Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор

Руската компания заяви, че решението е политически мотивирано
20 апр 2021 12:00, Елка Василева
94
Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор
Снимка: архив, БГНЕС

Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания "Росатом" да вземе участие в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала "Дуковани". Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

Още по темата

Русия обяви това обвинение за абсурдно. "Росатом" заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

"Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство", заяви компанията.

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в "Дуковани", собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. "Росатом" няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се знае кой е губещия и за ваксината и за реакторите. Май чехите ще загубят повече от Русия. Но американците ще спечелят, което е и целта на мероприятието.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите още помнят Пражката пролет.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на чехите
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чепига и Мишкин да отмъстят като взривят електлроцентралата "Дуковани".
30
3
 
4
 
! Отговори
Костеливи са там преди 3 години
И от С.Петербург навремето и сега от Кремъл обичат да освобождават близките държави и да им помагат във възстановяването след освобождението им. Чехите са освобождавани вече и затова имат съпротиви. Ние обаче след две освобождения, още не знаем какво искаме. А относно тази тема-какво става с нашите купените реактори, вардят ли ги от апаши..?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ПешоЩе идва при българската *** бре. Нали сме съюзници, евроатлантици, с радост ще им вземем ядрените отпадъци.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Честита свобода на чехите!Ние има още да се мъчим...
27
8
 
8
 
! Отговори
жалки хорица преди 3 години
Време е Русия да забрани внос на ВСЯКАКВИ продукти произведени в Чехия! Тези се оказаха жалки "***" на хамериканците и е време за крути мерки! Европейските "елити" лишиха народите си от необятните руски пазари неизвестно по какви причини, сега да чакат Америка да им купува продукциите!
26
3
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Досега отработеното ядрено гориво го взимаха руснаците. При това положението чехите ще си го държат в дома.Ще си строят хранилища ,тъй като останалите фирми участващи търга не приемат отработеното ядрено гориво.Тоест се съмнявам да се реализира този проект.
25
7
 
0
 
! Отговори
334 преди 3 години
Така се прави - смело, с достойнство и патриотизъм.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият парламент все едно властелина на кремъл го е избирал
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо"Без логика,без ред..,"Само на смачкан червен каскет де факто държавен тероризъм не му дава представа защо терористите са отстранение от конкурса.Очаквам следващия път, когато нахлуят в Украйна да се "чудиш" пак защо така горките руснаци ги третират лошо като им показват вратата.Всъщност, от СПТУ като теб - толкова.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-големи навеждачи от българските русофили. Никъде по света. И са окупирали властта от 1944г. насам. Като започнем с Благоев който се е определял за македонски славянин и Гошо Тaрабата, който спомогна за създаването на македонска нация, минем през Бай Тошо, който искаше да ни прави съветска република (това последното дори руснаците не можеха да го повярват) и стигнем до дирижирания псевдопреход и Бацетo с партиен билет.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да доживея и у нас да бъда както в Чехия
20
6
 
8
 
! Отговори
Ядрен реактор преди 3 години
Аз само да попитам, като не искат Китай и Русия, кой ще им прави ядреният реактор? Някой който последните 20 години е имал успешен проект и не е във фалит :)
19
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
б. маа му!!!!В какъв свят живеем?Нали УЖ сичко опира до "свободната конкуренция" и инициатива,а пък я какво става:-Най-брутално се отстраняват,или привличат конкуренти..Без логика,без ред..,-"Секой гледа да бъде напредИ рушвет солиден да предложиИ конкурента мъртъв да положи".......Ей за това докато съществува човечеството,то ще се гърчи в постоянни мъки и страдания...Защото е БЕЗУМНО!..Но най-вече,защото БЕЗУМЦИ определят нещата на тая клета Земя.Примери-"С лопата да ги ринеш
18
10
 
8
 
! Отговори
живия парламент преди 3 години
Президент - резидентНинова - обича русияМанолова - завършила в москваСлави - русофилкБабикян, Хаджигенов - русофилиДончева - русофилХристо Иванов - русофил
17
1
 
9
 
! Отговори
Ще последва преди 3 години
Шкода вън от Русия.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕСТ за българския парламент и бъдещо правителство е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ пРОСИЯ! Всяка партия ясно и отчетливо трябва да обяви позиция. Щото май ще ядат гьостериците....
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас ни таковат, а ние мълчим