Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?

Твърди се, че "Спутник V" е също толкова ефикасен, колкото разработките на Запада
25 ное 2020 22:10, Нели Христова
183
Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Месеци след като обяви, че Русия е одобрила първата ваксина в света срещу COVID-19 и че лично дъщеря му я е тествала, президентът Владимир Путин все още не се е ваксинирал срещу коронавируса. Редица високопоставени държавни служители също се имунизираха със "Спутник V", но защо Путин все още изчаква?

Още по темата

От Кремъл заявиха, че той не може да получи ваксина, която все още не е фаза 3, въпреки че някои руски здравни работници, учители и висши служители вече са получили ваксината извън клиничните изпитания.

"Президентът не може да използва несертифицирана ваксина", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на разговор с репортери. Песков не обясни разликата между ваксината, която е "сертифицирана" и тази, която е "одобрена", но каза: "Масовата ваксинация все още не е започнала. И, разбира се, държавният глава не може да участва във ваксинацията като доброволец. Това е невъзможно."

Песков заяви, че изпитанията скоро трябва да приключат и че Путин сам ще информира хората за решението си дали ще се имунизира срещу COVID-19, "ако счете за необходимо".

Новината, че Путин все още не се е ваксинирал, дойде в същия ден, в който учените зад "Спутник V" публикуваха нова информация за ваксината, определяйки я като ефективна, евтина и лесна за транспортиране.

Институтът "Гамалея", който разработва ваксината, и Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който я финансира, съобщиха още междинни данни за препарата - анализът на данните, получени 28 дни след първата доза и седем дни след втората доза, предполага, че ваксината "Спутник V" е 91,4% ефективна.

Изследователите са идентифицирали 39 потвърдени случая на COVID-19 сред доброволците - 31 в групата на онези, които са получили плацебо и осем сред тези, които са получили самата ваксина. 18 794 доброволци са участвали в проучването.

Pfizer и Moderna отчитат сходни нива на ефикасност - 94,5% за Moderna и 95% за Pfizer. Твърденията им обаче се основават на доста по-големи клинични изпитвания. Moderna съобщи за 95 случая на COVID-19 сред своите доброволци - 90 в групата на получилите плацебо и 5 във ваксинираната група, докато Pfizer съобщи за 170 случая - 162 в групата на плацебо и осем при участниците, получили ваксината.

AstraZeneca обяви в понеделник, че експерименталната й коронавирусна ваксина е показала средна ефективност от 70%. Общо 131 участници в изследването са развили COVID-19, но не са посочили колко от тези хора са получили ваксината и колко плацебо.

В отделно изявление институтът "Гамалея" и RDIF посочват, че една доза от "Спутник V" ще струва по-малко от 10 долара на международните пазари, което според тях е "два или повече пъти по-евтино от иРНК ваксините със сходни нива на ефективност". За руските граждани, разбира се, имунизацията ще е безплатна. Ваксините Moderna и Pfizer-BioNTech са иРНК ваксини.

Русия също заяви, че ваксината "Спутник V" може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, подобно на препарата на AstraZeneca. Междувременно ваксината Pfizer-BioNTech трябва да се съхранява при около -70 градуса по Целзий докато се транспортира. Moderna пък заяви, че нейната ваксина може да се съхранява във фризери, които обикновено се предлагат в аптеките, и в хладилник в продължение на 30 дни.

Путин за първи път обяви, че руската ваксина е одобрена за обществена употреба през август, въпреки че към този момент тя е бе тествана само върху няколко десетки доброволци. Съобщението дойде преди началото на проучванията от фаза 3, които са ключови за установяването на безопасността и ефикасността на препарата. Това  предизвика скептицизъм от международната общност.

"Знам, че работи доста ефективно и формира стабилен имунитет", заяви тогава Путин, добавяйки, че една от дъщерите му вече е приела препарата - рядък ход от президента, който е известен с това, че почти никога не говори за семейството си. Той призна, че тя е имала малко по-висока температура след всяка доза, но добави, че "сега се чувства добре".

