Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Тя нямала достатъчно съюзници и военни бази в чужбина
17 ное 2020 13:50, Елка Василева
368
Барак Обама: Русия вече не е свръхсила
Снимка: архив, БГНЕС

Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС.

В излязлата си днес книга "Обетована земя" 44-ият президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама.

Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според 44-ия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама.

Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан. Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
8
 
! Отговори
Черен идиот преди 3 години
Затова им е..... ха мамамата в Армения и. Азербайджан хахаха. Дееее..... ба и *** фашисти атлантици, гейове и.....
202
2
 
5
 
! Отговори
Доживотен партиец преди 3 години
Каква книга може да напише. Сигурно по партийни интриги.
201
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя кой ли го бръсне вече за слива ! Няма кой да победи Русия на тая планета !
200
6
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Този пък, откъде изпълзя да съска? Едно недоразумение, попаднало в Белият, БЕЛИЯТ Дом.
199
12
 
1
 
! Отговори
bye bye преди 3 години
Никога повече няма да погледна тоя сайт. Вие сте срам за България. Публикувате расистки мнения, а това е подсъдно във всяка нормална държава. Целата ви групичка от 3 човека до сега да беше в затвора ако небехте на ББ подръжката.
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Някои ще правят космически кораби ... Комсомолск" , а някой молят и плащат (ама няма кой) да им оправи канализацията на косм. съндъци. Така и си вършат работата и 2те в скафандрите, а когато не издържат вече на вонята правят дупка в корпуса за да ползват чужда тоалетна.
197
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Русия не й трябват бази. Има си ракети Авангард дето се движат с 27 маха, излизат извън земната атмосфера, обикалят 3 пъти земното кълбо и пак се насочват безпогрешно към целта.
196
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бараката нищо ново не казва.Расия е треторазредна държава ,всеки жител на планетата Земя го знае
195
19
 
10
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 3 години
Русия е едно нищо. Русофилите тракат с лъжици по празни тенджери. Светът се развива със Запада и България е част от него.
194
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм фен на Тръмп, ама яко го изфабрикуваха чак путин пасти да яде пред американския сценарий на изборите. Сложиха Алцхаймер който не знае къде е президент и следва холивудска продукция. Горкия свят.
193
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До226. Що пишеш лоши работи против руснаците. Кажи , че е руска, каква френска. Ами имат и руско масло от немски крави от Баеария. / може и да е препакетирано, но се води руско./
192
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по точно сащ неса вече свръх сила
191
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един френски артист. Стана земеделец лозар с много декари във Франция, Аржентина. Прави опити да разгърне бизннеса с вино в Русия от 10 години. Но повече е изпил от колко е произвел.
190
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Краварофобски тролНякои ще правят космически кораби, а някои ще правят конализация на Комсомолск на Амур ..... някой светъл ден. Не скоро.Хихихи
189
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 223Какви 33 евро, ти знаеш ли на какво се топлят *** на изток от МасквЕ?Хахахахаххаааа
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да кажа за Русия. Руската салата се най търси.
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бясна лисица "Демокраставата партия" Яко и креативно дано не го изтрият. А Бай дън и партия още не са разбрали как с тея фалшиви избори си го втъ..наха, да оправяш собствени бакии(короната е тяхно дело) е винаги по трудно.
186
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нападайте де умряхме от чакане и скука
185
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 212"Полет до Марс с използоването на руските ядрени двигатели от мегаватния клас ще продължи 45 дни."Не е от мегаватния, а от мегаватническия и няма да продължи а ще завърши, и не е до Марс, а до Москва (от Новоросийск).Хихихи
184
9
 
14
 
! Отговори
не слушай Обонго преди 3 години
Руската ваксина, създадена от института "Гамалея" е международно признат факт."Спутник В" се изпитва в 3-та фаза.Рускитят научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" регистрира ваксината "ЕпиВакКорона". Изпитва се в трета фаза.Рускитят научен център "Чумаков" е съвсем близо до регистрацията на своя ваксина срещу SARS-COV-2.Руският инститит за експериментална медицина разработи ваксина срещу коронавируса във вид на йогурт и в момента я тества. Работете, Братя!