Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан

Поискаха отстраняването му заради проруско изказване
30 апр 2021 09:16, Елка Василева
189
Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан
Снимка: архив, БГНЕС

Десет хиляди души демонстрираха в центъра на Прага срещу президента на Чехия Милош Земан заради изказването му, че Русия може да не е замесена във взрива в оръжейно депо през 2014 година, предаде Ройтерс.

По-рано този месец чешкото правителство обяви, че взривът край Върбетице, при който загинаха двама души, е дело на руското разузнаване, и изгони 18 руски дипломати.

Още по темата

Според Милош Земан обаче разследващите не бива да изключват версията, че експлозията е резултат от инцидент.

Заради това изказване в четвъртък се проведоха демонстрации не само в столицата, но и в други чешки градове.

Участниците в протеста настояваха Конституционният съд да отстрани президента заради държавна измяна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
5
 
! Отговори
Вал. Петров за Солже преди 2 години
Готов съм да участвам в демонстрация за отстраняването на Милош Земан. Преди това обаче бих искал да мога да прочета какво точно е казал чешкият президент. Казал ли е Земан, например, че за целия период след експлозията край Върбетице, той НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ никакъв доклад от шефовете на чешкото разузнаване, полицията и други подобни служби, който да показва, че поне някоя от тях има данни, уличаващи руски тайни служби в поръчването и осъществяването на експлозията, в укриването на извършителите?
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
я русомразците кажете:що рузвелт и Чърчил ни подариха на Сталин.що след 89 та избирателно отвориха от Запад кисиите за Полша , Чехия и частично за Унгария , а ние останахме източния буфер на Европа държани на каишка с подяния и обещания. Ако българина имаше вече средно европейско ниво на живот знаете ли колко щеше да мисли за Русия. Щяхме да ги гледаме високомерно руснаците както при соца като идваха по екскурзии.
93
4
 
12
 
! Отговори
до до71 преди 2 години
Факт. Никой не обича руснаците.А ако горовиш с литовци, естонци, поляци, чехи, унгарци,... те пък направо ги мразят......ми то и китайци никой не обича ама в къщи техниката ти всичката китайска. И Русия не обичаш ама горивата с руски нефт, заводите тецовете с руска газ.
92
3
 
2
 
! Отговори
до 114 преди 2 години
За наше нещастие до скоро беше почти наистина така. От нова година ТАР е в експолатация и фактически вече не сме изцяло с Газпромски газ. В момента газа е 30% азърбейджански, като плана е 60% процента от Русия да паднат още, като започнат да се използват и гръцките терминали за втечнен газ.
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно да се премахне *** !
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима сега България не е силно, да не кажа ИЗЦЯЛО зависима от руския нефт и газ!? Нима Лукойл Нефгохим плаща и стотинка печалба вече над 20 години. Нима тя няма МОНОПОЛНО положение в складовете и вноса на суров нефт. Нима България"доброназорно" се отказа от транзитните такси в размер на 900 милиона годишно ,гарантирани с договор с Русия до 2029г !? Нима не построихме за над 3 МИЛИАРДА Руски поток през България за Сърбия , който минава ТРАНЗИТНО през територията ни!? Е-после-що ни вдигали цени
89
3
 
4
 
! Отговори
vdch преди 2 години
Чебурашка. Но откъде толкова газ? От Израел или Катар ли? А че Европа и САЩ са затънали в трилионни дългове заради изнесеното производство в други континенти сигурен съм че си наясно.
88
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите да не се правят на ощипани моми.В огромното им богатство на исторически градове,замъци навсякъдеизтипосоли надписи на руски. За Карлови Вари да не говорим.Там е абсурдно Навсякъде фряш от ватенки. За пари набързо забравиха 1968.Сега реват.Да го........!
87
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада много добре си е направил сметката по отношение на Русия - намаляват си зависимостта от горивата им, като едновременно с това не ги режат напълно, т.е. не се оставят на приумиците на Кремъл да им спрат я газ, а уран я въглища. Т.е. третират я като обикновена бензиностанция.А ние до скоро бяхме изцяло на милостта на Москва- колко да ни струва газа, дали няма да го спрат, дали ще има въглища... затова и ни сурвакаха с най-високите цени, щото нямаше къде да идем
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на Чехия Милош Земан каза, че Русия може да не е замесена във взрива в оръжейно депо през 2014 година и още каза, че българският търговец на смърт лъже, че нямал връзка със складовете за боеприпаси край Върбетице.
85
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите никога не са били заспал народ.И през 1968 година съветските танкове окупираха Чехословакия!Прави са, да го махат. И тоя е руски агент като Шрьодер.
84
8
 
10
 
! Отговори
vdch преди 2 години
Чебурашка, депата са пълни, но за колко време ще стигне. Добавям *** спирания на АЕЦ, въглища и т. н. И на АЕЦ Козлодуй ще дойде реда като ни спрат ядреното гориво. А за Северен поток лобирам не аз, а немския бизнес.
83
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето затова Чехите дръпнаха яко. Оправиха си държавата, и живота, всичко им е подредено. Защото имаше и Пражка пролет, в която ние се включихме с помощ танкове срещу демокрацията....Там хората не си позволяват Руско вляние, както и Поляците населението мрази тия световни аутсайдери просия. А наще промити мозъци им дай пробит генерал лъотчик.
82
10
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
подкрепям президента земан няма никакви доказателства 2014 г до сегасъщото се отнася и до българия сащ и чехия са наи големите производители наоръжие и се конкурират без правила
81
7
 
23
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
В състезанието за най-изтъкнат русофоб всички лакеи от източна европа бясно се състезават. Само Германия тихо си полага тръбите за руски газ и после се чудим защо ние живеем бедно, а в Германия една къща се отоплява за 60евро на месец без смог над града.
80
9
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
10 хиляди върли русофоба, на които пропагандата така е обработила мозъците, че НА ТЯХ ДОКАЗАТЕЛСТВА НЕ ИМ ТРЯБВАТ за да решат, че Русия е виновна за нещо си през 2014 година.
79
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така и у нас няма такива протести , веднага премиера да бъде извикан и да даде обяснение а най добре направо да обяви война на Русия за да бъдем по напред от всички !
78
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е в застой и фалити заради пандемията и локдауните, а те тръгнали шпионажа да оправят вече. Голям праз.
77
6
 
15
 
! Отговори
ТЪЖНО! преди 2 години
Как много напомня това на събитията от Страстната Седмица преди 2021 години. Вместо в тези дни да са вторачени в себе си, в покаяние за греховете на всеки един, защото всички сме грешници, тези самозабравили се човеци, маршируват срещу нещо, което може да не е така, както го е казал един изразяващ свободната си воля човек.Не вярвам на всички тези хора да е платено. Те са просто тълпата, която викаше Разпни го!Жалко, тъжно, тревожно!Хора, покайте се!
76
11
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Ето така подтикваните с американски пари продажници работят срещу интересите на родината си. Същото е и у нас. А най просто е прокуратурата да докаже твърденията си без "хайли лайкли".