Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?

Той винаги е бил лидер, който държи опциите си отворени
18 фев 2022 20:30, Нели Христова
359
Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е човек, който обича да държи възможностите си отворени и кризата в Украйна не е изключение. Докато лидерът на Кремъл сигнализира за готовността си да се ангажира на дипломатическия фронт, той също така подкрепя аргументите за война.

Да вземем ситуацията в Донбас, териториите в Източна Украйна, частично контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти. На пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във вторник Путин изпусна думата с "г", за да опише ситуацията там.

"Според нашите оценки това, което се случва днес в Донбас, е геноцид", каза Путин.

Шолц по-късно каза на репортери, че Путин е "сгрешил", като е използвал термина. Но тези коментари вече бяха в публичното пространство - и Путин засили реториката.

Жалбата на Путин в Донбас не е нова. Той многократно говори за това, което описва като нарушаване на правата на етническите руснаци и рускоговорящите в Украйна, и заявява, че е в рамките на правата на Русия да се намеси военно, за да ги защити.

Но изглежда, че Путин аргументира своята собствена версия за "отговорност за защита", колкото и да е далечна ситуацията в Донбас от Руанда – където над 800 000 души, предимно тутси, бяха убити в продължение на 100 дни през 1994 г. или Сребреница, където повече от 7000 предимно мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани през 1995 г.

Позоваването на геноцид отразява фалшивото твърдение на Русия, че нейната съседка Грузия е извършила геноцид срещу цивилното население в отцепилата се република Южна Осетия през август 2008 г. По време на този кратък конфликт Русия предприе мащабно военно нахлуване, което стигна дълбоко в грузинската територия. Сценарий, който тревожи Запада днес, когато става въпрос за Украйна.

Следственият комитет, най-висшият правоприлагащ орган на Русия, направи още една стъпка в коментарите на Путин в сряда, когато обяви, че е започнал наказателно разследване за предполагаеми доказателства за това, което той нарече "безразборен обстрел" на цивилни граждани в региона на Донбас от украинските сили от 2014 г.

В прессъобщение, изпълнено с политически език за обвинения, Следственият комитет заяви, че е образувал наказателно дело по част 1 на член 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация, което обхваща малтретиране на цивилното население и използването на забранени средства и методи по международен договор при въоръжен конфликт.

Изявлението на Следствения комитет повтори речта на Путин за геноцида, казвайки: "Намерението за унищожаване на жителите на Донбас е очевидно – руското разследване регистрира стотици такива факти, които се квалифицират като доказателство за използването на забранени средства и методи за водене на война."

Ясно е защо Кремъл иска да промени темата: през 2015 г., например, обстрелът отне живота на най-малко 30 души в югоизточния украински град Мариупол.

От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. хиляди цивилни са били убити и ранени в сраженията, според оценки на ООН. Но обявяването на разследване - не от независим орган и в разгара на конфронтация с Украйна - изглежда е ясен политически ход, каквато и да е истината на твърденията.

А след това идва и въпросът за правния статут на сепаратистки региони на Донбас. Русия никога не е признавала самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) в Донбас като суверенни и независими държави, дори когато е раздавала руски паспорти на хората, живеещи там.

По-рано тази седмица руските депутати призоваха руския президент да признае отцепилите се републики в Донбас за независими. Това също създава потенциална ситуация, в която Русия може да обяви необходимостта да отговори на украинската "агресия" срещу тези държави.

Дали това ще се случи? Признаването на ДНР и ЛНР на практика би унищожило споразуменията от Минск, пакет от мерки, който засега според Кремъл е единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна.

