Москва: Енергетиката в Европа не се управлява от професионалисти

Възможно е Русия да увеличи доставките на газ за европейския пазар
15 окт 2021 15:10, Елка Василева
81
Москва: Енергетиката в Европа не се управлява от професионалисти
Снимка: архив, БГНЕС

Няма връзка между газовата криза в Европа и въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2”. Русия може да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар, ако постъпят съответните искания.  Това заяви в интервю за радио BUISNESS FM руският вицепремиер Александър Новак, предаде БНР.

Още по темата

Сред причините за газовата криза в Европа Александър Новак посочи изразходването на запасите в подземните хранилища през студената зима, увеличеното потребление на електроенергия през топлото лято и недостатъчното ѝ производство от вятърните електроцентрали заради безветреното време.

По думите му друг важен фактор е възстановяването на световната икономика и пренасочването на доставките на втечнен газ от Европа към Азиатско-тихоокеанския регион.

Според Новак при увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници не са били гарантирани необходимите резервни мощности.

„Що се отнася до грешките в управлението, най-важното е, че енергетиката в Европа се управлява не от професионалисти, които се занимават с енергетика, а от хора, които се занимават на първо място с политика”, посочи руският вицепремиер.

Александър Новак разкритикува отказа на европейските страни от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара, който не винаги може да осигури необходимите количества в условията на повишено търсене.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана Извинявай, но много хора и политици И у нас, се колебаят дали да са с Русия днес. Русия постъпи отвратително към сирийците. Русия постъпи отвратително и на Крим. Русия постъпи отвратително и към нас - никога няма да забравя как готова пратка от над сто струга, изработени у нас, беше отказана от руснаците, защото те решиха че повече няма да търгуват с "допотопните" ни стоки въпреки сключените с нас договори..Научихме се ние да лежим на гърба на Русия, но китът се размърда...
63
1
 
4
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
България изобщо никога не се е колебаела дали да е с Русия .Няколкото еничара не са България.Колкото по-рано го проумеете , толкова по-добре за вас.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергетиката в Европа се управлява от *** !
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС иска да управлява Русия като източник на газ, да мери сили с Китай и САЩ и да замени мощните източници на ток с "зелена" енергия, силно зависеща от природата и слънцето. Русия се обедини с близкоизточните държави и показа на ЕС, че тя, а не ЕС, ще определя цената и количеството газ, азиатските държави силно прогресират и са пазар за газа и петрола, а зелените източници на Тимерманс работят според слънцето и вятъра. Ние без ТЕЦ-овете ще привикнем на скъпия ток и газ и на еднополовите бракове
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едната държава - много голяма по територия и по брой население има големи залежи от природен газ. Скандинавските държави с малко население, 4 големи държави, реално ръководещи ЕС и 8 държави от бившивия СИВ искат Русия да им продава газ на ниска цена, а САЩ пък желаят те да им продават шистов газ,но инцидентно. Руснаците насочват газа си към Азия, САЩ също и ЕС реве, че остава без газ.А ББ и евроатлантиците обвиняват рашъните, че ги оставят без газ.Защо бре, нали вие сте си виновни?
59
0
 
7
 
! Отговори
мдамм преди 2 години
Прав е! Делян Добрев?! Теменужка?! Все експерти, хаха.
58
10
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
българите не ви искаме руската газ..имаме си мариците и български въглища и дърва и работа за хиляди семейства.
57
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф вие добре че имате газ иначе сте живи умрели големите специалисти...
56
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами общо взето е прав. Управлява се от аматьори, в България от мафиоти, а в Русия от бандити.
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато приоритета ти са ЛГБТ и Вятърни Мелници - все някога плащаш цената. В момента сме в период на отричане на проблема. Горе долу както с Коби - една ваксина не действа, значи две, две не действат - значи три, три не действат? Въобще - четвърта и пета. Сега нямаме ток, значи още слънчеви панели, ама Слънцето не пече - значи още слънчеви панели, а ти Слънцето пак не пече - значи още повече слънчеви панели. Хахах. Важното е да позволим гeй браковете, да не забравим.
54
24
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Енергетиката е жизнено важен отрасъл на всяка държава и не може да се приеме управлението й от администратори. Русия не е спечелила доверието на държавите и не трябва да се изненадва от ситуацията! Дори България, която исторически има много близки отношения с Русия, се колебае непрекъснато между да и не! Та Русия прекрати едностранно всичките си договори с нас, предизвиквайки дълбока криза - как да им вярваме днес на руснаците?! Договорите за тях явно не са фактор, импулсивността им и необмислен
53
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия усеща че идват времена в който ще продават малко, а те други приходи нямат.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е ясно....В Европа се вълнуват повече от еднополовите бракове...Затова давам още макс 4 години съществуване на ЕС. Много лидери започнаха вече да коментират, особено след излизането на Великобритания.
51
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки високата цена на тока ,ЕС е в пъти по-добре от Русия .
50
0
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Прав е .Енергетиката се управлява от Мафията .
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами вярно е и не само за енергетиката.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Абе другаре ,знаете ли че и в Рассия цените на тока за промишлеността също се увеличават!"----------------------------------------------------------------------------------------------------- Знаем, че се увеличават. Тази седмица удариха кръгличката цена от $20 за МВт
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50, този "някой отвън" не е случаен човек. Пролетта, на Международния Петербургски Икономически Форум, журналист зададе въпрос на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия относно намеренията на ОПЕК+ за добива и цената на петрола. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия любезно отговори "Ще бъде така, както каже моят началник г-н Александър Новак".
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немците имат дългосрочни договори, а на спота са аджамииите!
45
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тука къв рев беше срещу шиста и американските оферти... Алоу, как сме сега???? Ближете си х. за сол...