Москва готова за преговори с Украйна, когато тя сложи оръжие

Киев по-рано каза, че иска преговори за неутрален статут
25 фев 2022 14:15, Елка Василева
473
Москва готова за преговори с Украйна, когато тя сложи оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не възнамерява да окупира Украйна. Целта на операцията е обявено открито: демилитаризация и денацификация, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Русия потвърди подкрепата си за Донецка и Луганска народни републики в правото им да функционират като самостоятелни държави", допълни министърът на съвместна пресконференция с първия заместник-външен министър на т.нар. Донецка народна република Сергей Пересадо и външния министър на т.нар Луганска народна република Владислав Дайнего.

Още по темата
"Ще изхождаме от обстоятелствата, както каза президентът на Русия Владимир Путин. Той потвърди още веднъж, че сме заинтересовани от това украинският народ да бъде независим, да има правителство, което да бъде представително за цялото му многообразие, и да не се намира в ситуация, в която е изцяло управлявано отвън, нито да поощрява неонацизма, геноцида срещу руснаците, използването на Украйна като инструмент за възпиране на Русия", каза Лавров.

"Искаме украинският народ или, както каза президентът (на Русия Владимир) Путин, всички народи, живеещи на територията на съвременна Украйна, да имат възможност свободно, без опити да бъдат притискани от бандеровската психология, да определят своята бъдеща съдба", отбеляза министърът.

"Готови сме за преговори във всеки един момент, веднага щом въоръжените сили на Украйна се отзоват на призива на нашия президент да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Никой не възнамерява да ги напада, никой няма намерение да ги потиска, нека се върнат при семействата си, а на украинския народ нека предоставим всички заедно възможност да определя съдбата си", допълни Лавров, цитиран от БТА.

"Не нанасяме никакви удари по гражданска инфраструктура. Не нанасяме никакви удари по местата за разквартируване на личния състав на украинската армия в общежитията и други места, които не са свързани с ударни военни обекти. Статистиката, с която сега разполагаме, го потвърждава", каза министърът.

"Винаги сме подкрепяли дипломатическото решение (на ситуацията в Украйна), именно Русия изигра решаваща роля за полагане на надеждна основа за дипломатическо уреждане на конфликта, имам предвид Минските споразумения", каза Лавров и отбеляза, че Москва в продължение на седем години се е опитвала да убеди Киев, Париж и Берлин да изпълняват Минските споразумения-2, но никой не си е мръднал пръста.

Руският външен министър съобщи, че е обсъдил с първия заместник-външен министър на ДНР Сергей Пересадо и външния министър на ЛНР Владислав Дайнего откриването на дипломатически представителства на ДНР и ЛНР в Москва и на руски дипломатически мисии в Донецк и Луганск.

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес руския президент Путин за преговори.„Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. Хайде да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора“, каза Зеленски. .

Още по темата
По-рано съветникът в офиса на украинския президент Михаил Подоляк заяви, че Киев е готов да проведе преговори с Москва за неутрален статут, но иска гаранции за сигурност.

В Кремъл обърнаха внимание на тази инициатива, смятайки, че тя говори за движение в положителна посока, пише Lenta.ru.

Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преговори между лидерите на Украйна и Русия са възможни, когато Киев бъде готов за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
15
 
11
 
! Отговори
Рязания Путин преди 2 години
Путин не е християнин. Путин е ***.Тайно изповядва исляма затова покровителства джихадистка Персия и нейните банди Хамас и Хизбула.
319
15
 
5
 
! Отговори
Пут_ ин е ислямофил преди 2 години
Антихристиянина Пут_ ин е най вредният психопат защото покровителства световната ислямофашистка мафия базирана в Техеран която цели създаването на световен ислямистки халифат и налагане на средновековна теократична диктатура в името на мъртвия си бог. Благодарение на закрилата осигурена от Ислямофила персофашистите необезпокоявано разработват пъклени планове за унищожение на всички нас които отказваме да преклоним коляно пред камиларският им бог. Щедро пролива християнска кръв Ислямофила.
318
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров дърти мошенико, защо слагате в устата на Зеленски думи които не е казал, че е готов да преговаря за неутралитет на Украйна?
317
6
 
