Йенс Столтенберг: Ядрената заплаха на Путин е опасна и безотговорна

САЩ и Европа трябва да стоят заедно срещу руската военна агресия
Обновена: 27 фев 2022 18:55 | 27 фев 2022 18:30, Анисия Иванова
334
Йенс Столтенберг: Ядрената заплаха на Путин е опасна и безотговорна
Снимка: БГНЕС

Решението на президента Владимир Путин да постави ядрените си сили в бойна готовност представлява "безотговорно" поведение, обвини НАТО в неделя.

"Това е опасна реторика. Това е поведение, което е безотговорно", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред CNN на фона на засиленото напрежение около руската инвазия в Украйна.

„И, разбира се, ако комбинирате тази реторика с това, което те правят на място в Украйна, воювайки срещу независимата суверенна нация и извършвайки мащабно нахуване в Украйна, това засилва сериозността на ситуацията“, той добави.

Още по темата

САЩ и Европа трябва "наистина да стоят заедно" срещу руската военна агресия и "заплашителна реторика", изтъкна ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, добавяйки, че алиансът "не иска война".

„НАТО не иска война с Русия, ние не търсим конфронтация“, каза той в неделя пред BBC World. „Ние сме отбранителен съюз, но трябва да сме сигурни, че няма място за неразбиране и грешни преценки за способността ни да се защитаваме и защитаваме съюзниците. НАТО ще разположи своите сили за бързо реагиране за първи път, за да подсили източния си фланг пред лицето на руската инвазия в Украйна. САЩ и Европа "трябва наистина да застанат заедно... както срещу агресивните действия на Русия срещу Украйна, така и срещу заплашващата реторика на Москва. Точно това правим, като засилваме военното присъствие на НАТО на изток“, увери Столтенберг.

Лидерът на НАТО посочи, че Русия "извършва пълномащабна военна инвазия срещу суверенна, мирна нация" и "няма съмнение", че отговорният за това е президентът Владимир Путин, пише БГНЕС.

Това е най-новият ход от страна на НАТО за крепване на отбраната си, след като съюзници, оглавявани от САЩ, изпратиха хиляди войници към източните страни, докато Кремъл се придвижваше към Украйна. Но "главната отговорност и основна задача" на НАТО остава предотвратяването на атака срещу страна-членка. Украйна е високо ценен партньор, ние ги подкрепяме, но Украйна не е обхваната от същия тип сигурност, абсолютна сигурност... която важи за съюзниците в НАТО“, изтъкна накрая Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
2
 
! Отговори
да кажа за нато...2 преди 2 години
незнам какво си мисли русия за нато или го ползва за предтекст да си изхарчи огромния бюджет за война отнети средства от бедния руснак.... но нато има средства за защита от ядрен удат такива че дори русия да нанесе първи удър едва ли ще е успещен, и тези средства също не са известни на русия как действат, за пример ще дам няма да неутрализират ядрени бомби с други бомби или оръдия както са старите, изпраще се сигнал които може да обхване огромни територии и деактивира заряда - помислете
262
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ima bezbroi mirni choveshki reshenia. Ukraina i Nato izbirat voinata, manipulaciite i agresiata, poneje imat plan za izpalnenie da realizirat zadaljitelni voenni prihodi v razmer na 2 procenta ot vatreshnia produkt na vsiaka chlenka darjava v nato, kakto i ogromen broi dobrovolni darenia, poneje manipulirat obstestvenostta agresivno po artistichni scenarii i spekulirat s strahovete na horata. I zaglushavat maskirat istinata.
261
1
 
3
 
! Отговори
да кажа за нато... преди 2 години
нато са правили много грешки повечето са ги признали и поправили, русия не е признала нито една грешка само ги задълбочава, нато никога няма да нападне русия, няма смисъл, нато има ресурси за отбрана толкова големи че русия неможе да си представи включително и нови ядрени оръжия които путин не е сънувал изобщо че са възможни има и тайни оръжия за които знаят подробности 2-3 души. просто да си знаете че не са шайка хомосексуалисти както русия си мисли
260
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кат е опасна налягай си парцалите Асан нема ПРУ да се крие :)))
259
9
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ЛДНРуау...сподели ли с китайците и индийците стоящи "зад теб" какво готвиш за децата им и империите им?ама ядрената зима ще достигне и до техните домове,може да се окаже ,че вашите тенекета не могат излетят...и да ви ударят нашите...внимавайте какво си пожелавате...ние сме готови да умрем като Свободни...вие готови ли сте да загубите привилегиите и богатствата си?...изм.т са убиващите невинни човешки...вие сте още по-зли...убивате братята си в Украйна!
258
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ЛДНРсмях и безсилие,на руските граници няма чужди армии,в руските градове няма чужди убиващи руснаци,света ни не активира ядреният си...Путин го прави...путин е военнолюбеца Каин,той убива братя демонстрирайки "сила"силен убиец няма,готови сме да умрем в ядрена...но не сме готови да станем роби на путин!!!САЩ и Свободният Свят...не се поддавайте на заплахи и рекет...насочете ракетите си към замъците на путин...и каквото реши Бог!той конвенционална не може...та ядрена...болният...
257
10
 
