С какво ще отговори Русия на НАТО, ако не получи гаранции за сигурността?

Москва ще създаде контразаплахи към чувствителни места
22 дек 2021 18:00, Елка Василева
458
С какво ще отговори Русия на НАТО, ако не получи гаранции за сигурността?
Снимка: архив, БГНЕС

Ако в отговор на искането на Русия САЩ и НАТО не ѝ предоставят писмени гаранции за сигурност, в отговор тя може да създаде контразаплахи в най-чувствителните за тях места. Това заяви пред руския вестник „Взгляд“ руският военен експерт Игор Коротченко.

„Москва ще създаде контразаплахи, ако страни от НАТО не приемат руските предложения и съответно тяхната територия и обекти представляват опасност за нашата /руската/ национална сигурност“, обясни Коротченко.

Още по темата

По думите му в отговор на заплаха от страна на НАТО Москва може в рамките на поетите с Беларус двустранни съюзни задължения да разположи на територията на Беларус тактическо ядрено оръжие и средства за доставянето му.  

„Като вариант – да се дислоцира в Беларус ракетна бригада с оперативно-тактически комплекси „Искандер“, оборудвани с ядрени заряди. Тези ракети ще бъдат насочени към обектите на територията на страни от НАТО, които представляват заплаха за нас“, обясни експертът.

Освен това, добави той, ако в Русия видят, че НАТО създава военна инфраструктура на територията на Украйна, Москва може да отиде на създаване на общо пространство за сигурност с Луганската и Донецката народни републики /намиращи се на територията на Украйна/.

Руското външно министерство предупреди САЩ и НАТО, че ако Западът откаже да води диалог с Русия за сигурността, от страна на Русия може да последва „военен отговор“.

Руският президент Владимир Путин  обвини във вторник Запада за ескалацията на напрежението в Европа, като каза, че Западът е оценил неправилно изхода от Студената война.

Пред висши военни Путин заяви, че Русия ще отговори "адекватно" на всяка западна агресия и ще продължи да развива армията си.

"Понякога човек си задава въпроса - а защо те правят всичко това в тези условия? Това не е ясно. Мисля, че от еуфорията покрай победата в т.нар. студена война. И поради погрешна, невярна оценка на ситуацията в този момент и поради неграмотен, некоректен анализ на възможните развития", цитира ТАСС думите на Путин."Това е причината. Просто няма други причини", каза той.

Освен това руският президент допълни, че страната му е готова да предприеме военно-технически мерки в случай на приближаване на НАТО до нейните граници: "В случай на продължаване на явно агресивната линия на западните колеги ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки, на неприятелските действия ще реагираме твърдо." Путин подчерта, че Русия има "пълното право" да постъпи така.

Путин изтъкна, че се надява на конструктивни преговори със САЩ и НАТО по исканията на Русия за гаранции за сигурност, когато вече са налице знаци, че Западът е готов да работи по въпроса. Руският президент заяви, че предложенията на Москва не са ултиматум, но Русия няма накъде да отстъпва по отношение на Украйна, която според Москва никога не трябва да се присъедини към НАТО или да приеме войските на алианса и оръжия, информира Ройтерс.

"Въоръжени конфликти, кръвопролитие - това изобщо не е нашият избор. Ние не искаме такова развитие на събитията. Искаме въпросите да се решават с политически и дипломатически средства, но да имаме поне ясни, разбираеми, ясно формулирани правни гаранции", каза още руският президент.

Русия е струпала десетки хиляди войници на границата с Украйна, като настоява НАТО да откаже да приеме бившата съветска република за член и да гарантира, че пактът там няма да разположи нито оръжия, нито войски.

По време на същата среща руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Съединените щати са разположили около 8000 войници в близост до руските граници и заедно със съюзниците от НАТО често извършват полети със стратегически бомбардировачи в близост до Русия.

Опитите на НАТО да привлече украинската армия в действията на пакта представляват заплаха за сигурността, заяви Шойгу.

