Руският посланик у нас : България не е мишена!

Но всяка база, заплашваща руската сигурност, е мишена
1 фев 2022 08:55, Петя Славова
481
Руският посланик у нас : България не е мишена!
Снимка: БГНЕС

"България не е мишена за Русия, защото на нейна територия не са разположени стратегически оръжия". Това заяви посланикът на Русия Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова пред Нова тв. Но тя и допълни, че
 всякакви военни бази, които заплашват руската сигурност, вече са мишени.

"Ако в България бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, тогава вие бихте се превърнали в мишена. Такива няма. Вие не сте мишена и правилно правителството ви не се изказва рязко по този въпрос", подчерта посланик Митрофанова.

Още по темата

"Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще", обясни тя.

"Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор", уточни още Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова.

По думите й, в момента някой се опитва да провокира военни действия с много силни санкции. "Русия смята за неприемлива дори идеята за война с Украйна. Не става въпрос за Украйна, а за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като залог. ", отсече тя.

За оръжията по границите, посланик Митрофанова коментира: Важно е да се постави основният въпрос за какво ни е Украйна и война? Какъв е смисълът и какви задачи ще решим. Отговорът е никакви. Украйна е наш съсед и сме длъжни да живеем в мир."

Все пак тя допълни, че може да стане провокация. "Сега се трупат оръжия в Украйна. Засега не става дума за това Русия да нахлуе в това пространство. На Русия й трябва за да защити своя народ. Досега не мога да разбера как Украйна може да воюва с най-развития район. Медиите не показват онова, което става там. Водим учение, защото се страхуваме от провокации от страна на Украйна.", каза Митрофанова.

Според руския посланик САЩ и НАТО провокират НАТО да воюва с Донецк, затова и Русия е против въоръжаването на Украйна и срещу членството й във враждебен за Русия блок. Тя подчерта, че страната й, не е  против Украйна да е в ЕС и подчерта, че и те смятат тези територии за част от Украйна.

"След 2000 г. ясно определихме границите на НАТО, а то се придвижи на хиляди километри и се насочи към държави, близки до нашите.Това ще бъде сложено на масата на преговори. Сега се планира среща с Блинкен и ще се преговаря по въпросите, на които Запада е готов да преговаря.

Според нея решението трябва да е единствено дипломатическо. Също така по думите й, Русия не говори
 страните, които са влезли в НАТО да излязат, а за извеждането на военните контигенти и бази и оръжията на територията. "Не става въпрос за България, тъй като засега тук няма бази" - коментира посланикът и допълни, че Румъния донякъде е засегната несъмнено.

"Става дума за принципно отношение за постоянно разполагане на определен контингент.Искам да подчертая, че правителството ви правилно не се изказва рязко и не се опитва да играе тези игри. Това не е игра на България и не ви е необходимо изобщо. Всякакви военни бази, които заплашват нашата сигурност са мишени, затова това въоръжение ни настройва един срещу друг.  Европа търси война в най-богатия и спокоен район. Омръзна ли й да живее спокойно?"

Що се отнася до икономически санкции от страна на Русия срещу България, посланикът обясни, че такива не би трябвало да има, защото този въпрос не засяга България. "Русия и в най-трудни времена е била един сигурен външно-търговски доставчик. Ако говорим като цяло за проблема, трябва да си спомним за Северен поток - 2, който се опитват да спрат. Европа и тя се наказва сама. За Русия подобно решение не е криза, защото ще насочим потоците си на Изток, където има нужда. А за Европа ще е завъртане на спиралата на инфлацията, защото втечненият газ е много по-скъп и американските не са сигурни партньори при този газ. Трябва да се помисли за това. Нека Европа мисли.", подчерта тя.

Според Митрофанова, подобни санкции може да има единствено, ако започне пълномащабна война, но до това едва ли ще се стигне.

Посланикът коментира и обсъждането на санкции срещу Русия. "Това са сериозно и неприятно. Тези санкции ще поставят в лошо отношение не само Русия, но и Европа. В момента обстанавкота е нажежена", смята тя.

По думите й, Газпром винаги се е отзовавал на всякакви молби в България. "Увеличихме доставките на газ при разумни цени", подчерта тя и обясни, че не приема Русия като агресор. "Понесли сме тази война и сме загубили 27 млн. граждани. Родена съм в Сталинград след войната. Помня как децата си играят в пясъка и там имаше само гилзи. Затова и имаме специално отношение към войната. Никога първи няма да започнем войната", категорична бе тя и заяви:

"Ще напомня на всички, че има една песен - "Искат ли руснаците война?" Прочетете още веднъж това стихотворение, за да разберете психологията на руснаците."


