Почти половината руснаци искат нова статуя на Сталин

През последното десетилетие популярността му е скочила два пъти
6 авг 2021 19:33, Нели Христова
127
Почти половината руснаци искат нова статуя на Сталин
Снимка: БГНЕС

Почти половината руснаци искат одобрен от държавата паметник на Йосиф Сталин, според независимо проучване, което показва, че цифрата почти се е удвоила през десет години.

От Levada Center заявиха, че 48% от анкетираните са заявили, че са "положително настроени" към идеята за статуя на съветския ръководител, за да отпразнуват победата над нацистите. Само 20% твърдо се противопоставят на идеята, а 29% казват, че са "безразлични". Преди десетилетие едва 25% подкрепят статуята.

Одобрението на наследството на Сталин непрекъснато нараства в Русия по време на управлението на президента Путин, който направи празника по случай спечелването на "Великата отечествена война" стълб на своето управление, въпреки че неговото правителство нито е санкционирало, нито е осъждало Сталин. Около 27 милиона съветски военни и цивилни са убити по време на войната.

Привържениците на Сталин казват, че бързата индустриализация на Съветския съюз по време на 28-годишното му управление оправдава бруталната му политика. Той разширява мрежата от лагери за принудителен труд в ГУЛАГ, които отнемат живота на стотици хиляди, и организира демонстрационни процеси, за да осъди водещи противници и предполагаеми врагове на държавата.

Паметниците му са издигани масово като част от непреклонен култ към личността. Процес на десталинизация обаче стартира, след като неговият наследник Никита Хрушчов го разкритикува в реч през 1954 г., годината след смъртта му, а статуите бяха демонтирани.

Сталинград, градът, който носи неговото име и е издържал някои от най-тежките боеве през Втората световна война, върна историческото си име Волгоград през 1961 г. Въпреки това, през 2013 г. градският съвет, под ръководството на партията "Единна Русия" на Путин, гласува за промяна на името на "Геройския град Сталинград" за шест дни в годината, за да съвпадне с военните годишнини.

Променящото се настроение на обществото наскоро насърчи слабата комунистическа партия на Русия, за да получи одобрение за няколко статуи на Сталин. Те стоят предимно на частни терени в градовете и градовете на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
7
 
! Отговори
Един преди 2 години
Да запази целостта на държавата СССР като избие няколко десетки милиона руснаци и украинци. Странен похват. Не съм чел по въпроса, но обзалагам се, репресии срещу грузинци е нямало.
42
6
 
5
 
! Отговори
хех преди 2 години
"Привържениците на Сталин казват, че бързата индустриализация на Съветския съюз по време на 28-годишното му управление оправдава бруталната му политика." - това казва всичко за тези хора. Парите преди живота. Каква хубава максима. От тези по-зле са само китайците, величаещи Мао, който освен, че е още по-голям убиец от Хитлер и Сталин взети заедно, докарва Китай и до абсолютна мизерия...
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До42. Целостта на държава СССР Малко е от значение за развитите в ЕС. Та СССР държи природни богатства , но няма екология, от мърляв живот по мърляв. Света се видя в чудо как при съветския социализъм се разхищава човешки ресурс и богатства. .
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 57 Пък сталинистите са изкуфели и импотентни. Факт.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 Доста история съм чел. Конкретно?
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо им е нова статуя? Те си имат такава,в момента е на власт, само и липсва мустака!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократите са свръхпотентни и постоянно мислят за кекс. Най-вече със същия пол.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 на порядъци от мен имаш социалистически тъпотии в главата си. Непоправимо си увреден. Не ставаш за нищо.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49 Каква е била ситуацията?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44 що? Ти какво имаш в главата си?
33
2
 
1
 
! Отговори
Тест за поети преди 2 години
Стоит статуя // Совсем без ...?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 Как другите лидери и държави са можели, само Сталин и подобни не са можели?
31
4
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Всички руснаци имат две желания - първо да изпреварят американците по всичко.Второ, да получат зелена карта за САЩ.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 сигурно работата на центаджиите е да пият руски Стандарт и да е*ът дърти копейкаджии.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 Абе баш руснаците в собствената си страна не могат да правят каквото си искат. Путин може да прави каквото си иска. Правиш разлика нали?
28
7
 
7
 
! Отговори
Руснаците преди 2 години
в собствената си страна могат да правят каквото си искат. Могат да вдигат паметници на когото си искат! Ние да се видим, че както е тръгнало без разрешение от Брюксел няма да смеем и вредни емисии през трибуквията си да изпускаме!
27
6
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Сталинистът Нане пиел ДжимБим и разправя колко добър бил Сталин. Типичен русофил-измамник. Цялата им работа е такава на копейкаджиите.
26
5
 
7
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Аве улав текезесар, аз са пия джим бим и ям милка... А ти, ще се удавиш от злоба...Но това не променя факта, че Сталин е Велик...
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терора на сталинизма се отразява и в другите държави. България,Румъния Унгария. Само ТИТО му се опре. "Не ми пращай убийци, че един ще ти пратя и няма да повтаря. " От писмо на Тито до Сталин 1949- 1950г.
24
9
 
6
 
! Отговори
История преди 2 години
Как няма да искат паметник на човека спрял Новият Световен Ред в лицето на Ленин и Троцки, индустриализирал Русия и дал работа на милиони руснаци. Накрая и другата по.дло.га на ционизма- Хитлер е спрял. Сега затова е лош за западняците, защото е изтрепал и заточил всички Троцкисти през 30те години на миналия век. Който не знае 90% евреи и са аналога на съвременните евросоциалисти- предатели като нашето БСП или Макарон във Франция.