Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака

На този етап не е ясно колко е ценно оборудването
9 дек 2020 17:30, Нели Христова
211
Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака
Снимка: БГНЕС

В случай на ядрена война, президентът на Русия Владимир Путин, заедно с други високопоставени служители на правителството, трябва да се спасят на борда на самолета Ил-80, който носи прякора "самолетът на страшния съд". Но тази така важна машина от военния арсенал на страната бе обрана снощи.

Неизвестни крадци са нахлули в самолета Ил-80, който трябва да запази живота на главнокомандващите и да запази контрола им над армията в случай на военнен конфликт, на летище в южната част на Ростовска област. Съобщава се, че те са отворили люка за товари и са откраднали 39 части от радиооборудване, пишат от The Guardian.

Крадците не са заловени, а местното министерство на транспорта заяви, че тече разследване на взлома.

Служители на вътрешното министерство в град Таганрог потвърдиха, че самолет в Авиационния научно-технически комплекс "Таганрог" е бил ограбен, въпреки че не са посочили точно кой. Телевизията Ren-TV съобщи, че полицията е открила обувки и пръстови отпечатъци на борда на самолета.

Русия има четири самолета "Ил-80", модифицирани Ил-86, които са специално оборудвани за защита на тези на борда в случай на ядрена война. Самолетът няма прозорци, за да предотврати заслепяването на пътниците от атомни експлозии.

Самолетите носят и специализирано комуникационно оборудване, за да поддържат връзка с въоръжените сили на страната, включително ракетни войски, способни да нанасят ядрени удари. Прибираща се антена с дължина няколко километра, намираща се в задната част на самолета, може да поддържа комуникация с подводниците, които имат балистични ракети на борда си.

В случай на конфликт се очаква Путин и други политически и военни служители да се качат в самолетите и да командват отбраната на страната, като същевременно останат във въздуха, вероятно за няколко дни.

Някои от детайлите относно "Ил-80" се пазят в тайна от Русия. Все още не е ясно колко чувствително може да бъде откраднатото радио оборудване.

Самолетите са в експлоатация от 15 години и трябва да бъдат заменени от самолет с по-голям обсег - Il-96-400M. Новите самолети са проектирани да издържат на електромагнитни импулси, пуснати при ядрени експлозии, и включват по-добро екраниране, имат актуализирана електроника и комуникационни системи.

САЩ поддържат четири Boeing E-4 Advanced Airborne Command Posts, модифицирани Boeing 747-200s, които биха могли да спасят американския президент и други висши служители в случай на ядрена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТПиян с лосион колхозник се бил загрижил за нашата съдба.Таковай си най ката бляяд.И дано ти се обаждат децата от америка.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КартофчоКакъв специалист сме имали във форума.тц. тц. Тц.Да се ненадяваш.Разбира ролята на самолета по-добре от самия путин.
114
6
 
5
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Ролята на този самолет не е да пази Путин или друг някой. Това е команден център от който се управлява изстрелването на ядрените ракети, ако са ти нанесли изпреварващ удар. Под крилата си дори има две ракети, и ако положението е крайно отчайващо и има вероятност да бъде свален самолета, тези ракети се изстрелват и те прелитайки над територията на русия подават сигнал за автоматичен старт на всички налични ядрени ракети. Така че дори теб да те унищожат, ти ще направиш същото с противника!
113
10
 
4
 
! Отговори
РУСКАТА ВАКСИНА преди 3 години
си остава ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА за КОЛОНИЯТА РБ. Но като сме КОЛОНИЯ няма да му разрешат на ТИКВАТА да купи, защото като със самолетите - ще дойде УСА ваксината когато вече на никой няма да му трябва. Пък тези мизерни 60 000 дози ДОГОДИНА - я ТИКВАТА, Я целия ГЕРБ към ЗАТВОРА. На тях последни ще им бие БАЙ- СТАВРИ по една ВАКСИНА
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Може и фейк да е.Ама като новина го има дори и на сайта на ТАСС.
111
5
 
10
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 3 години
До КартофчоКогато Беленко избяга в Япония с МИГ25, Американци и японци разглобиха самольота и намериха платки от пътнически Боинг. Справка, Гугал. Напиши Беленко
110
8
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Само да споменем нещо! Тръмполини, днес подписа указ забраняващ износа на ваксина преди да се задоволи нуждата от такава в САЩ! И до колкото си спомням цялото кеч от ЕС метнаха щури милиони предварително за ваксина , а сега ще чакат Годо да им направи доставка! Хи-хи-хи, но били окрали самолета "Страшният съд" !?!?Ами .......... заслужавате си сътдбата !
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115Никой самолет не хвърчи вечно.Ролята на тоя самолет е да го закара до дълбоката дупка.Предполагам.
108
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждате ли че това е пълен фейк - по какъв начин личен самолет на Путин ще се намира в Таганрог, който е на руско-украинсската граница до Азовско море на 1500 км от Москва? По какъв начни Ил-80 е модификация на ИЛ -86 . Не виждате ли, че ви взимат за пълни баллъци. Наскоро Путин съобщи, че е построен нов команден пункт-бункер до Москва и за какво му е да се качва на самолет. Ако изобщо има такъв самолет, той е в Москва и то в свръхсекретно поделение, където пиле не може да прехвръкне
107
3
 
8
 
! Отговори
РУСКИТЕ ЖЕНИ преди 3 години
бягали към БЪЛГАРИЯ.... По-смешен виц не съм чувал скоро. Може и да бягат ама не към КОЛОНИЯТА РБ - последна и най бедна в ЕС, а към ЛОНДОН, ПАРИЖ и към южните морета с яхти по-големи от фрегатите на мизериния ни флот
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До САЩ СА ВРАГСАЩ са враг, а децата на русофилите са там.А де?Обясни ми колхозник.
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КартофчоКой знае.Само предполагаш или?
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих се скрил в някоя дълбока дупка вместо да хвърча при една такава война но явно е въпрос на вкус как ще умре висшето началство...
103
4
 
6
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
До стар пожарникарАмериканско е на кукуво лято! И американците и руснаците за ядрените ракети си ползват само лично произведени системи, за да няма опасност някой подизпълнител да направи задна вратичка на на някое устройство, че тогава един луд хакер може да гръмне целия свят.
102
5
 
2
 
! Отговори
КАКТО КАЗА ПУТИН преди 3 години
Руснаците не ги е страх от враговете им, а да се простудят на погребението им
101
3
 
3
 
! Отговори
САЩ СА ВРАГ преди 3 години
обаче като ги гледам накъде са се запътил даже и на мен ми става жал... Чака ги ЗАЛЕЗЪТ на ИМПЕРИЯТА с всички съпътстващи "удоволствия". Но каквото посееш това ще жънеш. Само войни и бедствия докараха на света. ТАКА ЧЕ.... РЕСТО ще има
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еосс-пропагандата естествено ще иска да хвърли вината на лошите, дебнещи зад всеки ъгъл врагове. А простичката истина е, че узвършилите кражбата са искали да докажат, че постулата за руснаците "вечно ще крадат и пият" е непоклатим и нищо не може да го промени.
99
1
 
2
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
До Анонимен (107)На теб някой явно здраво ти тъпче джоба, освен ако просто не си куха лейка без мозък или смята че този орган е само за да не му духа вятъра главата!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАЙДЪНЕ, БАЙДЪНЕБайдъна такива като тебе скоро ще ги клати.Виждам отсега си се притеснил.
97
3
 
5
 
! Отговори
стар пожарникар преди 3 години
До КартофчоЧе то оборудването е американско. Затова плачат северноазиатските палачори, защото не могат вече да купят