Най-големият враг на Русия - собствената й икономика

Институционалните слабости задушават предприемачеството в страната
18 сеп 2021 20:55, Красимир Ангелов
169
Най-големият враг на Русия - собствената й икономика
Снимка: БГНЕС

 Кремъл реагира с раздразнение на неотдавнашното описание на президента Джо Байдън на Русия като "икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго". Коментарът обаче разкрива много за промяната на политиката на САЩ и неотдавнашното решение на Вашингтон да се откаже от опозицията срещу "Северен поток" 2.

Точно както и Барак Обама преди него, Байдън вижда Русия като регионална сила, възпрепятствана от вътрешна слабост, а не като заплаха, която си струва, за да развали отношенията си с Германия, особено когато има истински стратегически съперник в лицето на Китай. За САЩ Русия е проблем втора ръка, пише в свой анализ онлайн изданието EUObserver.com, цитиран от Investor.bg.

За това заключение може да се каже много, дори според стандартите, които Русия си е поставила.

През 2007 г., близо до края на втория президентски мандат на Путин, Кремъл одобри национална икономическа стратегия, която предвиждаше Русия да стане една от петте най-големи икономики в света до 2020 г. Очакваше се със среден растеж от около 6% годишно Русия да се утвърди като основен международен финансов център и световен лидер в технологичните иновации.

Москва не успя да постигне целта си. Страната остава 11-а в класацията на световните икономики (точно там, където беше през 2007 г.), като междувременно беше изпреварена от Индия и Южна Корея.

Що се отнася до иновациите, страната се придвижва напред със само 7 места до 47 място в Глобалния индекс на иновациите и продължава да бъде нетен износител на капитал, а не магнит за международните финанси. Темповете на растеж са достигнали средно едва около процент, а жизненият стандарт спада.

Вместо да се издигне и да постигне световна икономическа мощ, Русия в най-добрия случай постигна стагнация.

Две десетилетия застой

Този провал е още по-очевиден, защото руските лидери са напълно наясно с причините за икономическата слабост. Прекомерната зависимост от износа на енергия и липсата на технологични иновации са теми на Владимир Путин още в първото му обръщение към нацията през 2000 г.

През следващите години цените на петрола бяха високи и това не даде особен стимул за реформи.

Дмитрий Медведев също оплакваше "примитивната икономика на страната си, базирана на суровини и ендемична корупция" в началото на еднократния си мандат. Той поне се опита да действа по този въпрос.

Иновационният център Сколково, стартиран в покрайнините на Москва през 2010 г., трябваше да бъде отговорът на Русия на Силициевата долина и средство за превръщане на силната научна база на страната в търговски успех. Подобно обаче на много предишни опити за икономическа модернизация отгоре надолу в Русия и това не постигна значима промяна.

Институционалните слабости задушават независимия бизнес

Това, което руските лидери не са готови да направят, е да се справят със сериозните институционални слабости, които задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТа да попитам колко трилиона долара са задълженията на американците към банките, колко са на нашите селчовци с ипотечен кредит за апартаменти в София и колко е вътрешния и външния дълг на САЩ в съотношение с този на Русия?
70
9
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
До анонимен 92За заплатите с Шопия и другата България нещо да кажеш? Седнали с Русия да се занимават, само лаят като ***, а Лавров ги вбесява даже, когато мълчи... Harлоcakсите яко kвичат. Тази статия и цитирания АНАЛиз говорят, че Русия им е кол в 3aдника...
69
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонименА как живее обикновения българин с чист доход от 400 евро и пенсионер със 100 евро. Нека гледаме себе си. Вярно е, че щастливите селинджъри, заселили се в София получават по 600-700 евро, но плащат наем или кредит и живеят, като скотове и без социален живот извън Facebook.
68
14
 