На 68 години Путин е в група с висок риск. Изпитванията на ваксината в първата група доброволци на възраст над 60 години са започнали на 28 октомври, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
10
 
! Отговори
До по-надолу преди 3 години
Не е ясно какво се е увеличило в Русия за последните 12 год. но Мин.работна заплата е 254 лв. ( 12 000 рубли) и я получават 20 мил. руснаци ! За сравнение в България е 650 лв.
54
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Вън русофилите и русофобите...България е Свободна..България не са продажните ни политици,България е 1400 г. История,България е цар Борис,цар Симеон....духа и готовността на българина да се жертва...тихо и анонимно...чакаме ви...предатели-ченгета...еничари служещи на чужди интереси
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само ваксината им е пропаганден ход. Всичко в Рашка е на пропаганден ход. И тези Циркони, и тези Буревестници - всичко е въздух под налягане.
52
5
 
11
 
! Отговори
Значи не е готова преди 3 години
Поне Песков призна това, което беше ясно, че руснаците работеща ваксина още нямат, а тепърва ще я изпробват ! Това, че я регистрираха още през август е било само пропаганден ход !
51
3
 
3
 
! Отговори
Ник Чепа преди 3 години
На всички русофили и русофоби ще им ударим по една кожена ваксина и то така,че да им изскочат очите като на жаби кекерици.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовГосподин Христов имам един *** въпрос към теб.Дядо ти колко вързани "врагове" на народа е убил с правата лопата?
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За някои хора пропити с от русофилство 11 място по БВП на Русия им се вижда по-добро от 4-то място на Гелмания в световната класация на ООН за 2019г.В абсолютна доларова стойност за 2019гГермания 3 трилиона и 846 милиарда.Рашка 1 трилион и 700 милионаКалпава работа е това московлъка, принуждава те да лъжеш за всяко нещо.
48
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Путин поне не пилее милиарди за "ваксина" дето действа 3-8 месеца.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия на PCR тестове ли има? Защото тия тестове показват всички прекарани болести от раждането до съответната година в която се тествате. Всички тия са болни защото PCR тест им го казва, а той PCR или другия " евтиния" тест, и двата са фалшиви!- Къде видяхте вирус изолиран? Само на видео анимация и картинка?- Видяхте ли го с микроскоп или всички са болни щото пушат цигари, пият алкохол и плющат сланина и после, що сме болни от пневмония и защо дробовете и кръвоносната система е запушен
46
2
 
4
 
! Отговори
ох на баце преди 3 години
Защо Тръмп...Байдън...и компания не се ваксинират с техните си ваксини бе....за един приЕтел питам....Путин си има ядрено куфарче пазещо ресурсите,националното богатство на руснаците...ей от векове ги сочат като катили..само заради ресурсите...те са капитала не хартийките които не се ядат...ченгета и платени без аргументи питаме ви...защо Тръмп не се ваксинира???...Путин *** руснак...Путин е пич та дрънка...евтини...роби на глупави реклами и внушения
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, населението на САЩ и ЕС ще продължава да обеднява,
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Русия задмина Германия по БВП и вече е пета световна икономика оставяйки Германия след себе си"Забравил си да споменеш Русия коя провинция на Германия е задминала по БВП. Така нарочно или неволни въвешдаш хората в заблуда.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя от трите му дъщери е ваксинирана? Мария Фаасен, Екатерина Тихонова или Елисавета Владимировна?
42
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последните 12 години с Путин Русия увеличи бюджета н22 пъти, военните разходи - 30, БВП - 12 пъти. Скочи от 36-то на пето място в света по БВП. Валутните резерви се увеличиха 48 пъти! Национализира петролната индустрия 65% и 95 % от газа и много други. Ръст в селското стопанство. Повишение на заплати в публичния сектор с 18,5 пъти! Повишение на пенсии -14, 5 пъти! Намаление на смъртността сред руското население с 1,5 милиона души годишно и вече има положителен прираст.
41
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия задмина Германия по БВП и вече е пета световна икономика оставяйки Германия след себе си.
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с ваксина и без ваксина Путин вече е доброволец за ада.
39
6
 
6
 
! Отговори
защо преди 3 години
Мъск каза че няма да се ваксинира за нищо на света. Оня ...програмист дето иска да ни редуцира като ***, също. Защо не питат тях защо отказват да се ваксинират, че и отрочетата си?
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успехите на Русия предизвикват изблици на неконтролируема истерия сред запада.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За здравето на Путин като президент се грижи екип от лекари. И разбира се, той ще се ваксинира тогава, когато те му препоръчат да направи това
36
4
 
1
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Борисов ги видя всичките - Видя на Доган и на Сакскобурга и на Станишев поредния колец в колелата на българската държава - видя ги всичките 96 прасета днеска и си мълчи, защото имат човешки права всичките тия дето нагло и безцеремонно са нарушили всеки член от конвенцията за правата на човека. И к'во аз се изправих срещу всичките тях и ви ги показах какви са... какво ще се случи с тях не е моя работа, а е негова. Обаче ще си плати за това всяка глупост има своята граница. Това е забравил Айнщайн