18
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Окраина и НАТО пожелаха война. Русия ще воюва, за да осигури оцеляването си. Време е за ядрено оръжие срещу войнолюбците. Искахте война, създадохте война, въоръжавате чифутският диктатор в Окраина, подкрепяте геноцида в Донбас и нацисткият режим. Време е за ядрена зима над ФАЩ и ЕС. Не се на.си.рай.те, това е толкова демократично. Питайте Хирошима и Нагазаки, мъртвите. Без Русия няма да има и друг свят. Разбрахте ли и.з.мет.?!
256
7
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Сандомечти на неанд.рталец,няма такава опция,по скоро ще осъмнеш с новината...путин го няма вече...и няма на кого да робуваш...това е целият Свят мой...огледай се...осъзнай какво извършихте...и ядрените ви няма да могат да излетят...това е последният ви коз...плашите...елементарни убийци сте...Каин...библейският!!!
255
12
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Русия и Народа им ще я бъде,никои не обвинява Руският Народ...самите те са подложени на геноцид от диктатора джудже,изпраща децата на руснаците на смърт и ги надъхва да вършат престъпления...за да спаси властта си,жертва Народа си...нима не го правят много политици по-света...практика е...клише,безмозъчни...без Бог...без ценности...убиват и рушат...политическата класа е болна от столетия..и е време за реанимация..германци..французи..руснаци..опасна игра е..само с пари няма да стане,не са важни
254
5
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
някой ден ще се събудя и ще прочета - САЩ ги няма вече ... даже и жал няма да ми стане
253
8
 
1
 
! Отговори
Зорге преди 2 години
Лошото е, че планът на НАТО по отношение на Русия при евентуална война е с ядрени боеприпаси, макар и да не включва пълно унищожение. Селяните ще останат със сигурност.
252
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако ги няма Русия и руския народ, какво ни интересува останалия свят?" Фраза на НЕблагороден човек, на завистлив селянин. А Русия познава и много благородници. Жал ми е за руския народ, голям срам бере.
251
13
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Народа на Русия не е понасял по-голям позор и срам!Путин уби един достоен и изстрадал Народ...невиждано в историята...Путин е съвременният ..Каин...библейският...нечовешко е хора...
250
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименмали...базите са за да може да защитим домовете си...в украйна няма и им пращат...чеченци главорези,където няма...гостуват чеченците и колят,няма чужди армии на руските граници,кого лъжете,няма чужди армии в руски градове,кого лъжете,няма чужди ракети убиващи невинни руснаци,както вие правите в Украйна...никой не ви вярва на лъжите и манипулациите...и теб специално трябва да те издирят и заглушат...елементарен руски *** си...и работиш за справедливата кауза...с елементарните си
249
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да обкръжиш Русия с американски военни бази е "безопасно" и изключително "отговорно"....
248
14
 
19
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Путин иска да освободи Украйна от фашистите - хитлеристи бандеровци. Слава Росии. Ура!
247
12
 
10
 
! Отговори
Роки Балбоа преди 2 години
От втората световна война Русия не е давалатолкова много жертви. И то за 3 дни.
246
16
 
9
 
! Отговори
AC/DC преди 2 години
В Украйна влязоха 2 легиона от хиляди доброволци на страната на УКРАЙНА !СЛАВА на УКРАЙНА !
245
17
 
5
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Пратете някакви командоси,че да го опукат този гном,и го сменете с някой послушен и мил човек,удобен на НАТО и ЕС.От 3 дена има война,и все още не съм видял убити нацисти,руските войници също.Виждам обаче едни сепаратисти,които искаха да се отцепят от Украйна,за да създадат буферна зона между НАТО и Русия.Вовата играе игри,на които само рошавите цървулани русофили и по тъмните "българи" биха повярвали.Нищо де,тя историята си знае работата.
244
4
 
5
 
! Отговори
извънредно нагла преди 2 години
очеларка