Русия е заплашена от главната болест на късния СССР

Как руското правителство се бори с високите цени на храните
27 яну 2021 22:15, Елка Василева
439
Русия е заплашена от главната болест на късния СССР
Снимка: архив, БГНЕС

На онези в Русия, които въздишат по съветското минало, е много вероятно да им предстои среща с предмета на носталгията им. По данни на „Икономически мониторинг“ на Сметната палата на Русия намеренията на руските власти да замразят продоволствената инфлация чрез строго регулиране на цените от „съветски тип“ може да доведат до не по-малко съветски резултат – появата на продоволствен дефицит, пише Утро.ру.

Авторите на „Икономически мониторинг“ от Сметната палата бият тревога. Според тях класическият принцип, съгласно който всички опити за директивно препятстване на ръста на цените води до изчезване на „поевтинелите“ стоки от магазините, вече се реализира в пълна сила.

Експертите от руската Сметна палата смятат, че „замразяването“ на цените на едро и дребно, засегнало захарта и олиото, в скоро време може да се разпространи на макароните, яйцата и картофите. Макар че тези действия уж са насочени към подкрепа на групите от населението с ниски доходи, при които е висок делът на разходите за храна, подобна стъпка крие системни рискове като дефицит на стоките, попаднали под ценовите ограничения.

От Сметната палата виждат няколко възможни начина за опразване на рафтовете в руските хранителни магазини. На първо място за производителите може да се окаже неизгодно да продават продукцията по установените цени, а предложената компенсация няма да е достатъчна, за да покрие изпуснатите ползи. В резултат предприемачите ще преориентират стоковите потоци към експорт или в склада в очакване на отмяна на „замразяването“.

„Освен това съществува вероятност от възникване на силно търсене на стоки по намалени цени, което ще предизвика дефицит и ще подтиква търговските мрежи и производителите да вдигат цените въпреки поетите задължения. Второ, след отмяната на ограниченията има риск цените да се върнат към ръст с ускорени темпове“, се казва в „Икономически мониторинг“.

Изданието припомня, че в средата на декември в Русия бяха въведени пределни цени на едро и дребно за захарта и олиото – съответно 36 и 46 рубли за кг и съответно 95 и 110 за литър. През януари на регионалните власти беше наредено да проведат неформални разговори с производителите, за да ги „убедят“ да се въздържат от повишаване на цените на макароните, яйцата и картофите. Ако производителите не се опитат да „влязат в положение“, може би ги очакват официални ограничения от типа на вече предприетите за олиото и захарта.

Здравей, СССР?

Защо руското правителство прибягва в създалата се ситуация до механизми от минала историческа епоха? Най-вероятно, защото други мерки от днешния ден вече са недостъпни, а и в страната няма толкова много специалисти, които да разрешат създалата се ситуация.

В условията на падане на доходите на цели социални групи, съвпаднало със санкциите срещу Русия и обективните икономически трудности инструментариумът на правителството е оскъден. „Съветските“ методи могат да доведат до сравнително бърз резултат, макар и с множество последващи „странични ефекти“.

Не всички експерти в Русия обаче смятат, че действията на правителството неизбежно ще доведат до появата на дефицит. Според изпълнителния директор на департамента за капиталовия пазар на инвестиционната група "Универ Капитал" Артьом Тузов първо, държавното регулиране на максималното ниво на цените се въвежда за ограничен кръг продукти. Второ, мерките имат временен характер. Трето, Русия разполага с достатъчно запаси /вкл. и стратегически, във всеки регион на страната/ в случай на недостиг на някоя стока в магазините.

По мнението на първия вицепрезидент на „Опора России“ Павел Сигало дефицит е малко вероятен, тъй като наличието или липсата на продукти зависи не само от цената им.

„Търсенето на основните групи стоки остава високо независимо от годишното време, търговските мрежи няма да искат да загубят купувачите, които сменят обичайните си магазини, ако в тях не намират нужните стоки на оптимални цени – каза той. – В период на възстановяване на икономиката изтичане на клиенти и репутационен удар са опасни за всеки търговец“.

Според Артьом Деев, ръководител на аналитичния департамент на AMarkets, обаче държавното регулиране на цените трябва да започне не от търговията на дребно, а с изясняване на причините за увеличените загуби на производителите. „В текущата ситуация регулиране на цените може да доведе до това, че производителите ще започнат да държат стоките си в склада, докато не бъде свален мораториумът върху цените /той е в сила три месеца/. Естествено, търговците на дребно имат складови запаси и дефицит едва ли ще се появи. Но са възможни проблеми с доставките, както и по-нататъшен ръст на цените“, каза Деев.

По думите на експерта постоянното регулиране на стойността на хранителните стоки от страна на държавата е нарушаване на пазарните принципи на икономиката. Много експерти смятат, че вместо това са нужни действия за подкрепа на отраслите и заместването на вноса, така че стойността на хранителните стоки да не расте заради колебанията на курса на долара и еврото. И естествено е необходим стабилен ръст на доходите на населението, върху което правителството трябва да се съсредоточи на първо място, заключава руското издание.
 


