Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор

Руската компания заяви, че решението е политически мотивирано
20 апр 2021 12:00, Елка Василева
94
Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор
Снимка: архив, БГНЕС

Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания "Росатом" да вземе участие в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала "Дуковани". Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

Още по темата

Русия обяви това обвинение за абсурдно. "Росатом" заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

"Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство", заяви компанията.

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в "Дуковани", собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. "Росатом" няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.
/БТА/
 


94
Още от Русия
Русия е с повече войски на границата с Украйна, отколкото през 2014 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
­­B­­и­ж­­­т­e­ ­­м­­o­­я­т­a­­ ­­т­­­и­й­­н­ ­­­п­­y­­т­к­­­a­­­ ­­-­­­ ­­­W­­W­­W­­­.­­R­­U­­­1­7­­.­­C­­­L­­­U­­B­­­
81
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Вирус
"А ако им откажат и шибаната атомна енергия и нефтените продукти от Руската Федерация ще остане само радная Масква."

ЕХ ЕКСПЕРТЕ
1. 40% от РФ население още не е газифицирано около 50 милиона човека да по-доходоносно е да се изнася все още
2. Всички северни градове и пристанища им трябва по една плаваща Атомна централа. Първата вече година работи на север. Това са поне 20 палващи енергостанци пак огромен потенциал
3. само 30% са нови ядрените мощности в РФ - потенциал за подмяна
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Браво" на чехите!И те вървят по пътя на България,към икономическото бунище - ще си купуват хЪмеркански ,както ние,ЦЕЛИ ОСЕМ виртуални щайги от преди 100 години,само за някакви си 2 млд.лева!Браво!Така се гради виртУномика!
79
0
 
6
 
! Отговори
Хавел се вам диви преди 2 седмици
Както е тръгнало Прага скоро скоро мостли лайкли ще хлътне режим на "Гоненето на Вещици".Първо подгонват двамата специялисти по взривяване на казачоци,след което, до доказване че бягат едновременно в три посоки, те, чешките сладури (виж Мюнхен 33) те ще спрат да гонят двамата руснака бягащи в 3 посоки едновремнно защото ще има се вижда че са 8 (2^3) и чак тогава ще погледнат в тяхната бира която е станала по топла от 7градуса,не държи пяната си 7 минути а б ниската 2мм пяна са се удавили 68 мухи
78
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 2 седмици
Така кажете, че искате! То руски връзки в едни взривове, то български дестинации на бомбата.
Да разбирам ли, че и Белене се активизира пак?
77
11
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 2 седмици
Муа-ха-ха-ха... Някой се изцепи яко, че Русия изнасяла храни на Запад. Майкааа...., ами да, изнася и я продават в руските магазини на Брайтън Бийч, Ню Йорк, в Париж, Лондон и Амстердам и НИКОЙ - дори руските руснаци - не докосват тези полуотровни продукти.

А ако им откажат и шибаната атомна енергия и нефтените продукти от Руската Федерация ще остане само радная Масква.

Ония са толкова пияни и дрогирани, че матрялът им за нищо не става.
76
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Абе Боби
Освен това рашките се изхитриха и започват да НЕ продават да го наречем Сурови материали. Продава се само ОБОГАТЕНА РУДА примерно, ГАЗ Метан след извличане на редкоземни елементи като Хелии...
От 2022 ще се изнася само обработена дървесина - разбирай Рулони хартия, Дъски и греди(Рендовани, изсъхнали и безиросани) - въпросния вариант на дървесината е няколко пъти по-скъп от обикновените дърва.

Както се казва МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ
75
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Абе Боби
"Стокооборотът на руснаците е от износ на твърди и течни полезни изкопаеми и малък дял оръжие! Друго нямат и не могат да предложат! Това е положението с руския пазар!"

Умнико да беше попрочел малко а? Тая опорка вече не е вярна. Да над 40% от износа е Нефт и Газ, но това постояно пада. В момента модерния тренд е Храни - най-големия износител на Зърнени, вече са износител на птичи продукти и дори на месо - а хапването се търси винаги. Селскостопанската продукция е повече от оръжието
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чешките атомици са на ход да получат Нобеловата награда за принус във Физиката, която до сега твърдеше че енергията не се губи а само променя формата си на язява.
Приносът на чешките полит-физици е че с новият лабораторен опит те успешно доказаха че Енергия се губи без да преминава в други изявления

да правиш хиляди литри пиво на ден и да го изпиваш за половин ден неозначава че ще можеш да правиш kW i MW aтомни енергии
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
явно Цецо от асЕнсьора и Борето от хирургическата маса са уредили Прагата да сринат руския атомен енерго блок.

Трябваше да изберем и Цецко в парламента. Само Цвюаро и съпругата на Сър Матю Харюсоновичи дел Чекмеджековичи да дигнат енергетиките на всяка успешна страна каквато е нашата
72
2
 
10
 
! Отговори
Аха! преди 2 седмици
Ясно за какво бил тоя цирк с дипломатите и 2014 година!

$6 милярда, Westinghouse и новото чешко правителство.

Сега нас ще ни огрее нова цена на тока. Защо ли си мисля че няма да е по-ниска....
71
0
 
8
 
! Отговори
Вие за Чехите ли? преди 2 седмици
Хитрата сврака - и с двата крака!

:)
70
9
 
2
 
! Отговори
Абе Боби преди 2 седмици
Стокооборотът на руснаците е от износ на твърди и течни полезни изкопаеми и малък дял оръжие! Друго нямат и не могат да предложат! Това е положението с руския пазар!
69
4
 
3
 
! Отговори
do 69 преди 2 седмици
Не знам кой как ги работи чехите, но със сиурност не са били щастливи 45 години под руски ботуш.

Жалко, че болшинството нямате възможност да си поговорирте с чехи, поляци, унгарци, естонци, литовци, да придобиете представа, те какво мислят за Русия.
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чехите ги работят по нашата програма.

Нищо - поне не сме сами будали.
67
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 седмици
Умишлено грешна бройка от този ***. Строят се руски АЕЦ само в Русия, навън се разширяват само 2-3 стари АЕЦ-а.
66
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 седмици
BWR са с отрицателен температурен коефициент на мощността аналогично на PWR включително руския вариант ВВЕР и авария като в Чернобил е невъзможна.
65
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 седмици
До анонимен
РБМК имаше сериозни конструктивни недостатъци и беше склонен към неконтролируемо нарастване на мощността, преди Чернобил има няколко аварии със сравнително малки последствия само заради благоприятно стечение на обстоятелствата. Най-сериозните са Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. и всяка от тях е можело да се развие като в Чернобил. Едва след голямата авария се вземат мерки за отстраняване на опасните недостатъци. В Япония се ползват BWR, които са коренно различни от РБМК.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Боби

Казвал съм ти много пъти, ходи на психиатър, дано ти помогне. Затова нормалните хора те гледат странно в реалния живот.
63
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен
"При русофилите внезапно се появиха неясноти защо аджеба руснаците са изключени от търга.
Направо ще ме скъсате от смях."

Умнико в САЩ реално сега освен за военни цели реално дори няма производство на ядрено сурово ядрено гориво(А в РФ рециклират по няколко пъти изразходваното гориво) Караха на запаси от уран предадени им от РФ от 90 години подписан при тогавашния СТАРТ договор за ограничаване на ядрените оръжия

САЩ ще трябва или от РФ или от Франция да купува сурово ядрено гориво.