Армията на Русия ще проведе десетки хиляди учения тази година

Поредното учение на руските ядрени сили - в началото на годината
25 яну 2022 11:35, Елка Василева
149
Армията на Русия ще проведе десетки хиляди учения тази година
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки хиляди учения са планирали за 2022 г. въоръжените сили на Русия, съобщават медии в страната. Сухопътните войски ще участват в 10 международни учения, шест от които извън федерацията, посочи главнокомандващият силите армейски генерал Олег Салюков, цитиран на 27 декември м. г. от в. "Красная звезда".

В тези съвместни маневри ще се включат военнослужещи от 9 чуждестранни държави - Египет, Пакистан, Алжир, Лаос, Шри Ланка, Киргизстан, Таджикистан, Монголия и Индия, каза той.

В чужбина ще се състоят по-специално руско-лаоското учение "Ларос-2022", руско-пакистанското "Дружба-2022" и учението "Рубеж-2022" на силите за бързо реагиране към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Москва.

На руска земя се предвижда междувидово учение "Индра-2022" с Индия, "Селенга-2022" с Монголия, "Стрела на дружбата-2022" с Египет и съвместно учение с Виетнам.

Освен съвместно планиране на операции и проверки на оперативната съвместимост, руските войски и партньорите им предвиждат отработване на тактически действия за обезвреждане на незаконни въоръжени формирования, писа на 4 януари "Свободная преса".

Географията на бъдещите маневри разкрива руския "вектор на атаката" - освен Далечния изток те обхващат Тихоокеанския, Централноазиатския и Северноафриканския регион; през последните години "ръката на Москва" не стигаше дотам. Сега влиянието й съществено се разширява, но военните маневри тук не са най-важното - акцентът е върху военнотехническото сътрудничество в противовес на политиката за доминиране, водена от САЩ, твърди вестникът.

Съвместно учение на Русия и Беларус "Съюзна решимост-2022" ще се състои от 10 до 20 февруари, съобщиха медиите в двете страни. По думите на беларуския лидер Александър Лукашенко маневрите ще протекат по западните и южните граници на страната му, тоест край границите с Полша, Балтика и Украйна, отбеляза на 18 януари изданието "Ура".

Москва и Минск ще отработват действия при ситуация, в която ще се наложи да мобилизират целия си военен потенциал, за да бранят Съюзната държава между Русия и Беларус, подчерта руският зам.-министър на отбраната Александър Фомин, цитиран от РИА Новости.

Днес хората в НАТО са разтревожени от руските маневри в Беларус. Всъщност обаче трябва да се тревожат във връзка с учението на стратегическата ядрена триада на Русия през първата половина от годината - "тогава ще се хванат за главите", заяви на 19 януари пред сайта "Икономика сегодня" израелският политолог Яков Кедми.

По данни от медиите, поредното учение на руските ядрени сили "Гром" се очаква в началото на годината, според Кедми - след зимната Олимпиада в Китай. Москва ще предостави на НАТО буквално няколко седмици, за да сключи с Русия споразумение по сигурността, коментира на 20 януари "Невские новости".

В маневрите от серията "Гром" Москва проверява целия потенциал на ядрената си триада - стратегическите ракети, ракетоносците от далечната авиация и атомните ракетни подводници. Според медийни публикации ги ръководи самият президент Владимир Путин, който държи прословутото "ядрено куфарче". Негов прерогатив като върховен главнокомандващ е да реши дали ракетните пускове ще са учебни или реални, изтъква "Свободная преса".

Стратегическите ракетни войски на Русия са планирали тази година над 200 учения на различни равнища, става ясно от сайта на военното министерство. Експерти очакват в тях да се използват най-нови оръжия като мобилните наземни ракетни комплекси РС-24 "Ярс" и балистичните ракети "Авангард" и "Сармат".

През септември предстоят и мащабните маневри "Восток-2022", в които ще участват, освен сухопътни сили от Далечния изток, кораби и подводници от Тихоокеанския флот на Русия, самолети от морската и от стратегическата авиация на Въздушно-космическите сили. В тях също ще се включат чуждестранни контингенти, съобщи в края на декември началникът на Генщаба армейски генерал Валерий Герасимов.

