Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални

Кремъл предупреди гражданите да не участват в утрешните протести
22 яну 2021 12:25, Елка Василева
241
Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални
Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти арестуваха днес още привърженици на държания под стража опозиционер Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна, предаде Франс прес.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни.

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Арестуваните вчера - Любов Собол, изгряваща звезда сред активистите на движението, и говорителката на Навални Кира Ярмиш, се очаква днес да бъдат изправени пред съда заради призиви към демонстрации, определени като незаконни.

Още по темата

Адвокатката на Ярмиш Вероника Полякова заяви пред АФП, че нейната довереничка може да получи 10 дни лишаване от свобода. Собол може да бъде наказана с 30 дни затвор, но както при предходни арести може да се отърве и само с глоба, тъй като има малко дете.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести.

Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в YouTube - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиАз ти казах, че ти личи от 100 километра червения каскет. Тези неща са показани с документи и разследвания. Видяхме какъв е отговора ти и на тях.:)
138
3
 
4
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
Нахални я обикновен платен шпионин- къде е учил - в сащ, къде се "лекува" - в Германия. Сега сериозно - Троцки го гепиха в Мексико, бандера предателя в мюнхен, а наш банални 3 пъти не могат. А към трола Чебурашка-прочети книгата, виж и Мара Бунева коя е била и кого е убила :))) Картата от 1862г.за велика Сърбия видяхте ли я ? То бива бива да сте ***, явно малко плащат :)))
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150Когато критиката е изградена изцяло от опорките на Империята на Злото няма какъв друг да си.Разликата със смислените критики (към всяка система може да има таквиа), е че тези произхождащи от Империята на Злото ВИНАГИ показват неразбиране и незачитане на каквото и да било свързано с Демокрацията. Просто Империята на Злото е обратното на Демокрацията.
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални си е блогер това си му е работата с тия 53 милиона си е заработил добър живот поне за година напред пука му на него, ако не беше Путин щеше да е друг
135
1
 
3
 
! Отговори
До demokratos преди 3 години
Съгласен- много добре казано
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До DemocratosАбсолютно си прав. Днес един от русофилите постна следното:"оя човек вместо да си гледа живота и семейството угажда на някакви педофили зоофили изврътеняци на запад . Направи среща с Путин вземи едно 300-400 милиона евро и си гледай живота и семейството . Кво ти трябва да си разбиваш живота и семейството не знам"Пускам го с правописните грешки и т.н. За какво става дума? Всичко е ясно.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обама ЧебурашкаТя е твойта логика със друг знак:"който критикува краварника е русофил." - не я ли позна?
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бизнеспарко до 133Другарю, не знам в какво си "образован", но щом предположението ти е, че са "разсекретени от ООН" явно в нищо свързано с такива въпроси. Казах ти вече, документите ги има в Битолския културен център и могат да бъдат прочетени.
131
4
 
8
 
! Отговори
Democratos преди 3 години
Навални се прибра, защото руското общество не е добре настроено към критици, които предпочитат да живеят на запад. Нямаше да постигне това, което постигна сега, когато се прибра. Но русофилите не могат да си представят, че някой би направил нещо подобно като такава буквална саможертва в името на родината си, защото те никога не биха направили нищо за родината си, независимо коя е. На тях им е важно само "каквото се нареди" и да "имат там нещо ядене" и вече живеят добре и "Сталин е велик!"...
130
0
 
3
 
! Отговори
Получи се виц преди 3 години
До Анонимен"Като направиш колкото съм направил"Я откъде изкочи заек! Каквото си направил не ме интересува- и аз си седя на топло и си чеша езика.НО ЗА разлика от теб не съм комплексиран. Айде хубав ден! Че ми се допи нещо - петък е!
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140"ЗАЩО НЕ СЕ ВЪРНА, а се шляеше па разни немски гори и поляни?????????? "Защото ако беше гледал филмчето, щеше да разбереш, че не се е "шлял" ами е ходил по разни архиви да рови в архивите на ЩАЗИ, да чете доието на Путин там (да имат го :))))) ) и да приготвя "филмчето", с което да започне офанзивата си при връщането си в Русия, тъй че другарю, не ти вървят опорките от Империята на Злото.:)))
128
2
 
3
 
! Отговори
Бизнеспарко до чебур преди 3 години
Чебурашкин -ясно е че си платен трон, по-умни да ви взимаха поне. Книгата е 1929г :)))
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 135 Г-Л-У-П-А-К!!!!!!!!!
126
1
 
1
 
! Отговори
Бизнеспарко до 133 преди 3 години
Разсекретени от ООН ли Хахаха айде прочети книгата или поне я виж в гоогле. Ще ти дам и още едно име на сръбския шовинизъм -Стоян Йованович. И не, млад и и образован съм, и не съм от Бсп па съвсем:)) https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 131Ха-ха-ха............много добре знам тази "опорна точка", че той сам бил искал!!!! КАЗАХ ТИ ВЕЧЕ, него го изписаха ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА...............ЗАЩО НЕ СЕ ВЪРНА, а се шляеше па разни немски гори и поляни?????????? ЗАЩОТО, чувак, СЕ НАДЯВАШЕ ДА ГО ОСТАВЯТ ТАМ И ЗАТОВА ПЛЮЕШЕ ПО РУСИЯ И ПУТИН НАЛЯВО И НАДЯСНО! И ПОСТОЯННО ИСКАШЕ САНКЦИИ! На собствения му народ...........невероятен де-би-лизъм! Е, сега ТОЗИ НАРОД и ще му "върне любовта"!!!!!
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Получи се вицКато направиш колкото съм направил аз тогава ще казваш "лентяй". Аз мога да пиша тук когато си поискам, щото така съм си постлал, че ако искам мога ИЗОБЩО да не работя и пак ще получавам, но за това се иска АКЪЛ.
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
<Байдън нареди на спецслужбите пълно разследване на казуси, свързани с Русия.........
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обама Чебурашка"Вижте Шойгу"А кажи че не си американофил! Ако не си забелязал те в Русия също са пазарна икономика капиталистически ситил. И за ваша изненада нищо западно не им е чуждо.Спора е за наглия и непочтен начин по кийто "цивилизования запад" играе пазарната игра.
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една група във фейса- "Приятели на Путин в България ". Смешна работа- Путин не Русия, той е един обикновен диктатор, който не търпи опозиция и мачка руския народ.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БизнеспаркоАбе приятелю, ние не разчитаме на слухове в нета,а четем разсекретени документи на руските служби, които ясно описвт ролята на Москва в този процес. С тия истории можеш там в пенсионерския клуб на БСП да се пробваш. Вие сте на това ниво. При образовани хора нямате шанс.