Ще помогне ли Европа на Беларус да се отърве от Лукашенко?

България трябва да е солидарна с народа, призова Тафров
Обновена: 27 май 2021 22:04 | 27 май 2021 22:04, Петя Славова
83

Принудителното приземяване на самолет в Минск и последвалото задържане на опозиционния журналист Роман Протасевич предизвикаха остри реакции срещу лидера на Беларус Александър Лукашенко, а Европейският съюз (ЕС) днес обсъди върху кои сектори от икономиката на Беларус да бъдат наложени санкции.

"Европа трябва да помогне на белоруския народ да се отърве от последния си комунистически диктатор", заяви дипломатът и бивш посланик в ООН Стефан Тафров в студиото на "Денят ON AIR".

Подкрепата на ЕС към Беларус той определя като индиректна - Европа показа, че Лукашенко не е безнаказан.

"Това, което се готви, е да се наложи ембарго върху износа на калиеви торове, като Беларус е един от най-големите производители и производството ѝ възлиза около 2 млрд. евро. Това ще го удари сериозно", съобщи дипломатът пред Bulgaria ON AIR.

Най-малкото, което България може да направи, е да престане да си сътрудничи с режима в Беларус, категоричен е той.

"България обаче намери за добре през последните години да ремонтира свои самолети в Беларус. Коя натовска страна ремонтира самолетите си в Беларус? Нека да отговори г-н Борисов, който, научихме напоследък, много ни пази от руското влияние", припомни бившият ни посланик в ООН.

И посочи друг стратегически сектор, в който страната ни си сътрудничи с Лукашенко - енергетиката, където беларуска фирма е основният изпълнител на "Турски поток".

"Трябва България да бъде солидарна с белоруския народ, да настоява в рамките на ЕС да се помага повече на белоруската опозиция", призова Тафров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
4
 
! Отговори
Неканените помагачи преди 2 години
През 1941 г. Германия нахлува в СССР, а главният удар е нанесен в Беларус. За три години окупация, немците подлагат геноцид на местното население. Жертва на този геноцид стават около три милиона жители на Беларус, два пъти повече от жертвите на арменския геноцид в Османската империя през 1915 г. Днес ЕС, днешният Четвърти райх, обмисля как да помогне на народа на Беларус да се освободи от своя държавен глава. Остава и Турция да предложи помощ на арменците, за да се освободят от премиера Пашинян.
65
3
 
3
 
! Отговори
Един Ден И.Денисович преди 2 години
Може и да не сме богата страна,може и да имаме един куп проблеми,протести всеки против всеки(дори и да не подкрепяме дадени протести,поне може да сме доволни,че никой не ги арестува за дълги години,никой не им дере кожата на протестиращите с непосилни глоби,уволнява,не им троши кокалите след арестуването или отвличането им в т.н.автозакове),в и нестабилност в политиката,може,но поне не сме в пълно робство на тоталитарна диктатура,като в Русия,Беларус,Сев.Корея
64
3
 
5
 
! Отговори
Педерунгел преди 2 години
Мека китка,лява резба!
63
2
 
6
 
! Отговори
Лукашенко към Тафров преди 2 години
Бегай да се бръмчиш У ЛЕВО!!!
62
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Тафров, що не предложиш подкрепа на Северна Корея да се отърве от Ким?
61
2
 
9
 
! Отговори
Опа! преди 2 години
Заглавието е индикация за опит за директна намеса на ЕС във вътрешните работи на друга държава! По същата логика - Защо ЕС не помогне на Щатите да се отърват от президент на конци?
60
2
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Бутат ни "на всяка манджа миродия" и....ставаме все по"добре" в клатещия и разцепващ се ЕС....и ставаме все по лесна плячка за кого ли не.
59
2
 
14
 
! Отговори
СС преди 2 години
Много интересно е, че се оказва журналистът дето са свалили от самолета е бил в Украйна и се е бил за доброволчески батальон срещу ДНР и ЛНР. Така че по всяка вероятно скоро ще изпищи и някой друг от уш доброволните протести сега ще се види кой е организатора.
58
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 67 Ако искаш да разбереш по-добре Васил Левски, огромната му заслуга към българите е точно в това - че е успял да събуди един заспал народ, да го накара да проумее, че сам трябва да се освободи, да не разчита на друг да го освобождава, хеле пък на Русия! В този ред на мисли смятам, че ако Левски беше жив сега, щеше да му се носи славата на най-радикалния русофоб, според днешните разбирания, нещо като Стефан Стамболов!
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неуместен въпрос. Няма как да помогне, защото това би било намеса във вътрешните работи на чужда държава. Не че САЩ и ЦРУ не са извършвали подобни черни операции по свалянето на правителства и убийствата на политици. Но си е незаконно. Това което може да се направи законно са санкции, дипломатически мерки, пропаганда и т.н.
56
2
 
4
 
! Отговори
Гледам преди 2 години
колко мъка има на тоз Свят.
55
3
 
10
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
Колкото и на нас помогна да се отървем от тиквошенко....Кот кажи комбоеца,тва е
54
1
 
11
 
! Отговори
митя преди 2 години
то на този комик му казват 'скачай', с скача.толкова е явно всичко.по-явен е от аз като лъжех наще във втори клас, че съм си измил ръцете..
53
2
 
20
 
! Отговори
Вълканов преди 2 години
Бълтария да си гледа икономическия интерес, а не да слугува на някаква си авиоатенция. Такива като Тафров имат ограничено разбиране на дипломацията, след като толкова години е бил дипломат, а не я разбрал.
52
4
 
29
 
! Отговори
Avgvstvs преди 2 години
Другарят Тафров ни пробутва опорките на ментора си Иван Костов, повече известен като преподавател (бивш) по марксистко-ленинска политикономия и после като един от най крадливите премиери в българската история.
51
6
 
24
 
! Отговори
митя преди 2 години
'диктатор', който всъщност управлява в интересите на народа си.диктатор, спиред медийте на Вавилон,дето отдавна вече са забравили що е то журналистика
50
3
 
17
 
! Отговори
Бат Павка преди 2 години
Да вземат и нас да избавят от 12 годишна тиквена диктатура
49
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна взеха, искаха Крим за база на НАТО.......................................................Запада и Европейският съюз играят ролята на "Добрия Хитлер", който се е поучил от грешките си от миналото и използва други методи за завладяване на Русия със същите цели.
48
6
 
34
 
! Отговори
Врачанин преди 2 години
Оставете другите страни на мира ...Вижте пумийната яма в кото живеете с помоща на ЕС и Нато...какво постигнахме за 30 г. преход..НИЩО...2 милиона избягаха от БГ а остана само скраб , дето се кланят на мутри и ***...Не гледайте в чуждата паница...
47
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 51"Затворена държава с елит от политически играчи лицемери" - че сакво се е променило от тогаз?