21
 
! Отговори
Fax преди 2 години
Този зеленски не беше ли комик?
316
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Никой не възнамерява да ги напада"!!!Този чува ли с какво говори? Те напдданаха -другите да слагат оръжие!И ако на всичко случило с казва- не ви нападаме !!! Това шизофрееения!
315
1
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Кой ги излъга тия украинци...
314
18
 
15
 
! Отговори
Пу_кин Терориста преди 2 години
Путин е враг на православието, през цялото време на управлението си избива православни християни, грузинци, украинци. Не помогна на православните арменци а ги остави да бъдат избивани от Ердоган. Не направи нищо за да предотврати превръщането в джамия на най свещената православна светиня света София а я остави да бъде осквернена от Ердоган. Защо тогава не бомбандира Истанбул? Защо не унищожи иранските ядрени реактори, защо не премахне бандитските Хамас и Хизбула, ислямофила лее християнска кръв.
313
2
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Някой да заведе Веселинъ на доктор
312
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърт за Путин!
311
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За по-малко от два дни станахте най-мразената нация в света и хората със затаен дъх и съчувствие и съпричастност гледат към Украйна. Да си знаете.
310
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
384Добре, но защо Зеленски играе по свирката на САЩ и ЕС?И както се видя - напразно, защото му гледаха саира.Инак, ако трябва да сме честни - Зеленски си е пълен неонацист.
309
13
 
27
 
! Отговори
БГМен преди 2 години
Война няма! Просто отговор на Американската подлост и агресия да разполагат в региона бомби въоръжение в НАРУШЕНИЕ на всички подписани спогодби за сигурност Ако нашите са дали зелен коридор за преминаване на ядрено въоръжение по въздух земя или море както поиска солАМАН Баси да си подават оставката и си ходят в Канада
308
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 376НЕ може да си русофил и патриот едновременно.Жириновси искаше в руската дума, руските войници да си мият краката в топлите морета. Какво мислиш по въпроса?
307
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, Донецка и Луганска народни републики имат право да функционират като самостоятелни държави, а Украйна НЕ. Двоен стандарт. Освен това Русия нападна Украйна, ей така, докъто хората спяха, без да са я предизвикали с нищо, само защото не харесват Зеленски и той не им играе по свирката. Ще го отнесат руснаците живеещи из Европа. Ще се надигне вълна от омраза към тях.
306
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
44 милиона не могат да се окопират от 200 хиляди.Колко години ще ги "държът освободени".Какво правим с фашистите дето не искат да са "освободени" ? ГУЛАГ?
305
0
 
8
 
! Отговори
Да попитам преди 2 години
До Анонимен===Кой си ти,че говориш от името на БЪЛГАРИТЕ бе,*** нещастен???*** като тебе не сте никакви българи!!!Вие сте генетично увредени долни,гнусни мизерни чужди *** и жалки васали!!!
304
8
 
12
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 години
Рускинята колко пъти лъга? Това е само учение. Няма да нападаме. Сега да бе турете оръжие нищо няма да ви направим. ЛЪЖАТ!
303
7
 
7
 
! Отговори
Незабавно преди 2 години
До Анонимен===Незабавно всички джендъро-либерастки *** и краварски слугинаж да си събира парцалите и да се изнася към негърския бардак зад океана!!! БЪЛГАРИЯ за БЪЛГАРИТЕ,които цели 15 века я опазват с кръвта и живота си!!! Предателите вън от БЪЛГАРИЯ!!! Меките китки сте твърде малко и в никакъв случай не можете да разпореждате какво да се случва в ОТЕЧЕСТВОТО ни!!!
302
8
 
8
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
САЩ не дава на Украйна да преговаря за мир,искат още кръв...
301
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С *** и слугата му Лавров няма смисъл да се преговаря, защото се видя от цял свят, че са лъжци и пoдлеци...