Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан

Поискаха отстраняването му заради проруско изказване
30 апр 2021 09:16, Елка Василева
189
Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан
Снимка: архив, БГНЕС

Десет хиляди души демонстрираха в центъра на Прага срещу президента на Чехия Милош Земан заради изказването му, че Русия може да не е замесена във взрива в оръжейно депо през 2014 година, предаде Ройтерс.

По-рано този месец чешкото правителство обяви, че взривът край Върбетице, при който загинаха двама души, е дело на руското разузнаване, и изгони 18 руски дипломати.

Още по темата

Според Милош Земан обаче разследващите не бива да изключват версията, че експлозията е резултат от инцидент.

Заради това изказване в четвъртък се проведоха демонстрации не само в столицата, но и в други чешки градове.

Участниците в протеста настояваха Конституционният съд да отстрани президента заради държавна измяна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
5
 
! Отговори
haha преди 2 години
Ти за нас не се притеснявай бля! Ние с турците винаги ще намерим общ език.**********************************************************************500 години все общ език имахте и още искате...
114
12
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 137Ние с Турция сме съюзници в НАТО, приеми го този факт!И германците са убивали французи през Втората Световна Война, а сега са приятели и двете са натовски държави!А тебе ще те режат дагестанците и чеченците които си ги имате в изобилие!
113
18
 
17
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Е, време е , и ние да изгоним нашия зелен чорап. Руски продажник, дето се свиваше под хулите на руския поп, разцепи народа и докара на власт партии, платени от престъпни олигарси.
112
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земна е прав и затова е неудобен. Няма никакви официално представени доказателства за руска връзка. Всичко е скалъпено по сценария за отравянето на Скрипал и Навални
111
3
 
6
 
! Отговори
чарли преди 2 години
Не само ние сме загубени !
110
2
 
13
 
! Отговори
от Прага преди 2 години
Премиерът Андрей Бабиш е най-големият противник на Земан и организатор на протеста, за да отхвърли и заличи множество обвинения срещу самия него. През юни 2019 в Прага имаше две мега-демонстрации срещу Бабиш с 120 000 и 250 000 участници. Бабиш е милиардер с 4-5 млрд. евро вторият най-богат в Чехия, притежава холдинг Агроферт с помоща на Ситибанк (САЩ), хим.заводи, аграрна техника, медии и т.н. Член на ЧКП от 1980г, с минало в чешката ДС. Бабиш е много по-вреден за Чехия отколкото Земан.
109
14
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Ушлепки продажные кгда турки вас будут резать Россия будет молча наблюдать
108
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 87Аз визирам само българските русофили. До един не знаят добре руски. Явно на тях им е сменен чипа.А кога съм казал че харесвам САЩ?Казах само че съм бил там.
107
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашият Главнокумандуващ ко речи за неговите подчинени,шпионирали за Рашън?
106
7
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Изказването на Земан е поводът,причината е експанзията на Кремъл...
105
7
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 2 години
нали се сещаш че ако дойде Фолксваген да инвестира няма как корумпирания чиновник или селската мутра да им вземе бизнеса. И те питах , защо Чърчил и Рузвелт ни продадоха на Сталин. Ето ти една причина от която тръгват много скедствия. Мутрите приятел не дойдоха 89 та а малко по късничко пак като следствие на безтегловността в която Запада ни остави след свалянето на Тошо.
104
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако руснаците решът да елеминират България и Чехия е достатъчно Путин да натисне копчето и сме до там
103
2
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 2 години
Да ти го кажа и аз така: Не поставяй причината пред следствието.Основна причина за липса начужди инвестиции е корумпираната система. Когато дойде фирмата и седне на масата, чиновника казва -ще стане работата, но аз какво ще получа.Затова и дори тея малки инсвестиции, не са реални инвестиции, а изнесените от другарите и после изпрани пари във вид на "инвестиции"
102
4
 
5
 
! Отговори
до 119 преди 2 години
какви ДС агенти още сънуваш бе изпилен мозък. Сериозния капацитет на ДС отдавна е в небесата, а тия дето още кретат въобще не им е до конспирации. Сега небрежността на някой за взривилите се складове ще се замаже с руска следа. Колко угодно. Може и за Хитрино да кажете че са рашките и за Челочеч 2008 ***.
101
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите сме твърдо За Русия
100
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чешкият президент е прав че може Русия да не е замесена, и аз мисля така Според мен тези неща ги правят американците НАТО
99
2
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 2 години
чудесно схващам и за това конкретно дай отговори а не изтъркани клишета. Не поставяй причината пред следствието. Влез и погледни статистиката по години колко са чуждите инвестиции в Полша и Чехия и Словакия и колко са в България
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 години строим интерконктор с Гърция , но все още НЕ Е ГОТОВ. Виж-ТРАНЗИТНИЯ газопровод за СЪРБИЯ го построихме за 1 година. Ае 5 ПЪТИ по- дълъг. КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА ПОВЕЧЕ. ДРЪЖТЕ ТИКВАТА,ДОКАТО НЕ Е ИЗБЯГАЛ...
97
5
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 2 години
Нещо не си наясно с нещата. Едно време бяха подаянията - когато Брежнев и Живков се целуваха уста в уста и после потегляха тежките влакове. Нарича се идеологическа пропаганда.Сега всеки се справя според възможностите си. А за това, че българите имаме по-малко възможности, сърди се на мутрите, екс-партийни кадри, ДС-агенти и прочие, които и в момента си действат.Паралелно, че и Руската подривна дейност си работи. Пример - тая тема.
96
2
 
0
 
! Отговори
до 118 преди 2 години
Не виждам логика в коментара ти?