По-рано във вторник високопоставен руски дипломат заяви, че вече са започнали контактите между Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурност, които Русия търси, и че е налице възможност страните да постигнат разбирателство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 30 г. НАТО доказа, че не може да му се вярва защото не изпълни нито една договореност. Русия е суверенна държава и има право да се защитава, което и прави. А Украйна даже не е в НАТО. Така, че айде въз.
269
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При разпадна на СССР, НАТО обеща да не се разширява, но само на думи. На практика НАТО обкръжава Русия и днес е на границата с Русия, очаквайки тя да капитулира едва ли не доброволно. Подхвърлят на дядя Вова въдичка и чакат да я глътне, за да могат да го обвинят във всички земни грехове. Но, тези номерца не му минават. НАТО са двуличници и лицемери и откровени лъжци. Договорките с тях не струват и хартията на която са написани.
268
24
 
9
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Русофилиштиците все се набират, как някой се страхувал от тях! Много сте страшний бе , направо ще плашите гаргите! Кремълското Жуже му го натъкнаха яко със Сев.поток 2, и сега е строил близо сто хилядна войска, да плаши Европа и света, че му хлопа дъската!
267
11
 
6
 
! Отговори
рушлямдия преди 2 години
ще отговори с водоноски с квас.
266
18
 
11
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
Няколко ракетни установки с десетки ядрени глави в България и ватнияПримат няма да поглежда към нас.
265
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е американците да предислоцират една летателна формация Стелтове с ядрено оръжие в Украйна.
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 332.-.-.-. ЩЩДЕ!
263
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми се ще да съм пряк свидетел на руския отговор ... Емигрирам в Канада ...
262
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зъл и бесен НАТО е единственото спасение на България от такива предатели като тебе.
261
10
 
16
 
! Отговори
Зъл и бесен преди 2 години
До Психиатър.....Ти от психиатрията ли пишеш? От там си, без съмнение! Чел ли си "Полет над кукувиче гнездо"? Там санитарите ще се забавляват с теб! НАТО е проклятието над България, май само за ревльото Мони е благодат! А руснаците да вземат да го пишат в класацията на българските математици!
260
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зъл и бесен ха-ха-ха освен зъл и бесен си бил и обратен като недоносчето от Кремъл.
259
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да спрем и защитим от руския агресор трябва да имаме две военноморски бази на НАТО в Черно море, във Варна и Бургас. Иначе няма кой да ни предпази от руските ядрени бомби в Крим.
258
1
 
19
 
! Отговори
НЕВЕРНИ ПРЕДСТАВИ преди 2 години
Голяма част от форумците си представят предстоящата Космическа война като бой между пехотинци, а това е голяма грешка. Защо си мислите, че НАТО ще участва в тази война, като няма космически оръжия. Света само ще стои и ще гледа сеира между Русия и САЩ. А война непременно ще има, защото безумието на феодалите е по-голямо от мъдростта им.
257
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Че на ТополМ пише - после меня толька тишина в Маскве.
256
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама сте и вие, бих се радвал ако не разберем с какво ще отговори. Че на ТополМ пише - после меня толька тишина.
255
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО позволете на Путин да убива украинци на украинска територия! Не се месете в кървавите сделки на Русия, оставете я да се засити на човешка кръв.
254
1
 
2
 
! Отговори
Пионер от 1956 г. преди 2 години
До Малко фактиБрилянтен ход на Улянов - Ленин спаси власта на болшевиките !!!В края на 1918 г. Централния съюз капитолира и Договора от Брест загуби значение !!!
253
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зъл и бесен Нито си зъл нито си бесен просто си много гл..пав
252
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 315 Тъкмо се чудех дали има още луди които да вярват на руските лъжи и евтина пропаганда за гражданска война в Украйна, оказа се че има.
251
4
 
11
 
! Отговори
Зъл и бесен преди 2 години
До българин 298....."Никога ли не са ви минавали мисли за наука, за техника, за култура?" ...Не цапай титлата "Българин", г ад ино! Кой измисли лазера? А идеологията за стелтс? Кой стигна пръв до Луната и донесе лунен материал? Кой пръв летя в Космоса, кой излезе пръв в открития Космос? Кой единствен няколко пъти достигна Венера? Кой създаде няколко трансуранови елемента? Какви са Прокофиев, Шостакович? А Петров-Водкин и Вучетич? Кой е Шолохов, Маяковски! Галина Уланова, Анна Нетребко? Не знаеш!