Военният експерт Виктор Сокирко заяви на 4 януари, че в учението със сигурност ще участват войски от Народноосвободителната армия на Китай, а това ще нервира Япония и САЩ, които губят позиции в Тихоокеанския регион. Руското военно ведомство обаче настойчиво подчертава, че всички учения на руската армия, включително "Восток", са единствено с миротворческа и антитерористична насоченост.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
6557454 преди 2 години
Не знам дали се учи, че бой за Плевен ще има на 10-тата минута. Че сме били само един буфер е ясно, но дори без да пратим един войник на бой няма как да стигнат и на 50 км от границата за 10 минути, може би за седмица или две. За да мине Турция в Тракия им трябва Странджа, иначе оголват фланга и един десант им такова мамата на цялата групировка в Тракия. Самата Странджа е ужас за всякаква логистика и армия. Само с мини бихме ги спрели за дни тогава. Не че в дългосрочен план сами сме имали шанс.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Pyrvo e nagla lyja vtoro provejda si v Rusiq ne v Angliq,USA i t.n ES
103
0
 
1
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Това е поредната тъпня на дойче веле. 10 000, това означава по 30-на дневно. Мама миа.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Десетки хиляди"! ВЪХ! Трябва да сме уплашени много нали?
101
1
 
10
 
! Отговори
Първолак преди 2 години
Учителката ми каза да сметна - ако са 'десетки хиляси за година' колко са за ден? Труден въпрос - ако са само 10 000 - излизат по 27 на ден! Ама ако са 99 000 (пак е в рамките на 'десетки хиляди') не можах да го сметна. Двойка ми писа и татко ми издърпа ухото! - Мисля че е несправедливо - на *** трябваше да и се случи, не на мен...
100
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и друго не могат освен военщини.
99
9
 
7
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Добре: ножчета за бръснене не произвеждат-война ще правят!
98
4
 
8
 
! Отговори
СС преди 2 години
Неграмотни *** редактирайте заглавието на статията ! За НАТО цитирам целият "потенциал на ядрената си триада - стратегическите ракети, ракетоносците от далечната авиация и атомните ракетни на подводници " не си правете майтап с Русия !!!
97
4
 
9
 
! Отговори
имат пари преди 2 години
правят десетки хиляди,хехе, учения.Ние сме толкова богати,че плуваме на гумени лодки подарак от краварите.И то когато има вятър,щото са с платна.
96
4
 
8
 
! Отговори
Провинцията преди 2 години
Нас ни цакат с екотакси, жулят ни с еконорми, въглеродни отпечатъци, електромобили, а като я гледам само тая ракета от снимката как пуши - кой знае какъв "въглероден отпечатък" има. Докато нас ни тормозят , руснаците си правят каквото си искат - стрелят , правят учения с техника , самолети , кораби. Няма ли кой да им думне едно яко ембарго , та да клекнат. Да , ама - не. Едно говорят , пък като стане дума за газ, петрол - забравят за всякакви принципи
95
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десетки хиляди учения, едва ли са казали това. По-скоро десетки хиляди военни ще участват в ученията.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да проведе армията на Русия, няма само другите да провеждат.
93
6
 
14
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Айде - айде - десетки хиляди учения, посмали малко. Тези учения пари струват, а икономиката им не е цветуща. Откъде тези пари , като и техните олигарси крадат милиарди
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
365 дни, десетки хиляди учения. Сега това означава най-малко 20 000 учения щото е в множествено число десетки хиляди. Това са по 54.8 учения на ден НАЙ-МАЛКО. Сега не искам да поставям под съмнение другаря Путин, ама не е ли малко хипербола това изказване? Или това ще е като лозунгите от соца? Всеки куршум учение за младия войни! Всяко канче вода изпито на полето бомба върху главата на Байдън! Всяка хвърлена граната пробойна в кораба на НАТО! Всяка изстреляна ракета ерекция за Путин!
91
11
 
9
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Като гледам курдисаната снимка и изпадам в умиление към най-големите джуджаци. Артилерийската джуджетна система "скрап-метал" именувана РСЗО ГРАД или 122 мм залпова реактивна система за стрелба 'БМ-21 Град', Сделана в СеСеСеРе и на въоръжение от 1963, водеща се като национална гордост на съветско-руската овенна мисъл, монтирана към каросерията на съветски Урал - 4320. Изтрепаха гаргите и руските *** из форума.
90
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стратегическите ракетни войски на Русия са планирали тази година над 200 учения на различни равнища. Експертите очакват в тях да се използват най-новите високотехнологични и високоефективни мобилните наземни ракетни комплекси РС-24 "Ярс", междуконтиненталните балистични ракети "Сармат" с обхват 18 000 км. и хиперзвуковото супероръжие "Авангард" с неограничен обхват и скорост от 27 000 км/ч.
89
1
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Десетки хиляди учения-приблизително по 30 на ден!Считам ,че това е грешка -вероятно става дума за стотици хиляди учения !?Но ако десетките руски военни учения изглеждат на натовците като десетки хиляди ,това вече е друг,медицински въпрос!
88
5
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
едно време брежнев като правеше учения кисинджър и рейгън идваха да гледат и викаха те така се праи. тия немогат куче из бъзе да изкарат.
87
6
 
9
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
Джуджанко няма топки за истинска война в Украйна и надува мускули с фалшиви учения фалшив ***!
86
0
 
5
 
! Отговори
полюциите на: преди 2 години
...една МИСИРКА...