Москва готова за преговори с Украйна, когато тя сложи оръжие

Киев по-рано каза, че иска преговори за неутрален статут
25 фев 2022 14:15, Елка Василева
473
Москва готова за преговори с Украйна, когато тя сложи оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не възнамерява да окупира Украйна. Целта на операцията е обявено открито: демилитаризация и денацификация, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Русия потвърди подкрепата си за Донецка и Луганска народни републики в правото им да функционират като самостоятелни държави", допълни министърът на съвместна пресконференция с първия заместник-външен министър на т.нар. Донецка народна република Сергей Пересадо и външния министър на т.нар Луганска народна република Владислав Дайнего.

Още по темата
"Ще изхождаме от обстоятелствата, както каза президентът на Русия Владимир Путин. Той потвърди още веднъж, че сме заинтересовани от това украинският народ да бъде независим, да има правителство, което да бъде представително за цялото му многообразие, и да не се намира в ситуация, в която е изцяло управлявано отвън, нито да поощрява неонацизма, геноцида срещу руснаците, използването на Украйна като инструмент за възпиране на Русия", каза Лавров.

"Искаме украинският народ или, както каза президентът (на Русия Владимир) Путин, всички народи, живеещи на територията на съвременна Украйна, да имат възможност свободно, без опити да бъдат притискани от бандеровската психология, да определят своята бъдеща съдба", отбеляза министърът.

"Готови сме за преговори във всеки един момент, веднага щом въоръжените сили на Украйна се отзоват на призива на нашия президент да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Никой не възнамерява да ги напада, никой няма намерение да ги потиска, нека се върнат при семействата си, а на украинския народ нека предоставим всички заедно възможност да определя съдбата си", допълни Лавров, цитиран от БТА.

"Не нанасяме никакви удари по гражданска инфраструктура. Не нанасяме никакви удари по местата за разквартируване на личния състав на украинската армия в общежитията и други места, които не са свързани с ударни военни обекти. Статистиката, с която сега разполагаме, го потвърждава", каза министърът.

"Винаги сме подкрепяли дипломатическото решение (на ситуацията в Украйна), именно Русия изигра решаваща роля за полагане на надеждна основа за дипломатическо уреждане на конфликта, имам предвид Минските споразумения", каза Лавров и отбеляза, че Москва в продължение на седем години се е опитвала да убеди Киев, Париж и Берлин да изпълняват Минските споразумения-2, но никой не си е мръднал пръста.

Руският външен министър съобщи, че е обсъдил с първия заместник-външен министър на ДНР Сергей Пересадо и външния министър на ЛНР Владислав Дайнего откриването на дипломатически представителства на ДНР и ЛНР в Москва и на руски дипломатически мисии в Донецк и Луганск.

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес руския президент Путин за преговори.„Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. Хайде да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора“, каза Зеленски. .

Още по темата
По-рано съветникът в офиса на украинския президент Михаил Подоляк заяви, че Киев е готов да проведе преговори с Москва за неутрален статут, но иска гаранции за сигурност.

В Кремъл обърнаха внимание на тази инициатива, смятайки, че тя говори за движение в положителна посока, пише Lenta.ru.

Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преговори между лидерите на Украйна и Русия са възможни, когато Киев бъде готов за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
10
 
4
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Путин и знае и кътните зъби на Украйна все пак им беше бивша колония до скоро асно беше че бързо ще победят но това не значи че в ще дойдат времената от Янукович милиони ще напуснат и ще отидат в чужбина тежки времена чакат Украйна и Русия...
279
11
 
11
 
! Отговори
спрете путин преди 2 години
Изолирайте РФ.Те сами ще свалят Путин.
278
6
 
4
 
! Отговори
сина преди 2 години
До До синаей такива като теб са утайката на едно общество. Представям си те как изглеждаш - хамериканска гей.ска *** с розови чорапи и смачкана физиономия. Типичен евроГеец
277
8
 
12
 
! Отговори
сина преди 2 години
тези, дето плюят руския народ и го наричат пияници, явно не са ходили в Русия, а само са чували. Идете, в цялата територия, на изток, на север - прекрасни хора, с богата душа, винаги с усмивка.
276
6
 