6
 
! Отговори
Глупости. Просто зло преди 2 години
Най-големият враг на България са вярващите в подобни пропагандни щуротии. Икономиката на Русия в момента е в умопомрачително състояние и това е дразнещо за враговете й. Затова са и всякви санкции и подобни проссташшки изяви.
67
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Обикновеният руснак живее зле.Заплатите като цяло са доста по-ниски от тези в България(най-бедната в ЕС),за пенсиите няма да говоря.Там минималните заплати са регионални и,например,в Москва са с 50% по-големи в сравнение с другите региони.Но Москва и Питер не са цялата Русия.Иначе добре са чиновниците на всички нива и приближените към властта управници,както и работещите в газовия и енергиен сектор.
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко преди да зачета тази статия,гледах руски блогър и неговия коментар за изборите там.Между другото,той информира че задълженията на руснаците са около 23 трилиона рубли и основно това са кредити от последните години. Значи Русия живее живот назаем,при всичките си богатства.Финалният извод беше, че това си е пир по време на чума! Или като оркестъра на Титаник, свирил до последно, докато потъва...
65
6
 
14
 
! Отговори
Блъди Мери преди 2 години
Така е ... а зад бензиновата икономика на рассия и пълната и изолация стоои кремълският сатрап путин и крепостният манталитет на по-голямата част от селячеството там ... !!!
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
т.е. 15 години санкции не са имали никакъв ефект върху Русия... не мисля че става въпрос за стагнация а изкуствено задържане по скоро и то от страна на Запада!
63
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84 "телевизорът, който гледа джуджето руски ли е?" Как мислиш? А колата му? Дрехите му? Телефонът му? Икономическо чудо, като на някоя африканска държава. Изнасят си суровините, а народа им беден.
62
10
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Един американски държ. секретар или вицепрезидент ли беше все тая преди 10-тина години бе казал относно икономиката и - "Русия е бензиностанциа, маскирана като държава". Доста жалко и доста вярно.
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
телевизорът, който гледа джуджето руски ли е?
60
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой вече обръща внимание на цвърченето на евроатлантическите врабчета.Путин и Лукашенко буквално им се смееха онзи ден на простотиите и безсилната злоба.
59
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което мога да кажа е че украинчетата на морето говореха руски без никакъв акцент и можеха да отидат лятото на работа в Русия. Въпреки това те предпочетоха да дойдат да работят в България. Значи условията на труд и заплатите в България са по-добри от тези в Русия. Относно космонавтиката - ми хубу, но не вярвам никой от тук пишещите да лети седмично до МКС така че какво ни грее.
58
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас не ни бърка колко е студена зимата, евроатлантическите ценноси ще ни топлят.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, как е икономиката на ЕС? Процъвтява ли. ЕЦП печата ли, печата ли пари?
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва зима, дано да е по-мека.
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром обяви, че ще гарантира точното изпълнение на договорите за доставка на газ в страните от ЕС и отказа да доставя допълнителни количества.
54
13
 
17
 
! Отговори
Видял преди 2 години
Някои нереализиран русофил заминал за Виена списва как в блатная текат реки от мед. Много странно защо той не се е запътил натам, а е поел към западна Европа? Истината съм я видял с очите си. Средностатическият руснак живее в пъти по-зле от средностатистическия българин. Половината неща, които си позволяваме за тях са мечта. Няма неща, които за нас са даденост по магазините, заради санкциите. Като дойдат тука купуват четки за зъби, защото там няма. Смятайте за какво говоря. Видял съм го.
53
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия завърши Северен поток 2 и газопрповодът е готов за експлоатация. Газта ще може да потече не по рано от май 2022 година заради забавяне от Европейската комисия. Междувременно цените на газта експлодираха и минайа 800$, очаква се зимата да стигнат 1000$. Газпром никога не е правил толкова големи печалби от продажби е ЕС в рамките на няколко месеца и това позволи да започне строителството на два нови газо-преработвателни завода които бяха планирани за в близките години.
52
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета и се смея на фантастиките на ватниками. Смучат си пръстите - Русия ако спре туй, ако спре унуй...ако Русия спре туй онуй направо да си дърпа маркучите...