Почти половината руснаци искат нова статуя на Сталин

През последното десетилетие популярността му е скочила два пъти
6 авг 2021 19:33, Нели Христова
127
Почти половината руснаци искат нова статуя на Сталин
Снимка: БГНЕС

Почти половината руснаци искат одобрен от държавата паметник на Йосиф Сталин, според независимо проучване, което показва, че цифрата почти се е удвоила през десет години.

От Levada Center заявиха, че 48% от анкетираните са заявили, че са "положително настроени" към идеята за статуя на съветския ръководител, за да отпразнуват победата над нацистите. Само 20% твърдо се противопоставят на идеята, а 29% казват, че са "безразлични". Преди десетилетие едва 25% подкрепят статуята.

Одобрението на наследството на Сталин непрекъснато нараства в Русия по време на управлението на президента Путин, който направи празника по случай спечелването на "Великата отечествена война" стълб на своето управление, въпреки че неговото правителство нито е санкционирало, нито е осъждало Сталин. Около 27 милиона съветски военни и цивилни са убити по време на войната.

Привържениците на Сталин казват, че бързата индустриализация на Съветския съюз по време на 28-годишното му управление оправдава бруталната му политика. Той разширява мрежата от лагери за принудителен труд в ГУЛАГ, които отнемат живота на стотици хиляди, и организира демонстрационни процеси, за да осъди водещи противници и предполагаеми врагове на държавата.

Паметниците му са издигани масово като част от непреклонен култ към личността. Процес на десталинизация обаче стартира, след като неговият наследник Никита Хрушчов го разкритикува в реч през 1954 г., годината след смъртта му, а статуите бяха демонтирани.

Сталинград, градът, който носи неговото име и е издържал някои от най-тежките боеве през Втората световна война, върна историческото си име Волгоград през 1961 г. Въпреки това, през 2013 г. градският съвет, под ръководството на партията "Единна Русия" на Путин, гласува за промяна на името на "Геройския град Сталинград" за шест дни в годината, за да съвпадне с военните годишнини.

Променящото се настроение на обществото наскоро насърчи слабата комунистическа партия на Русия, за да получи одобрение за няколко статуи на Сталин. Те стоят предимно на частни терени в градовете и градовете на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То май и ние ще връщаме статуята на Георфи Димитров и ще градим друга за Тодор Живков. На там ми намирисва!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия и... ти май си заслужават да живеят пак като през 1940, с общите квартири, тайната полиция и Берия. Да видим тогава дали още ще искат статуя на Сталин.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В бившите соц страни е недопустимо да срещнеш коментари в прослава на Сталин." -- а защо не използваш главата си за мислене, май не става за тази работа. По-лесно е да си като папагал и дружно да тявкаш глюпости.
80
0
 
4
 
! Отговори
Забележка преди 2 години
Преди да демонстрира общата си култура, авторката на материала можеше да си направи труда да провери, че историческото име на Сталинград НЕ Е Волгоград, а Царицин. Според историците, градът е основан в средата на 16-ти век, а най-старите известни документи, в които градът се споменава като Царицин, са от края на 16-ти век.
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги съм виждал че "братушките" не са у ред. Но никога не успях да си отговоря защо. Водката, сельодката или генетично?
78
1
 
3
 
! Отговори
Нищо изненадващо преди 2 години
По времето на СССР, тамошните идеолози твърдяха, че победата на страната във Великата отечествена война е резултат от предимствата на социализма, а многото кръв, пролята за нейното постигане, е поради провали на висшето държавно ръководство начело със Сталин. След разпадането на СССР се запя друга песен: Гробачов няма вина за катастрофата, а всичко е заради лошия социализъм. Само че формулата не обяснява станалото през Втората световна война на фона на разгрома на Франция и други от Германия...
77
7
 
11
 
! Отговори
ИЗВРАТЕНА НОСТАЛГИЯ! преди 2 години
ДНЕС, населението на Русия наброява 145 999 160! Интересно е , че почти половината от това население, руснаците искали нова статуя на банковия обирджия, психопата-убие "другаря" Сталин?! Защо статията на Днес.БГ, ми звучи като много евтина пропаганда?! Да не би, ние българите които наброяваме почти 7 000 000 човека, да искаме нов мавзолей на българския фараон, "героя" от Лайпциг "другаря" Димитров - който по-сталински изби хиляди невинни българи с думите: "Никой не трябва да бъде пощаден!"
76
7
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ???????????Е точно по ако четеш по соц учебниците ще видиш,че за Сталин няма нищо споменато А истината е много проста Той сам го е казал "Знам, че след смъртта си на гроба ми, те ще прилагат много ***, но вятърът на историята безмилостно го разпръсква. Няма крачка назад"
75
16
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Не са половината които си искат статуи и паметници на Сталин - повече са. И в България повечето хора уважават Сталин! Така че: За родину за Сталина вперьод
74
7
 
16
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
Крепостните си искат истинския Бащица! Какво чудно има в това?
73
6
 
16
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Лагери си имат, врагове ще се намерят пропаднали морално и деградирали са тия руснаци!
72
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките тези "операции" нямаше да са възможни без техниката, която им осигуряваха САЩ и Запада. 180милиарда долара струва на Запада да пращат на СССР цялата тази техника. Като Сталин е подписал договор да се изплати за 10 години. И ДО СЕГА НЕ СА СЕ ИЗПЛАТИЛИ. Погледни в тубата.
71
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво разбра обикновеният руснак от бързата индустриализация? Освен, че си остана точно толкова беден гол и гладен като преди.
70
5
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Статуя на Путин трябва и на Тиквата
69
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Привържениците на Сталин казват, че бързата индустриализация на Съветския съюз по време на 28-годишното му управление оправдава бруталната му политика." -- смисълът на това изречение е -- без бруталната му политика бързата индустриализация на Съветския съюз нямаше да е възможна, а без нея сетете се каква щеше да бъде съдбата на държавата.
68
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шеста армия е обградена и унищожена. Маршал Паулус и около 100 000 се предават. От тях 6000 нацисти се връщат живи през 1956г. Сталин нарежда 60 000 немци да бъдат парадирани през улиците на Москва на път за трудово-възпитателните лагери. След това улиците са старателно измити от напълнилите гащите немци. Има клипче в тубатa.
67
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 рубла Операция Багратион е разработена от Константин Рокосовски и е приложена след одобрението на Сталин. "Изостаналите" красноармейци преминават през нацистите като валяк и стигат чак до Германия. Сталин се вслушва в генералите си за разлика от лудия Гитлер.
66
15
 
14
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Аве отворко...Я кажи, колко от немската армия дават фира при Сталинград, и там не са само немци, а унгарци, ромънци, белгийци, нидерландци колко от тая гмеш даде фира... Само 180 000 хиляди бяха пленени...От тях остават само 10000 живи... И тия е трябвало да затрие Сталин...Днешните ковид фашисти са от тях....
65
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ми е било интересно как нашите русофилчета избират да работят и учат на Запад вместо любимата имКочина Россия.
64
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен, Закона за Защита на Държавата от 1924 трябва да се преиздаде с нова дата и всички ятаци на Империята на Злото Русия да влязат във кауша.