Постоянното представителство на Русия в НАТО се закрива

Спира работа и представителството на Алианса в Москва
18 окт 2021 16:38, Елка Василева
50
Постоянното представителство на Русия в НАТО се закрива
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в НАТО и на това на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитацията на осем служители на руската мисия в НАТО.

Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", изтъкна Лавров.

Още по темата

Лавров обяви, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството й в Брюксел.

Руският първи дипломат съобщи още, че се слага край на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране.

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на 8 членове на руската мисия в Брюксел, обвинени, че са необявени "агенти на руското разузнаване". Освен това беше казано, че Русия е виновна за увеличаване на "злонамерената си дейност" в Европа, според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален до десет.
/БТА/


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен __ "Европеец, има пари. Вчера Путин предложи в Далекоизточния Федерален Окръг държавата Русия да плаща по 1 000 000 рубли при раждането на трето дете." __ Това е еднократна помощ и релано е в размер на 23000 лв. И забележи Далекоизточен това е няколко хиляди километра след Сибир...
43
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Krom __ Колега Щерката на Лавров е Омъжена за руски емигрант. Въпросния човек има бизнес както в САЩ така и в РФ. А къде това семейство в момента живее си е тяхна работа имат и РФ и САЩ гражданство. Вероятно зависи от бизнеса днес са тук утре там.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европеец, има пари. Вчера Путин предложи в Далекоизточния Федерален Окръг държавата Русия да плаща по 1 000 000 рубли при раждането на трето дете.
41
7
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
До Някой Просто нямат пари да си поддържат мисията в Брюксел и за това я закриват и сега си измислят разни причини Пари няма е това е истинската причина Русия пари няма ,запомнете го това
40
2
 
7
 
! Отговори
Края на запада преди 1 месец
Предполагам че сега ще винят руснаците че са отговорили на де действията на НАТО. Не може руснаците да отвръщат!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14 НАТО себе си не може да опази, приятелю. Видя ли какво става в САЩ?
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Някой Не бъркай Русия със САЩ, приятелю.
37
2
 
4
 
! Отговори
кики преди 1 месец
До Някойтолкова си заблуден че дрънкаш
36
8
 
15
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 месец
Само така! А сега сритайте яко НАТО по суша,въздух и вода....те и без това са страхливи наемници....
35
21
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Русия изглежда не може да съществува , ако не си намери някой "враг"!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам'чи, мигар досега е имало такова?!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30, покрай сватбата на Гошо Гогенцолер /уж Романов/ доста дълбоко законспирирани петоколонници и шестоколонници излязоха наяве. Единствената заслуга на шестоколонника Медведьбот през последните години е, че преди 6 дни написа и публикува пространна, твърда и обективна статия за Украйна.
32
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 5 дни в Москва, Виктория Нудълман се опитваше да извие ръцете на руснаците, относно числеността на дипломатите в посолството в руската столица, но тьортият калач Рябков не се даде и заяви, че Русия може въобще да затвори пиндостанското посолство. Русия няма намерение да търпи високомерие, нетраспарентност и диктат.
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усилията на лижещите западни .....Не дават резултат.
30
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синчето и на Медведев взе гражданство в САЩ, защо не иска в гроззната си Родина да живурка ;)
29
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко руско да се маха в Азия!
28
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марш на мръссните руски пиячуги от НАТО.
27
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък на некой от НАТО му пука за това нещо :))) Накрая сами ще се закрият, манията за величие ще им изяде главата :)))
26
13
 
12
 
! Отговори
Krom преди 1 месец
До Боби - ти прочете ли се какво каза? Значи, не живее ли горепосочената "Маша" в САЩ или пък живее? Не виждам с нещо да си доказал обратното. Не останах с впечатление да се е затъжила за Великата Рус!
25
5
 
10
 
! Отговори
До SOS до българина преди 1 месец
Вие да не сте бивш партиен секретар бе другарю? Стилът ви много прилича на техния. Умираха да използват думи като агресия, кървави лапи, господари. Вярно агресията беше западна, господарите бяха вместо руски - американски, но в стилът е същият. А, "розовите сънища" са нещо ново... вие да не сте...