Но производството на повече проблеми също може да бъде от полза за Кремъл: това разширява менюто от опции, с които разполага Путин.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще се оссере накрая, а наляво, а надясно айде във лаййното прясно
39
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Ц. Американецат вчера в оон се напъваше да предизвика война.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
putin se uplashil i se skril na edin plaj v kuba ;)
37
6
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ако има война, победители няма да има - Путин го каза в прав текст, но САЩ и натовските им пудели, включително и България продължават с провокациите.
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 80 години руснаците не измислиха нищо различно от Глайвиц и Майнила.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, създаваи насКостя Копейкинще ни управлява
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наще братя украинци ще разгромят азиатците от Русия
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
rusia pratila voenni korabi i voenni stelt samoleti krai kuba
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този конфликт трябва да спре, трябва! Повече да не се убиват и мачкат хора, без значение дали са руснаци, украинци, сложете граница, за да няма повече насилие и убийства!
31
2
 
12
 
! Отговори
Тревога! преди 2 години
Тази вечер ще спя с каска, защото очаквам Путин да изкочи от някой шкаф и да ме нападне, докато спя.
30
10
 
3
 
! Отговори
Слава за Украйна преди 2 години
Вчера имаше ротация на сепаратистите в Донбас така правят всеки път нищо ново.
29
3
 
6
 
! Отговори
A STIGA преди 2 години
Пак ни баламосвте. Значи тия укри-фрицове стрелят с минохвъргачки по детски градини с деца, а ония само стоят и лалат. Даже ми се струва, че Путин е техен човек спуснат, за да ги цака. Кой друг нормален, при явно оръжейно превъзходство ще ги търпи да убиват деца.
28
2
 
4
 
! Отговори
дело на байизкукуриг преди 2 години
Всичко знае байизкукуригал... и от къде и как ги назнайва тия работи... а да не би той да е ....От доста време байалцхаймер дърпа мечката за опашката, моли я да напада, заплашва я да напада, начални дати и срокове и определя и в същото време прилага най сигурното си оръжие... провокация и подклаждане на война както в Ирак, Сирия, Виетнам, Либия, Сърбия и къде ли не....От месеци се налива оръжие и се подготвя провокацията и успя... Хората /жени и деца/от Донецк и Луганск са принудени вече да бягат, а мъжете да се готвят за отбрана.... Браво байалцхаймер, ще ти се получи желанието... ще им
27
3
 
3
 
! Отговори
Жепибонки Бонбони l3 преди 2 години
Ако имате някакви въприси, абонирайте се за Патреона на Киро Брейка, той там обяснява от-до какви измикьари са украинците, разкрива цялата истена и доказва как Бай Тошо и Путин са спасителите на света Балкански. Може би и Баце малко е помогнал, за да се спаси България, според Брейка. Но гледайти в канала мо. Там е цялата истена за Балканите и света, събрана в едно и сервирана на тепсия.
26
4
 
11
 
! Отговори
Стига де преди 2 години
Аз не мога да разбера Путин се оттегля неонацистите на бандера от батальона Азов взривяват бомби убиват жени деца и всички пак пишат срещу Путин и му вменяват вина!! Дайте да се почваме ме това вече не се издържа само да кажа че Американците ще останат реакцията на населението на стария континент след като започнат войната!!!Бог със нас ние със Русия
25
8
 
5
 
! Отговори
Страх преди 2 години
Русия е гола вода 250 000 украинци въоръжени с ракети очакват 150 000 руснаци с танкове Т-64
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, извършва се геноцид, при това години наред, брат убива брата, убиват се и деца, а европейците, които участваха в началото на този Майдански сценарий, сега са безгласна буква и не могат да спрат конфликта, защото се страхуват да не ги нахокат от зад океана. А междувременно, Тимошенко и други украинци, започнаха да учат "украински" език, който не им е роден език, а е създаден,измислен и въведен от австрийците през ПСВ с насилие над населението на Украйна, чийто роден език е руски език.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога започва двубоя?
22
8
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Целият цивилизован Свят срещу комунистите и Путин.Добре,че България е на правилната страна.Некви дърти Русофили тук мучат само в Нета:)
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, че създава...какво друго да очакваме от медиите в България, които толкова дълго се правеха, че в Канада не се случва нищо...