайни изявления от македонисти. Може би Северна Македония трябва да бъде притискана да се приближава с по-смели крачки към признанието на историята", заключи Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
4
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Шпионски скандал в БГ ли?!Приказваш смешни неща Гешев!Ами смей се де,защо ни съ смейш,а кат та свитна ша си и поплачиш на топло,нъл тъй товарищ Фигурант?!
121
4
 
13
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Тая сутри НЕбългарина,наглец мисля александър малинов най спокойно си заяви,че си праи партийка и ще ни връща стадото в руската кошарка?!А коритарката само цъкаше като швейцарски часовник?!Ко да праиш,демокрация,която аз не разбирам?!Я да се изстъпи някой в неговата любима раша по первий канал да каже,че се бори да докара американците,да видим дали ще напусне,без да го арестуват?И ако го попиташ тоя тип що протестира,че го арестуват,след като се бори да ни натрапи същото,ще мълчи като тъпигьоз
120
4
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен... Има ли някаква разлика с Русофилството... Когато видиш де били да развяват и да се намятат с американски знамена, да носят тениски с лика на Тръмп и да разнасят портрети на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за американофили. Засега има единствено русофили.
119
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашка:А *** на американския ботуш и на ЕС как се нарича? Има ли някаква разлика с русофилството?
118
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските шпиони разузнавали информация за F-16, които още не са построени /и дали изобщо ще ги получим/. Без коментар. Да плачеш ли, да се смееш ли на тези *** отизми.
117
3
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До патенцето СатюрненПриятелю, има рускини живеещи над 40 години в България, които ни могат да обелят и дума български без да се объркат.
116
5
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
"Русия е предназначена единствено за това, за да покаже на целият свят, как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави.". Това го е казал някой русофоб а руснак на име Петр Яковлевич Чаадаев, за когото 99%от пишещите тук русофили не знаят нищо.
115
9
 
9
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 3 години
виц :-Тате , тате , как се нарича тоз който знае много езици ?-Полиглот , тате .-А който знае само един език ?-Американец !
114
10
 
8
 
! Отговори
9999 преди 3 години
Откъде се навъдиха толкова много русомразци неблагодарници?Това само издава дълбокия комплекс за малоценност на такива ***!
113
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Не знам защо ме триете? С нищо не нарушавам правилата на форума.Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" *** на руски ботуши е върховна проява на патриотизъм.
112
6
 
8
 
! Отговори
САМО САЩ преди 3 години
са ни приятел.. За 30 г построиха 3 АЕЦА, 10 ТЕЦА, подариха ни 5 ТОНА ЗЛАТО, а *** от ИТАЛИЯ лично извозиха с ВОЕННИ КОРАБИ и самолети в ТЕКСАС. ДА СЕ СВЕТИ името МУ ... На всеки УСА ПРЕЗИДЕНТ. И на жена МУ също...
111
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е водила много войни и се е озлобила много. Почти цяла Европа и САЩ не ги бръснат за нищо. Това обаче ги озлобява още повече и в такива малки Държави като България си правят каквото си поискат за самочуствие.
110
9
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Колкото по далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
109
6
 
19
 
! Отговори
Виц преди 3 години
русначе пита майка си: -мамо, как е правилно, расизъм или русизъм? - синко, ако мразиш афроамериканците, то това е расизъм, а ако ненавиждаш целият свят, тогава е русизъм.
108
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалността нидей да пишиш самоЗъемаш мястото бе ой
107
6
 
13
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 3 години
Долу руското БСП и останалите руски агенти-отровители, взимайте си паметниците и се омитайте... българския народ не ви иска! България иска европейско развитие, а не монголско развитие. Ако искаме да ни управлява Чингиз Хан ще се свържем с джуджето.
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на чобанина и цялата му селска вечеринка!
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей,не знаех че имаме така развита военна технология ))явно руснаците са решили да откраднат
104
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До другата истинаЗахари Стоянов за Русия Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
103
8
 
14
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 3 години
Русия е подивяла от бедност и злоба. Войнстващия кагебистки фашизъм, който изповядва, представлява смъртоносна опасност за България. Русия като наследничка на златната монголска орда разбира само от езика на силата. Русия мрази успелите. Русия завижда на Запада и иска да го принизи до своето ниво. Русия е зло. БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ РУСИЯ и видите ли руски агент с курушум да го поздравите и със сабя помилвате.... долу руското БСП!