Какви са отношенията София-Москва след шпионския скандал?

Това е трети скандал, припомня експерт
25 сеп 2020 10:28, Петя Славова
226

Модернизацията на българската армия отново се оказва в основата на нов епизод от напрежението по линията София-Москва. Двама руски дипломати бяха помолени да напуснат страната ни, защото контраразузнаването и прокуратурата имат данни, че са проучвали чрез българи с достъп до секретна информация какво предприемаме в отбраната си.
Още по темата

"Търговско-икономическите отношения не са чак толкова зависими от дейността на двама дипломати. Когато се вдига толкова шум, едва ли ефектът е защита на националната сигурност. Ефектът е повече публичен", каза за "България сутрин" журналистът, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, Валери Тодоров.

Той добави, че това е трети такъв скандал, което създава усещане към вътрешнополитическа мотивация.

"Не може да се стигне до прекъсване на дипломатичните отношения. Когато има пробив в националната сигурност и изтече стратегическа информация и в това са замесени дипломати, най-естественото нещо е да бъде поискано тяхното отзоваване. В такива случаи почти задължително е реципрочно изгонване на български дипломати", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

По думите му се вписваме в общата конфронтационна среда, като конфронтацията ескалира, но като че ли е полезна и за двете страни и служи за вътрешна консолидация на Русия. Според него ако някои български граждани са издали тайна, досега имената им щели да бъдат известни. "Едва ли хора с експертни знания са обект на интерес само от руското разузнаване. Част от националната сигурност е информационната сигурност. Рангът на тези разузнавачи е пресилен - единият е работил от 1 година, а другият от 4 години. Такъв тип случки се решават "на тъмно", рядко им се дава публичен ефект", акцентира журналистът Валери Тодоров.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че България трябва да блокира процеса на преговори за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Има ли право България да заема толкова твърда позиция?

"България може да изисква спазването на договора за добросъседство. С подобни изявления постигаме това, което македонизмът не може да постигне за десетилетия. Това трябва да се решава по пътя на диалога, ние държим в ръката си ключ, а го използваме като тирбушон, комисията не може да прави инвертаризация на историческите личности", категоричен бе директорът на Института за икономика и международни отношения.

Валери Тодоров посочи, че имаме две цели в отношенията със Северна Македония - да се спрем на понятието общо минало и да разтълкуваме понятието общо бъдеще. "Не бива да реагираме на крайни изявления от македонисти. Може би Северна Македония трябва да бъде притискана да се приближава с по-смели крачки към признанието на историята", заключи Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Българското" правителство изпълнява поръчки не в интерес на България - обтягане на отношенията с Русия, превръщането на България в "прифронтова" територия, изграждане на нови американски военни бази и удължаването с 10 години на сега съществуващите....Онзи ден български кораб беше изпратен за наруши териториалните води на Русия и по него беше стреляни. Добре, че беше български и руснаците но го потопиха! Изпратен от командващия военните учения на НАТО (американски генерал)!Мислете, хора...
101
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него ако някои български граждани са издали тайна, досега имената им щели да бъдат известни"Там е работата, че няма обявени български сътрудници, поради което цялата история за шпионажа издиша. Вероятно нашите наколенковци пак са изпълнили нечия заповед за създаване на напрежение.
100
0
 
1
 
! Отговори
Ду долня преди 3 години
Ти у ред ли си *** (мо)!
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 126Айде стига с тая мантра бе !Турция ако искаше да те нападне можеше да го стори когато Варшавския договор се разпадна и още не бяхме приети в НАТО бе Ланкоуло !Аман от русофилска пpocтотия и откровена българофобия !
98
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус няма гладни и студуващи хора, заводите работят, всеки има работа. Белорусите могат практически да пътуват навсякъде в Европа, но предпочитат да си работят в родината. Никой не е чувал за белоруси черноработници или пpocтитутки на Запад с каквито е пълно от България.
97
6
 
1
 
! Отговори
Абдула Амед Мемед.. преди 3 години
...бей ефенди!Ха ха ха стана тя каквато стана добре ,че Турция ви пази!Хахаха
96
11
 
5
 
! Отговори
другата истина преди 3 години
До ИстинатаБаба Ванга е казала ,че който се държи за Руссия ще оцелее.Там е православието ,там са моралните устои на човечеството.От там ще дойде спасението на света от злото.А тука русофобските тролчета нека си чупят кокалчетата да пишат -мишки,смешници и тестогръди гномчета.Скоро ще усетите величието на сибирската мечка ,която ще ви стъпчи като диви боровинки.
95
7
 
6
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 3 години
Путин е най-неадекватния лидер, агент на ЦРУ, за 20 години скара Русия с цял свят, превърна Русия в концентрационен лагер и в по-голяма Северна Корея. Руснаците имат визи за цял свят, младите руснаците не могат да пътуват свободно. Мизерни заплати и пенсии, окаяна икономика, базирана на износа на горива, корупция, мафия, бедност, наркомания, проституция, скoтщина, алкохолизъм и препарати за баня като няма пари за алкохол... бодряшки национализъм и гьoнсуратски паради на победата...
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отношенията са нападне ли са Турция оправаите са тоз пъть както может.
93
6
 
9
 
! Отговори
Генерал де Гол преди 3 години
Генерал де Гол "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Генезиса на Империята на Злото е Войната, а плачката от не подържа живота й, докато в мирно време се въоръжава и компенсира липсата на плячка с рекет, шантаж и шпионаж.
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да кажа ,че най-продажната и слугинска медия в България и в света е ПИК.Благодаря за вниманието.
90
3
 
9
 
! Отговори
НЕРЕЗА ОТ БАНКЯ преди 3 години
дето не може да устои на никоя "ПРЕКРАСНА ГОСПОЖА" и на пачки и златни кюлчета дали ще успее да устиска до БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА. Много голяма веселба ще падне. Ще се разбягат като плъхове от потъващ кораб разни анализатори, журналистки, и писачи по форумите...Пари няма да има. Е засега пачките са налице...
89
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Татищев българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове целта на нашите усилия трябва да бъде не целокупна България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890).
88
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като плащаме данък Русия и сме се напълнили с руски агенти и всички партии в парламента са руски + президент-руснак много ясно че ще сме зле. В Словения няма руски агенти и са добре. В Чехия са добре. Сравни полските заплати с руските да се посмеем.
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
105 попадаш под чл от НК за насаждане на омраза у нас ще се отървеш с глоба. В щатите 10 годинки не ти мърдат .
86
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Аксаков Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите американци не харесват Тръмп. Като сте американофили поживейте поне 6 месеца в някой американски град различен от Вашингтон. И пак ще си говорим. Аз самият харесвах америка, когато Стоичков вкарваше, но положение там изобщо не е розово.-----------Ха ха брато, ти не си русофил, ти сигурно си истински руснак. Сигурно се чудиш защо мисля така? Защото типично по руски копираш и не ти се получава.
84
6
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Русия! Колко ни пленитуй име свято, родно, мило!То в мрака бива нам светило,надежда в нашите злини! То спомня ни, че ний кога смезабравени от целий свет,любов, що никога не гасне,за нази бди с най-сладък свет. Русия! Таз земя великапо шир, по брой, по сила! Тяс небето има си приликаи само с руската душа!
83
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБеларус е типична бедна и порутена от соца държавица, кого залъгваш, ходят да берат ябълки в Полша.