Посланик Митрофанова подчерта, че нито един човек в Русия не би казал, че България е враг. Според нея трябва да се придържаме към тази положителна гледна точка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
2
 
0
 
! Отговори
Единствената рушка преди 2 години
вещ която използвам е 17, 18 годишноБлядче на Черноморието.
391
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На поробителите ни не може да се вярва дори и йота!
390
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да спрем с простите изказвания моля?
389
5
 
5
 
! Отговори
блядке ганЮ е проста преди 2 години
"Водим учение, защото се страхуваме от провокации от страна на Украйна."........рушофилскаПутка, но това тъпоИзказване е обида дори за тяхното ниско iq.
388
2
 
8
 
! Отговори
До Масква преди 2 години
"Назад, назад моме Калино" (българска нар. песен)
387
5
 
11
 
! Отговори
тази гад ще сеНасере преди 2 години
когато НАТО инсталира две ядрени установки в България за да спре наглия рушлямскиПоглед.
386
8
 
6
 
! Отговори
wseki до 432 преди 2 години
Най нелицеприятни тук са русофобските излияния на ***.
385
7
 
8
 
! Отговори
Справедливия преди 2 години
Хм, кофти! Те и двете/двамата посланици на САЩ и Русия са доста нелицеприятни, ама МУТРАФОНОВА направо кърти пейзажа! Няма по-голямо зло от Путинска Русия! Брутният вътрешен продукт /БВП/ на Русия за миналата година е много по-малък отколкото на Италия. Италия по територия е почти като Кримския полуостров. Путин е сатрап, подобен на Си Дзипин - китаеца. От Русия не чакайте добро! Путин е по-добър от Мефистофел!И този робски, руски народ е дал едни от най-великите творци! https://youtube/watch?v=fbjTrMqqyP4
384
4
 
4
 
! Отговори
Дойч преди 2 години
На Украйна, каски а за вас памперси!
383
3
 
5
 
! Отговори
неверник преди 2 години
Докато ни забайват със ситуацията в Украйна ще ни вдигнат пак цените.Темата с Украйна е само пясък който ни хвърлят в очите.Те и руснаците и НАТО се наакаха в Агфанистан.НАТО така и не посмя да стъпи на сръбска земя.За всички е ясно-ако Русия нападне Украйна ще се изложи повече отколкото в Афганистан.Затова само подскача покрай Украйна.Война няма да има,защото от нея ще изгубят всички.
382
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мене, трябва да се възползваме от ситуацията и да поставим въпроса за въоръжаването на държавите в НАТО, да става на по ниски цени при покупка от съюзниците. Да не говорим за укрепване на източния фланг, а укрепен такъв. Хамериканците могат да ни продадат още някой изтребител и въоръжение, ракетно на по символични цени. Както и западняците имат добра бронирана техника и кораби. Преди време се гивори за израелските радари, най новите им. И там хамериканците могат да съдействат
381
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работи сатаната . Насъсква сродни народи по целия свят.да се самизбият. И да властва злото .
380
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще измрем като мухи и без война. Грижат се за нас усърдно . И им се получава разреждането на рода български
379
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 421Руснаци и Българи сме братя!! Една кръв сме! Православни христяни!///Що бе украинците да неби ,да са араби и будисти,па видехме колко ги уважават и обичат руснаците!
378
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
За да подпомогнем по съюзнически усилията на НАТО за ескалация на украинската криза,да разположим в България стратегически оръжия.Пък и нашите натегачи ще натрупат още червени точки пред запада.
377
2
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Алоуууу медиите стига сте истеряствали хората.Ковид,ваксини,че сега и война,която НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!
376
3
 
15
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Руснаци и Българи сме братя!! Една кръв сме! Православни христяни! Нито руснаците ще посегнат на България, нито българите ще позволим Русия да бъде застрашена!!
375
4
 
8
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
На сертификата..Не на поробването !
374
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Fenasi KerimСега го гледах и аз. Възмутих се от налгата и загубиа всичко човешко в себе си медицинска сестра,която безсрамно се оправдава,че била спазила процедурата,и обвинява жената,че била дошла късно. Жената е живеела на село,явно не е било много близко дзо болница.
373
24
 
10
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
България е член на НАТО! НАТО ни пази от кремълския сатрап.