Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака

На този етап не е ясно колко е ценно оборудването
9 дек 2020 17:30, Нели Христова
211
Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака
Снимка: БГНЕС

В случай на ядрена война, президентът на Русия Владимир Путин, заедно с други високопоставени служители на правителството, трябва да се спасят на борда на самолета Ил-80, който носи прякора "самолетът на страшния съд". Но тази така важна машина от военния арсенал на страната бе обрана снощи.

Неизвестни крадци са нахлули в самолета Ил-80, който трябва да запази живота на главнокомандващите и да запази контрола им над армията в случай на военнен конфликт, на летище в южната част на Ростовска област. Съобщава се, че те са отворили люка за товари и са откраднали 39 части от радиооборудване, пишат от The Guardian.

Крадците не са заловени, а местното министерство на транспорта заяви, че тече разследване на взлома.

Служители на вътрешното министерство в град Таганрог потвърдиха, че самолет в Авиационния научно-технически комплекс "Таганрог" е бил ограбен, въпреки че не са посочили точно кой. Телевизията Ren-TV съобщи, че полицията е открила обувки и пръстови отпечатъци на борда на самолета.

Русия има четири самолета "Ил-80", модифицирани Ил-86, които са специално оборудвани за защита на тези на борда в случай на ядрена война. Самолетът няма прозорци, за да предотврати заслепяването на пътниците от атомни експлозии.

Самолетите носят и специализирано комуникационно оборудване, за да поддържат връзка с въоръжените сили на страната, включително ракетни войски, способни да нанасят ядрени удари. Прибираща се антена с дължина няколко километра, намираща се в задната част на самолета, може да поддържа комуникация с подводниците, които имат балистични ракети на борда си.

В случай на конфликт се очаква Путин и други политически и военни служители да се качат в самолетите и да командват отбраната на страната, като същевременно останат във въздуха, вероятно за няколко дни.

Някои от детайлите относно "Ил-80" се пазят в тайна от Русия. Все още не е ясно колко чувствително може да бъде откраднатото радио оборудване.

Самолетите са в експлоатация от 15 години и трябва да бъдат заменени от самолет с по-голям обсег - Il-96-400M. Новите самолети са проектирани да издържат на електромагнитни импулси, пуснати при ядрени експлозии, и включват по-добро екраниране, имат актуализирана електроника и комуникационни системи.

САЩ поддържат четири Boeing E-4 Advanced Airborne Command Posts, модифицирани Boeing 747-200s, които биха могли да спасят американския президент и други висши служители в случай на ядрена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
2
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
БОРИСОФ ? ........АЗ !......КУГА ЛЕТИШ ? МИ НЕМОЕ *** ИЗВАДИМ !..........
135
8
 
4
 
! Отговори
Враг с Партиен Билет преди 3 години
Опааааа....чорапа се разплита господа съдебни заседатели. Оказа се, че пункта за изкупуване на цветни метали където крадците са продали откраднатото оборудване се оказа собственник на бивш наемник от Чуждестранния Легион за който има информация че е вербуван от ЦРУ през 1992 година. Ако действително оборудването е попаднало в ЦРУ сегаАлкашите трябва да сменят изцяло всички им комуникационните мрежи. Ще струва много пари и време но поне ще се оттърват от ламповите технологии наследени от СССР.
134
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата русомразка иззззззмет в момента пИчели стотинки! Само да не получат запек от това...Поне демонстрират kkурвенския си мЕнталитет...
133
7
 
9
 
! Отговори
Тава е Русия преди 3 години
Ваз умреКурск потънаАрмата не палиПият лосион за вана и течност за чистачкиИзнасят нефт, газ и рускиниСуперджет не полетяСпутник изтрови хората
132
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продали са откраднатата електроника за кашонче с водка.Това е Русия- лъжи, крадене, пъчене и ... накрая едно голямо Нищо ;)
131
4
 
8
 
! Отговори
Освен курви преди 3 години
руснаците друго не могат да сделат.
130
13
 
4
 
! Отговори
ДоРуска васкина-смех преди 3 години
Govнийьо, руснаците направиха серия представителни коли за големите началства, по-добри от Ролс-Ройса! Че работят по-яко от тази фирма личи от самолетните им двигатели - недостижимите АЛ-31 и АЛ-41 и особено "изделие 30"! Правят лицензионни Мерседес, БМВ, Волво, Субару и още 7-8 марки! Влез вруски сайт за машини да видиш какъв внос имат, а тяхната Чайка е на нивото на средните европейски машини, но евтина.А ти си повтаряй тъпните в унес! Ти какво произведе? И това, което правехме, вече го няма!
129
1
 
5
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 3 години
До лллВече споменах,GOOGLE, напиши Беленко, Виктор Иванович е има доста подробности. Ако разбира се знае какво е GOOGLE
128
4
 
11
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Мислех чеАлкашите не могат да паднат по-дълбоко от дъното, но.....surprise!
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, бе.А пък аз съм Дядо Коледа.Хе, хееее...
126
6
 
2
 
! Отговори
КаКаЛашка Калашника преди 3 години
швъ лашка калашника дуре се ока ка какате.GPS цоординатите на зле възпитаните от давна са изпратени където трябва.Калашника и през ноща познава кой не се е накакал и ше му лашне по една оловна екзема управлявана от цопутер, майна. Вива Альошката
125
4
 
2
 
! Отговори
75% за 75 годишните преди 3 години
75 годишните германци, резултатът от освободителния рейд зад реката Рейн са на привършване. Дошло е време за издаване на руски паспорти на това специфично немско население, пардон на родените на 9 месеца разстояние след 9 май 1945, за които в Русия по човешки са заделени достатъчно вакс ампули за предпазване от Курана вируса.
124
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Руска ваксина-смехРуската ваксина е прекрасна, но другаря Путин взе предпазни мерки и си поръча ваксина от Брюксел и Вашингтон зе себе си и придворните за по-сигурно.
123
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-голяма азиатска коччиннка от диарбекирско
122
0
 
10
 
! Отговори
Трепери Ердогане преди 3 години
Товарищ Путин няма да остави така нещата, ще ги хване крадците и грозно ще ги накаже, както наказа Азербайджан за отнемането на Карабах от Армения като забрани вноса на ябълки и домати от там, но този път не посмя да накаже по тоя жесток начин подбудителя Турция. Президента Алиев реве надупен, а Ердоган трепери да не го накаже по същия убийствено жесток начин строгия но справедлив товарищ Путин.
121
8
 
13
 
! Отговори
Руска ваксина-смех преди 3 години
А бе хора вие вервате ли на ***, те шевна машина и лека кола не могат да направят като хората, та ваксина ли ще направят...
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КартофчоЧел си вестник правда във външния нужник.
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-голяма азиатска *** от диарбекирско
118
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лллМного си гл упав русофилче.Самолетът на Беленко е МИГ25.Брой кравите в колхоза.
117
3
 
2
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
До АнонименАми някой преди да пишем, четем малко информация. Но явно тук има много писатели които не са читатели! :)))