Москва готова за преговори с Украйна, когато тя сложи оръжие

Киев по-рано каза, че иска преговори за неутрален статут
25 фев 2022 14:15, Елка Василева
473
Москва готова за преговори с Украйна, когато тя сложи оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не възнамерява да окупира Украйна. Целта на операцията е обявено открито: демилитаризация и денацификация, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Русия потвърди подкрепата си за Донецка и Луганска народни републики в правото им да функционират като самостоятелни държави", допълни министърът на съвместна пресконференция с първия заместник-външен министър на т.нар. Донецка народна република Сергей Пересадо и външния министър на т.нар Луганска народна република Владислав Дайнего.

Още по темата
"Ще изхождаме от обстоятелствата, както каза президентът на Русия Владимир Путин. Той потвърди още веднъж, че сме заинтересовани от това украинският народ да бъде независим, да има правителство, което да бъде представително за цялото му многообразие, и да не се намира в ситуация, в която е изцяло управлявано отвън, нито да поощрява неонацизма, геноцида срещу руснаците, използването на Украйна като инструмент за възпиране на Русия", каза Лавров.

"Искаме украинският народ или, както каза президентът (на Русия Владимир) Путин, всички народи, живеещи на територията на съвременна Украйна, да имат възможност свободно, без опити да бъдат притискани от бандеровската психология, да определят своята бъдеща съдба", отбеляза министърът.

"Готови сме за преговори във всеки един момент, веднага щом въоръжените сили на Украйна се отзоват на призива на нашия президент да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Никой не възнамерява да ги напада, никой няма намерение да ги потиска, нека се върнат при семействата си, а на украинския народ нека предоставим всички заедно възможност да определя съдбата си", допълни Лавров, цитиран от БТА.

"Не нанасяме никакви удари по гражданска инфраструктура. Не нанасяме никакви удари по местата за разквартируване на личния състав на украинската армия в общежитията и други места, които не са свързани с ударни военни обекти. Статистиката, с която сега разполагаме, го потвърждава", каза министърът.

"Винаги сме подкрепяли дипломатическото решение (на ситуацията в Украйна), именно Русия изигра решаваща роля за полагане на надеждна основа за дипломатическо уреждане на конфликта, имам предвид Минските споразумения", каза Лавров и отбеляза, че Москва в продължение на седем години се е опитвала да убеди Киев, Париж и Берлин да изпълняват Минските споразумения-2, но никой не си е мръднал пръста.

Руският външен министър съобщи, че е обсъдил с първия заместник-външен министър на ДНР Сергей Пересадо и външния министър на ЛНР Владислав Дайнего откриването на дипломатически представителства на ДНР и ЛНР в Москва и на руски дипломатически мисии в Донецк и Луганск.

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес руския президент Путин за преговори.„Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. Хайде да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора“, каза Зеленски. .

Още по темата
По-рано съветникът в офиса на украинския президент Михаил Подоляк заяви, че Киев е готов да проведе преговори с Москва за неутрален статут, но иска гаранции за сигурност.

В Кремъл обърнаха внимание на тази инициатива, смятайки, че тя говори за движение в положителна посока, пише Lenta.ru.

Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преговори между лидерите на Украйна и Русия са възможни, когато Киев бъде готов за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Донецк и Луганск са всички руски бандити, които не са в затвора. Украинците да сложат оръжие и руските сепаратисти да управляват... Ха-ха-ха.
19
5
 
32
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Я, виж ти! До онзи ден не искаха и да чуят за неутралитет, днес били готови. Почти сигурно Грузия ще обяви неутралитет тази нещо без никой да я е притискал :D
18
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще разберете колко много света е лицемерен и не се зачитат човешките животи.Всичко е игра в която са включени всички лидъри.На никой не му пука за загиналите Руски и Украински войници.Важно е да им върви бизнисе на Путин и подобни лидери в света.Но като има овце ,няма как да не се възползват.Руските войници ако откажат нападение на Украина и премахнат лидера Путин,ще е съвсем друго.Но това е каквото е.Овцете са много,а овчарите малко,но са по-умни.
17
21
 
15
 
! Отговори
ИСА преди 2 години
ИЗ РУ ДИ! Руснаците са алкохолизирана ***, ТОТАЛНО пропаднало общество! Нацията им е завинаги ТОТАЛНО пропаднала психически. От тях и главния психопат Путин се очаква всичко.... В 21 век убиват хора без да им мигне окото с каква националност са. Тези трябва да бъдат съдени в ХАГА за престъпления срещу човечеството, което включва и самите руснаци
16
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето за преговори вече отмина. Да взимат Украйна и да се приключва въпроса.
15
28
 
4
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 2 години
Ей сега шести американски флот е навлязал в Черно Море според CNN.Работата загрубява.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пратят Роската и мони оаси да преговарят !
13
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взе да писва какво искала Москва. И слепя вижда какво иска Москва - анексиране на украинската територия към Русия и създаване на нов СССР - Русия, Молдова, каквото е останало от Украйна, Беларус, Казахстан, Унгария и прилапване на Балканските си "сателити" Сърбия, Македония, България, Черна гора, Хърватия
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даниел Лорер, пардон Володимир Зеленски избяга за Израел със самолет и остави балъците за жертват живота си за родината.
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що пишете фалшиви новини? Президентът Зеленски лично направи обръщение към Русия да спрат военните действия (тоест примирие, а не украинците да се предадат), и да започнат преговори с цел да избегнат последващо кръвопролитие, което ще доведе до хиляди жертви и от двете страни - и от украинци и от руснаци.
10
14
 
28
 
! Отговори
Чудо! преди 2 години
Значи Путин като развъртя бухлката и Зеля стана изведнъж много кооперативен. Ама дали забелезА неговите другарчета от жендерязкия запад как го нагрухаха с пушки и топове и го натириха сам да се дърви на мечока. И сега бил готов за преговори... Обаче, колега, влака замина. Сега ще си изядеш кашата докрай, че после на Путин ако слънцето не му свети в очите може и да склони да чуе какво можеш да предложиш.
9
8
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Марио Драги прибра Зеленски в Рим. Това ще подейства супер демотивиращо за Украинската армия и тя ще се предаде до довечера . До 24 часа Руския флаг ще се вее на мейдана !
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауууу синът на бай Дън изгоря с инвестицията от 1 милион хектара плодородна украинска земя за ГМО производство.
7
4
 
21
 
! Отговори
Като че преди 2 години
ли се оказа вярно това, че който не говори с Лавров, ще говори с Шойгу!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dnes вие сериозно ли почнахте да публикувате и вътрешните си коментари, без да ги ртиете от заглавията?
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще е може би единствената страна която е превзета с много малко жертви
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да чакам ***?
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленский избяга! Класика в жанра! Не чакайте евреин да жертва кожата си за вас, по-скоро той ще жертва вашите!
2
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква дипломация с фашияги не трябва да има,всички помним 2014 когато с преврат сложиха бандеровците там!!
1
7
 
29
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Правилно!!!!