9
 
! Отговори
Козел преди 2 години
Отворих някои от руските новинарски сайтове. Езикът, фразите, плачливо-високопарния тон са същите, като вестник Правда от началото на 80-те години. За незнаещите, Правда имаше страшно много абонати по българските села. Имаше много листове и беше по-евтин от Работническо Дело. Използваше се по предназначение - по селата нямаше тоалетна хартия.
275
4
 
8
 
! Отговори
И другия педал преди 2 години
Гейтс се е изявил....ще има нова пландемия скоро...Европа да се подготвя.
274
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са най-проклетите хора в света.Сега е момента да им се обърне гръб и да им се покаже това което им показа Ицо Хазарта.Руснаци и продажници на Путин,вън от България.
273
4
 
2
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
В руска дума, значи накрая.
272
3
 
2
 
! Отговори
НОВИНИ!!! преди 2 години
От Кунчев: Днес има 3249 заразени с коронавирус, направени са 35495 теста, поставени са 1894 дози от течността. В момента е плато, но задължително и възможно най-скоро се има супер пик, толкова долен и отвратителен, колкото и истинския сайт пик!
271
4
 
4
 
! Отговори
До сина преди 2 години
Хахахахаха. Правилно, ей такива бачкатори имам в компанията. Сърцати хора, работят, от месеци не получават заплати, ама бачкат и са щастливи. За какво са им пари? Да не са жендъри? Скъсани дрехи, децата им няма какво да ядат, но ще израстнат роби като тях и ще ми бачкат.
270
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвам Ви пуснете им Макетата на Чеченците.Макетата с кеф ще бият чеченски терористи.
269
2
 
4
 
! Отговори
Избърсаха си г.з.ъ преди 2 години
Със Зеления и с украинския народ...ако мине номерът.
268
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1917-1918 години възникават първите Украински държави - Украинска народна република, Хетманат, Западноукраинска народна република, Украинска съветска република. Дотогава няма държава Украйна, а я създават с обединението на тези държавици, като им придават и няколко чисто руски области, като Донецк и други. Прилапват и няколко полски територии. После украинеца Хрущчов подарява руския Крим на Украйна.Това си е част от Русия, която по криоразбрана политическа целесъобразност е отделна държава.
267
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва изпрати Руснаци в Украина,които може да бъдат избити с камъни и колове от Украинците .Ако те са 100 хиляди,40 милиона народ може да им види сметката.Трябва да се вдигнат всичко в Украина и ще ги унижат,не само унищожат.
266
6
 
15
 
! Отговори
До 316 преди 2 години
Какъв шанс бе из роде , А ?! От Чечня тръгват 10 хиляди терористи към Украйна платени от пу ткиновото правителство . ПОЗОР за Русия, която изпраща срещу християните гнусни джихадисти !!!
265
11
 
11
 
! Отговори
сина преди 2 години
руснаците никога не са били богат народ. Те са народ със сърце и душа. Там където има сърце и душа - парите не са важни, парите играят в евро.гей.ските държави и хамерика, където няма сърца и души, а само пари !!!!
264
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украина? Гршка
263
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе махайте го тоя кон от страницата бе, само плаши децата!
262
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко войници има в Русия?100 хиляди с оръжие.40 милиона хора може да си згорвят вкусна вечеря с тези 100-200 хиляди.Мобе да потекат реки от кръв на тези войници.Просто ако Украински народ е смел.За една вечер може да ги неутрализира с голи ръце.
261
11
 
13
 
! Отговори
а сега де ? преди 2 години
А сега да видим този зеленски /американско поставеният президент майданов украински/ какъв ход ще предприеме - или спасява народа си, като се примири, остави оръжие и сключи нужното споразумение, като се откаже от нато, което всъщност е целта на Русия, или продължава да се бие, да избиват невинни хора и рушат домове - по негова вина, и на хамериканците също. А да видим, какво ще предприеме - надявам се на първото!!