Почти половината руснаци искат нова статуя на Сталин

През последното десетилетие популярността му е скочила два пъти
6 авг 2021 19:33, Нели Христова
127
Почти половината руснаци искат нова статуя на Сталин
Снимка: БГНЕС

Почти половината руснаци искат одобрен от държавата паметник на Йосиф Сталин, според независимо проучване, което показва, че цифрата почти се е удвоила през десет години.

От Levada Center заявиха, че 48% от анкетираните са заявили, че са "положително настроени" към идеята за статуя на съветския ръководител, за да отпразнуват победата над нацистите. Само 20% твърдо се противопоставят на идеята, а 29% казват, че са "безразлични". Преди десетилетие едва 25% подкрепят статуята.

Одобрението на наследството на Сталин непрекъснато нараства в Русия по време на управлението на президента Путин, който направи празника по случай спечелването на "Великата отечествена война" стълб на своето управление, въпреки че неговото правителство нито е санкционирало, нито е осъждало Сталин. Около 27 милиона съветски военни и цивилни са убити по време на войната.

Привържениците на Сталин казват, че бързата индустриализация на Съветския съюз по време на 28-годишното му управление оправдава бруталната му политика. Той разширява мрежата от лагери за принудителен труд в ГУЛАГ, които отнемат живота на стотици хиляди, и организира демонстрационни процеси, за да осъди водещи противници и предполагаеми врагове на държавата.

Паметниците му са издигани масово като част от непреклонен култ към личността. Процес на десталинизация обаче стартира, след като неговият наследник Никита Хрушчов го разкритикува в реч през 1954 г., годината след смъртта му, а статуите бяха демонтирани.

Сталинград, градът, който носи неговото име и е издържал някои от най-тежките боеве през Втората световна война, върна историческото си име Волгоград през 1961 г. Въпреки това, през 2013 г. градският съвет, под ръководството на партията "Единна Русия" на Путин, гласува за промяна на името на "Геройския град Сталинград" за шест дни в годината, за да съвпадне с военните годишнини.

Променящото се настроение на обществото наскоро насърчи слабата комунистическа партия на Русия, за да получи одобрение за няколко статуи на Сталин. Те стоят предимно на частни терени в градовете и градовете на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Нашите петоколончици и те искат, ама няма :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27 Обективно кои са тези хора които празнуват? Колко бастуни и ченета бяха забравени след празненството?
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно е казано - колкото по-длече от Русия по-близо до цивилизацията. Най-нещастни са близките им съседи. Питайте балтийците, питайте поляци, украинци молдовци грузинци. Всичките драпат да се откопчат. Ние българите с нашите русофили също сме трагедия.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При сталинизма се заражда номенклатурата. С власт пари да се изкарват. Така метода се прехвърля и в НРБ след окупацията ни 1944г от СССР. НАСИЛСТВЕНАТА КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ в Земеделието и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на фирми. Съсипва на милиони семейства имуществото живота им и те почват от НУЛАТА.
19
6
 
13
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Не ми хвалете диктаторски режим,в които има тирания и страх!В сегашното време живота е много труден, но поне можеш да говориш всичко,без да те е страх,че ще останеш без работа или че ще те пратят в лагер!
18
22
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Йосиф Висарионович Сталин е най-великият ръководител на Русия, през 20 век. През 21-ви век е Владимир Владимирович Путин. В България хората празнуваха тържествено 100-годишнината от раждането на Тодор Живков, през 2011 г. в Правец, 20 години след т.нар. "демократични" промени. Много неща им се искат на кукловодите, включително и да подменят историята на държавите, и да изтрият народната памет, но след като не им се получава вече повече от 30 години, няма да им се получи никога!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щом искат, Путин да им построи статуя на Сталин и да се кланят пред нея.
16
4
 
5
 
! Отговори
ЗА СТАЛИНУ! преди 2 години
Сталин е отровен от група ивереи. Смятал и тях да изсели в Сибир. То повечето от ПолитБюро там са били такива. Защо ли тия убави ора са гонени преди това от Испания Германия и много други страни. Революцията 1917 е иверейски преврат. Убиват Романови. Сталин е знаел всичко.
15
10
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ха ха... фашистчета пак, ще ви яхнеме и па, ще пищите, че го няма "елита" на нацията... Където е текло, па ще тече...
14
5
 
8
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Тези алкохолици съвсем са изкрейзили
13
3
 
4
 
! Отговори
Youtuber преди 2 години
Кой е тоя Сталин??
12
6
 
11
 
! Отговори
Приказка преди 2 години
Имало навремето двама приятели - Хитлер и Сталин. Заедно си играли да нападат трети държави. Докато един ден Хитлер нападнал Сталин.
11
8
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Крепостници завинаги!!!
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонеимен преди 2 години
Ми кво да искат като Путин им говори само за втората световна,паради и как все някой искал да ги напада...още си живеят в 1944г.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нане Викаш Сталин взе земята на дядо ти и го вкара в ТКЗСто да работи за два кибрита на ден.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4,а то щото Сталин и тези около него не са грабили. Живяли са скромно на хляб и сол.
7
13
 
11
 
! Отговори
Нане преди 2 години
А аз се чудех едно време, защо дядо ми си имаше снимка на Сталин в семейният албум и го благоговееше Човека...Казваше ми :Деди, тоя човек ме измъкна от мизерията на Царска България...А аз имах доста щастливо детство...
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те руснаците отдавна са показали, че са ненормални. Не случайно станаха болшевики. Не случайно правиха голодомори и държаха гладно населението си. Не случайно се бутаха по 3 семейства в гарсониера и не се оплакваха. Не случайно като им се срина СССР вместо да почнат да се оправят те станаха още по-зле. Трагедия майна отвсекъде.
5
8
 
21
 
! Отговори
Архипелаг Гулаг преди 2 години
Четете и се образовайте, Сталин е бил такава мнима гад, че е трепал всеки за норматив до последния си дъх с оглед запазването на властта си! Ленин е съжалил, че е избрал мустакатия психопат Сталин за свой наследник.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2,ми то при Борисов не дръпнахме особено много. Предпочитам един като не става да пробваме друг,после трети,четвърти и така докато дойде някой кадърен.