Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака

На този етап не е ясно колко е ценно оборудването
9 дек 2020 17:30, Нели Христова
211
Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака
Снимка: БГНЕС

В случай на ядрена война, президентът на Русия Владимир Путин, заедно с други високопоставени служители на правителството, трябва да се спасят на борда на самолета Ил-80, който носи прякора "самолетът на страшния съд". Но тази така важна машина от военния арсенал на страната бе обрана снощи.

Неизвестни крадци са нахлули в самолета Ил-80, който трябва да запази живота на главнокомандващите и да запази контрола им над армията в случай на военнен конфликт, на летище в южната част на Ростовска област. Съобщава се, че те са отворили люка за товари и са откраднали 39 части от радиооборудване, пишат от The Guardian.

Крадците не са заловени, а местното министерство на транспорта заяви, че тече разследване на взлома.

Служители на вътрешното министерство в град Таганрог потвърдиха, че самолет в Авиационния научно-технически комплекс "Таганрог" е бил ограбен, въпреки че не са посочили точно кой. Телевизията Ren-TV съобщи, че полицията е открила обувки и пръстови отпечатъци на борда на самолета.

Русия има четири самолета "Ил-80", модифицирани Ил-86, които са специално оборудвани за защита на тези на борда в случай на ядрена война. Самолетът няма прозорци, за да предотврати заслепяването на пътниците от атомни експлозии.

Самолетите носят и специализирано комуникационно оборудване, за да поддържат връзка с въоръжените сили на страната, включително ракетни войски, способни да нанасят ядрени удари. Прибираща се антена с дължина няколко километра, намираща се в задната част на самолета, може да поддържа комуникация с подводниците, които имат балистични ракети на борда си.

В случай на конфликт се очаква Путин и други политически и военни служители да се качат в самолетите и да командват отбраната на страната, като същевременно останат във въздуха, вероятно за няколко дни.

Някои от детайлите относно "Ил-80" се пазят в тайна от Русия. Все още не е ясно колко чувствително може да бъде откраднатото радио оборудване.

Самолетите са в експлоатация от 15 години и трябва да бъдат заменени от самолет с по-голям обсег - Il-96-400M. Новите самолети са проектирани да издържат на електромагнитни импулси, пуснати при ядрени експлозии, и включват по-добро екраниране, имат актуализирана електроника и комуникационни системи.

САЩ поддържат четири Boeing E-4 Advanced Airborne Command Posts, модифицирани Boeing 747-200s, които биха могли да спасят американския президент и други висши служители в случай на ядрена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КартофчоА на тебе някой май ти се е изакал в гащите, а?ама си глупав
95
6
 
3
 
! Отговори
БАЙДЪНЕ, БАЙДЪНЕ преди 3 години
къде си тръгнал човече, Седи си вкъщи до телевизора и слугите да сменят памперсите, че това да си президент си е мнооого отговорно нещо. Виж го НАШИО ТИКВОНТИЙ.. и той се мислеше за вечен, ч сега изглежда като припикано мушкато. Знае, че напролет Или към ЗАТВОРА ИЛИ КЪМ МАЛАШЕВЦИ...
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГЕРАНТОФИЛИЯТАИ паркинсона е опасен, така че чукай на дърво.
93
7
 
5
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Познайте на кого са му потрябвали секнретните електронни системи на този самолет и кой има възможност да изпрати екип за целта!Аз се сещам за един вариант: На някого който иска да те нападне, но се притеснява от отговора ти. И затова се стреми да разбере как действа системата, за да я неутрализира! Тези които искат да нападат Русия ги знаем - най-редовно се изявяват по медиите!Така че, ако това не е предварителна подготовка за нападение - здраве му кажи!
92
2
 
5
 
! Отговори
Хе Хе преди 3 години
Истината да не е че са оставили на креслото на Джуджи един голям червен вибратор и голяма туба вазелин. Да го смазва като му влезне.
91
3
 
7
 
! Отговори
ГЕРАНТОФИЛИЯТА преди 3 години
е заразна болест. Гледам от ФРАНЦИЯ прескочи в САЩ...Обзалагам се , че тоя БАЙДЕН няма да изкара целия мандат. Той и сега е неадекватен, губи ориентация, забравя къде е и изпада в смешни положения
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПУТИН Е ВЕЛИКПутин може и да е велик, ама ти си глупав колхозник с деца в америка.
89
1
 
5
 
! Отговори
бай Ставри преди 3 години
Стратегическа хитрост. Имитират сериозна кражба, за да имат повод да купят по-сигурни самолети Боинг или Еарбъс
88
10
 
2
 
! Отговори
ПУТИН Е ВЕЛИК преди 3 години
Накара всички ПИНДОСТАНЦИ да се втурнат към магазина за памперси, Но тях още повече ги е страх от сянката на СТАЛИН. Споко, човекът вече е починал. А ПУТИН... Той не е страшен пази статуквото и парите на руските милиардери.. Обаче не дърпайте дявола за опашката КРАВАРЧЕТА, че руската мечка ще ви строши врата като на ХИТЛЕР и НАПОЛЕОН
87
1
 
10
 
! Отговори
Koko преди 3 години
А от режима на Путин и ние, и руснаците кога ще си отдъхнем ?
86
0
 
4
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Понякога и аз се смея, но този път-на глас :))))
85
3
 
10
 
! Отговори
Руски жени преди 3 години
Руските жени бягат като подпалени от русия и идват в България.Русофилите да си хващат по някоя 20 годишна рускиня и да траят.
84
12
 
3
 
! Отговори
ПЪРВО преди 3 години
Да кажем, че самолетите - Въздушно Командни пуктове са 4 ЧЕТИРИ. И ВТОРО не са за избяга ПУТИН, а да даде заповед да бъде заличена САЩ от картата на света. Та да си оттдъхнат хората по света и да се освободят от РЕЖИМА на САЩ
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ги видя в БГ-то 350 хиляди руснаци, пак си се наплюскал с халюцинациогени и си се надишал с лепило
82
5
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Алоууууу,"джурналята", това е командно-комуникационен пункт, а не Ноев ковчег на Путин!
81
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 66 преди 3 години
Кварталите на Москва - каптония, некрасовка, бирюлово, площад комсолски и т.н. са тоталния дупки за човешки ***. Какъвто в русия има много. Там като стане убийство милиция та даже не си прави труда да иде да погледне.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАШНИЯТ СЪДРусофилче, *** си като гъс.
79
10
 
4
 
! Отговори
СТРАШНИЯТ СЪД преди 3 години
над САЩ ще се състои само, ако КРАВАРИТЕ посмеят да нападнат Велика РУСИЯ. Тогава СБОГОМ АМЕРИКА!
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 76Вие русофилите не сте нормални хора.Вие сте гнусни лицемери.Децата в Америка, а цял ден разправяш, колко било хубаво в Москва.Нали?
77
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Ако знаете колко техника от съветско време има консервирана или просто изоставена-цели плацове с огромни размери.Ама явно там ци*г*ани няма достатъчно.Чат-пат обаче се намира и по някой,който знае кое колко струва и най-важното-намира пазар.Щото без пазар ...