Спутник V е най-големият руски научен пробив от времето на СССР

Руската ваксина има 91,6 % ефективност срещу COVID-19
7 фев 2021 09:00, Ния Христова
201
Спутник V е най-големият руски научен пробив от времето на СССР
Снимка: БГНЕС

Руската ваксина "Спутник V", към която на Запад първоначално се отнесоха със скептицизъм, се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията от COVID-19, пише Блумбърг.

В материала се отбелязва още, че след публикуваните в медицинското списание "The Lancet" резултати от третата фаза на клиничните изпитания на "Спутник V", държавите са започнали да се редят на опашка за доставки на препарата.

Още по темата

Изданието съобщи, че "Спутник V" отчита 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19, припомня БГНЕС.

 
В материала се подчертава, че в глобалната битка за победа над пандемията "ваксинационната надпревара" е придобила геополитическо значение: правителствата се опитват да преодолеят огромните социално-икономически загуби след въвеждането на ограничителните мерки. Това от своя страна дава предимство на Русия като една от страните, в която учените успяха да създадат качествена ваксина.
 
Най-малко 19 страни са одобрили руската ваксина, включително и Унгария, която е член на Европейския съюз. Други ключови пазари като Бразилия и Индия също скоро ще издадат разрешение за използването на препарата. Сега Русия се насочва към ценния пазар на ЕС, докато блокът се бори с програмата си за ваксинация на фона на недостига на доставки.
 
Все още е твърде рано да се преценят политическите придобивки за Путин, но Русия вече изпробва въздействието на „меката сила“ чрез ваксината върху международния си имидж след години на критики заради намеса в изборите и борба с политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия представи подробен доклад за доставки на ваксината в други държави.
 
Успехът на "Спутник V" няма да промени враждебността на западните правителства към Путин, но би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, смята Оксана Антоненко, директор в консултантска служба за контрол на рисковете.
 
Тази ваксина доказа, че може да бъде произведено нещо ново, което се търси в цял свят, а Русия извърши вероятно най-големия научен пробив от съветско време насам, пише още в материала. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
91.6% звучи добре! Обаче като знам как отчитат процентите на избори една червена лампичка мига пред мен. Да им вярвам ли?
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превода не е много точен, според Lancet защитата против тежки и фатални случаи е 100% което е много важно, по-важно от процента защита срещу заболеваемост. Пише го и на Спутник страницата в Уикипедия.
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦенатаГеополитиката не е само руска! Преди тях западняците организираха мощна атака с псевдонаучни доводи срещу "Спутник V". Онези пощръкляват, когато става дума за печалби! Провери пак за цената, да не излезе, че лъжеш!
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да я пускат на пазара, най-накрая, че ми писна от многознайковци, дето виждаш ли били лишени от правото на избор в момента, защото искат руската пък те им предлагат само от другите и затова нямало да се ваксинират. Да поръчат още сега колкото трябва и да се приключи с тоя цирк.
101
3
 
8
 
! Отговори
Цената преди 3 години
До колкото четох цената на Спътник е 10 долара на доза, Което я прави колкото другите за две дози. Явно е Ок ваксина. Има много геополитика в Русия и това не ми харесва, но Аз нямам проблем от къде идват ваксините, до колкото се върнем към нормалност скоро.
100
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя комунистите и бесепарските изтърсаци, но не мога за кажа и дума против руската ваксина. Ако мога да избирам, това ще е Спутник по простичката причина, че телата ни са свикнали на соц ваксините. А и генотипа ни е по-близо до руския, отколкото до американския, сори! Както казах ще се боря БСП да не припарват до властта, но няма да лъжа срещу руснаците, факт е че са велики в създаването на ваксини!По някога истината не ни харесва, но това не я прави по-малко истина!
99
0
 
14
 
! Отговори
Да я пуснат преди 3 години
В свободна продажба. И не само нея, който иска да може да си купува ваксина по негов избор.
98
0
 
8
 
! Отговори
е нали преди 3 години
Се строихме да плюем, а пък иначе германците хем си плюят, хем първи се строиха за ваксини. Я президента да съдейства, поне нещо и той да свърши.
97
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Научен пробив за Русия е ваксината на Вектор, а тая е модифицирана ваксина за крави. Му-у-у!
96
4
 
25
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Ако руската ваксина струва само 10$, защо не я пуснат у нас на свободна продажба в аптеките и не разрешат на лични лекари и здравни лаборатории да я поставят. Ако я пуснат, веднага си купувам две бройки и отивам при личният лекар да ми направи първата ваксинация. Няма да чакам за безплатната (Мутафчийска) ваксина като не знам кога ще ми дойде реда.
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината нарушава субсидийната и санкционна икономика на Западна Европа и САЩ.Пазарната икономика е слаба и води до глад, болести и бедност в Африка, Индия и Латинска Америка.Ако купуваме пазарно ваксини, ще обеднеем.
94
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ налага санкции на Русия заради "Sputnik V"! Заради него ще оцелеят много руснаци и ще трябва да се мисли за нови бази около Русия, което вече е икономически неизгодно.Всяка малка държава, която закупи "Sputnik V" също ще бъде санкционирана.
93
5
 
15
 
! Отговори
До109 преди 3 години
Ти си постави Астра Зенека.Аз искам и ще поставя само руска ваксина,ако внесат,но като гледам внасят тази,която някои държави я забраниха.Питам,кой от управляващите ще си сложи Астра Зенека?НИКОЙ!
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил Дмитриев анонсира регистрацията на "Sputnik V" в 25 държави означава, че е прогнозирал регистрацията на "Sputnik V" в 25 държави най-късно до 12.02.2021 г.
91
1
 
3
 
! Отговори
Do 109 преди 3 години
Шок и ужас, ужас и шок, в скоро време няма да ти плащат и 1 лев за лъжите ти... хаахаххааххахахаахх
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският Фонд за Преки Инвестиции анонсира регистрацията на "Sputnik V" в25 държави.
89
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя ако ставаше за нещо руската ваксина най-напред щеше да бъде регистрирана в Израел, вместо това Израел стана първата държава която отказа регистрация на руския бо.к.лук още през месец ноември.
88
2
 
6
 
! Отговори
Do 107 преди 3 години
Кои са тия държави??? Един линк ако може.
87
4
 
5
 
! Отговори
haha преди 3 години
Щете нещете парнери, Баце е поръчал най-много дози от АстраЗенека, тоест маймунски аденовирус не ви мърда... Да се надявам че матряла ще поумнее и ще понамали агресивността си...
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руакият Фонд за Преки Инвестиции анонсира регистрацията на "Sputnik V" в25 държави.