Москва: Енергетиката в Европа не се управлява от професионалисти

Възможно е Русия да увеличи доставките на газ за европейския пазар
15 окт 2021 15:10, Елка Василева
81
Москва: Енергетиката в Европа не се управлява от професионалисти
Снимка: архив, БГНЕС

Няма връзка между газовата криза в Европа и въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2”. Русия може да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар, ако постъпят съответните искания.  Това заяви в интервю за радио BUISNESS FM руският вицепремиер Александър Новак, предаде БНР.

Още по темата

Сред причините за газовата криза в Европа Александър Новак посочи изразходването на запасите в подземните хранилища през студената зима, увеличеното потребление на електроенергия през топлото лято и недостатъчното ѝ производство от вятърните електроцентрали заради безветреното време.

По думите му друг важен фактор е възстановяването на световната икономика и пренасочването на доставките на втечнен газ от Европа към Азиатско-тихоокеанския регион.

Според Новак при увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници не са били гарантирани необходимите резервни мощности.

„Що се отнася до грешките в управлението, най-важното е, че енергетиката в Европа се управлява не от професионалисти, които се занимават с енергетика, а от хора, които се занимават на първо място с политика”, посочи руският вицепремиер.

Александър Новак разкритикува отказа на европейските страни от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара, който не винаги може да осигури необходимите количества в условията на повишено търсене.

 


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До До Диана Извинявай, но много хора и политици И у нас, се колебаят дали да са с Русия днес. Русия постъпи отвратително към сирийците. Русия постъпи отвратително и на Крим. Русия постъпи отвратително и към нас - никога няма да забравя как готова пратка от над сто струга, изработени у нас, беше отказана от руснаците, защото те решиха че повече няма да търгуват с "допотопните" ни стоки въпреки сключените с нас договори..Научихме се ние да лежим на гърба на Русия, но китът се размърда...
80
1
 
4
 
! Отговори
До Диана преди 1 месец
България изобщо никога не се е колебаела дали да е с Русия .Няколкото еничара не са България.Колкото по-рано го проумеете , толкова по-добре за вас.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Енергетиката в Европа се управлява от джендъри !
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС иска да управлява Русия като източник на газ, да мери сили с Китай и САЩ и да замени мощните източници на ток с "зелена" енергия, силно зависеща от природата и слънцето. Русия се обедини с близкоизточните държави и показа на ЕС, че тя, а не ЕС, ще определя цената и количеството газ, азиатските държави силно прогресират и са пазар за газа и петрола, а зелените източници на Тимерманс работят според слънцето и вятъра. Ние без ТЕЦ-овете ще привикнем на скъпия ток и газ и на еднополовите бракове
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едната държава - много голяма по територия и по брой население има големи залежи от природен газ. Скандинавските държави с малко население, 4 големи държави, реално ръководещи ЕС и 8 държави от бившивия СИВ искат Русия да им продава газ на ниска цена, а САЩ пък желаят те да им продават шистов газ,но инцидентно. Руснаците насочват газа си към Азия, САЩ също и ЕС реве, че остава без газ.А ББ и евроатлантиците обвиняват рашъните, че ги оставят без газ.Защо бре, нали вие сте си виновни?
76
0
 
7
 
! Отговори
мдамм преди 1 месец
Прав е! Делян Добрев?! Теменужка?! Все експерти, хаха.
75
10
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 1 месец
българите не ви искаме руската газ..имаме си мариците и български въглища и дърва и работа за хиляди семейства.
74
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оф вие добре че имате газ иначе сте живи умрели големите специалисти...
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами общо взето е прав. Управлява се от аматьори, в България от мафиоти, а в Русия от бандити.
72
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато приоритета ти са ЛГБТ и Вятърни Мелници - все някога плащаш цената. В момента сме в период на отричане на проблема. Горе долу както с Коби - една ваксина не действа, значи две, две не действат - значи три, три не действат? Въобще - четвърта и пета. Сега нямаме ток, значи още слънчеви панели, ама Слънцето не пече - значи още слънчеви панели, а ти Слънцето пак не пече - значи още повече слънчеви панели. Хахах. Важното е да позволим гeй браковете, да не забравим.
71
24
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Енергетиката е жизнено важен отрасъл на всяка държава и не може да се приеме управлението й от администратори. Русия не е спечелила доверието на държавите и не трябва да се изненадва от ситуацията! Дори България, която исторически има много близки отношения с Русия, се колебае непрекъснато между да и не! Та Русия прекрати едностранно всичките си договори с нас, предизвиквайки дълбока криза - как да им вярваме днес на руснаците?! Договорите за тях явно не са фактор, импулсивността им и необмислен
70
0
 
25
 
! Отговори
Факт! преди 1 месец
Откакто гейовете замениха професионалистите - нещата не вървят!
69
1
 
16
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ? преди 1 месец
До Анонимен: "други приходи нямат" - освен от храни, ядрени технологии, твърди горива, военна техника, редки суровини... Хич нямат! А! канят се да минат на водородно гориво. Това направо ще ги 'съсипе' :):):)
68
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия усеща че идват времена в който ще продават малко, а те други приходи нямат.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е ясно....В Европа се вълнуват повече от еднополовите бракове...Затова давам още макс 4 години съществуване на ЕС. Много лидери започнаха вече да коментират, особено след излизането на Великобритания.
66
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпреки високата цена на тока ,ЕС е в пъти по-добре от Русия .
65
1
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Социалдемократите на Тимерманс например получават пари директно от Со'рос.
64
2
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
То НИЩО в Европа не се управлява от професионалисти - от финансовата система, през енергетиката, та чак до здравето на хората. Кадърните отдавна напуснаха потъващия кораб Европа и заминаха за Щатите и по-младите за Азия. Тука останаха само джендърите и троловете им.
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масква греши! Управлява се от професионални Мошеници !
62
0
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Прав е .Енергетиката се управлява от Мафията .