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А България е отдавна в демографска катастрофа,защото една шепа алчни олигарси и небългари ни въртят на пръста си,а герберите изровиха дори стоманените тръби за водата,за да ги дават на Турция,също както през приватизацията мина като буря грабежа и изнасяха българската собственост и машини от заводите в Румъния и Турция за жълти стотинки или без пари,България трябва да се преорентира и да скъса с ориентализма в който са я насадили външни сили!
И да изчисти предателите!
371
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колкото по-глупав е един народ, толкова е по-голяма е вероятността да се върне ДОБРОВОЛНО към дивщината наречена комунизъм!
И у нас се усеща подобен “червен” полъх.
370
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руснаците ще се оправят не ги мислете. Русия е фактор и ще продължи да бъде.
Няма как да е другояче с територия от над 17 млн кв.км пълна с полезни изкопаеми, води, гори и.т.н
369
5
 
11
 
! Отговори
До Авторката преди 4 седмици
***
Това е евтина пропаганда за отклоняване на вниманието.
В заглавието трябва да смениш думата Русия със САЩ и много точно ще опишеш ситуацията в Юесей .
Колкото до цените в Русия на храните ти не бери грижа. Тук едва ли са по евтини . По-добре кажи нещо за цените на ток, вода, газ, парно, бензин, градски транспорт, здравеопазване в Русия и ги сравни с нашите. А може и със тези в Европа !?
368
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
367- МНОГО СИ ПРАВ- ПО ЛЕСНО ОТ ТОВА Е ДА ДА СТАНЕШ ОТ КОМУНИСТ- ЕДЪР КАПИТАЛИСТ МИЛИОНЕР/МИЛИАРДЕР.
367
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен
ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ И СЕ ТРУДИ СТАВА МИЛИОНЕР- РУСКА МЕЧТА.

не е лесно човек да е пpocт!
366
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всяка намеса на която и да е държава в частната икономиката е робство над хората, които по принцип имат волята и акъла да се оправят самостоятелно и да прогресират. Тия фиксиран цени, американците печатат пари все едно са календарчета, в Китай държавата има пръст в това, как ще си разпределяш печалбата, а в Европа пазара на труда е поробен от спекулативни регулации и унищожителни популитски мерки.
Всичките са един дол престъпници.
365
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
До Магелан 358 Правилно Магелан.
364
5
 
24
 
! Отговори
В края на 80-те преди 1 месец
учих в СССР-Москва.Сещате се какво се виждаше,като влезеш в месарски
магазин,в хрантелни стоки,а колегите ми руснаци страшно се изненадваха,
когато им казвах,че у нас се живее по-добре.Разяснявах,че това се дължи на
помощните стопанства ,всеки имаше рода на село,които гледаха животни и
плод-зеленчук.Няма да забравя опашките и бутането в метрото.Дефицитът
пораждаше корупция и спекула в чудовищни размери.Сега свръхпредлагането
у нас уби спекулата,но корупцията продължава да е мил сувенир от соца.
363
4
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Социализма в Русия се завръща. Това ще е края.
362
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РУСИЯ НЕ ГЛАДУВА ИМАТ МИЛОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ СТАНАЛИ ЗА ЕДНА НОЩ- ЗНАЧИ ИМА УСЛОВИЯ- ТАМ ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ И СЕ ТРУДИ СТАВА МИЛИОНЕР- РУСКА МЕЧТА.
361
15
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Магелан
А запита ли се от кой са копирали модела? Нали 90 години САЩ им направиха новите закони и изобщо държавно устойство. Иди в РФ и кажи ЕЛЦИН е велик или подобно ...
може да се разминеш само с някой ритник
360
24
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
:Русия винаги е била бедна и едва оцеляваща, това се дължи на манталитета на хората в нея.
Там няма развитие.
Затова винаги напада съседите си и ги ограбва."

ЕХХ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ...

2020 година РФ(148 мил жители) произвежда повече електроенергия от СССР(280 мил жители 1989г)
2019 година Превозите на стоки през границата(внос/износ) надхвърлиха най-добрите СССР нива...

Там няма развитие...

Искам за България ни повече ни по-малко такова нямане на развитие.
359
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия винаги е била бедна и едва оцеляваща, това се дължи на манталитета на хората в нея.
Там няма развитие.
Затова винаги напада съседите си и ги ограбва.
358
10
 
29
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Добре дошли на всички рашки в зоната на реялния им скотски живот.И защо ли не съм изненадан.В империята на злото никога е нямало частна собственост и реялна пазарна икономика.Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.От времето на Горбачов до сега почети цялата бивша държавна собственост премина в ръцете на болшевишки криминални олигарси и те наложиха руския икономически модел на ограбване и онищожение на обикновенните мужици.
357
16
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Зозо
"Тези 4 нали 2020г. трябваше да са готови бре? Стига са излага само тук. Има 1 бр. Су-57 в движение. Другото картинка."

Пак пропусна новините. Миналата нова година първия сериен при заводските изпитания за предаване в армията се разби 3 или 4 полет. Програмата беше спряна до изясняване на ситуацията - което е стандартна мярка. Комисии, разследване и т.н. всичко това не се коментира публично. След това септември мисля продължиха програмата по средата на КОВИД кризата...
356
13
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
"Дръж ме в течение, когато ги получат."

Договорът е от декември 2020 година. Стандартните договори са с поне 24м доставка тоест 2022-2023 година ще доставят железата. А обучение и прочие може да продължи още 2-3 години.

Ето нашите Ф-16 - обучението тръгна а железата ще дойдат следващата година.
355
11
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Зозо
Зозо Януари месец 2021 година сме! Даже януари не е минал още - има практически цяла година още.
354
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Боби ....За 2021 - Су-57 - един сериен доставен - произвеждат се още 4 това е сигурна информация.....

А сега си отвори архива и виж какво си писал тука. Тези 4 нали 2020г. трябваше да са готови бре? Стига са излага само тук. Има 1 бр. Су-57 в движение. Другото картинка.
353
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби

Викаш, в светлото бъдеще пак ЩЕ, а?