Не сме научили уроците от миналото, злото се повтаря

Няма оправдание за отнемане на човешки животи
1 мар 2022 15:24, Анисия Иванова
23

"До последно на този отвратителен ден не можех да повярвам, че това ще се случи, тъй като имаше подобни предположения. След ВСВ, след това, което се случи в 90-те години в бивша Югославия, не вярвах, че в Европа ще има война. Войната се засилва, вместо да отслабва. Войната е преди всичко жертвите ѝ. Няма оправдание за отнемането на човешки животи", каза поетесата Силвия Чолева в ефира на "България сутрин".

А според поетесата проф. Амелия Личева, колкото и да казваме, че сме си научили уроците от миналото, е ясно, че не сме.

"Това са жертви. Това е нещо, което е чудовищно във всеки един момент. Колкото и да казваме, че сме научили уроците от миналото, се окачва, че не сме. Не можем да излезем от този цикъл, злото се повтаря. Достатъчно е да има един диктатор като Путин и нещата да се повторят", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

А Чолева отбеляза, че е неприемливо досега да не са измислили начини, по които подобни действия да бъдат мирно възпирани.

"Винаги съм си казвала защо се издават нови и нови книги за ВСВ, не е ли ясно вече какво е станало. Оказва се, че не е ясно. Оказва се, че спиралата се завърта отново. Ужасното е, че не се измисли начин подобни действия да бъдат възпирани по мирен път. Да се предизвика Трета световна война се оказва, че не е трудно. Виждаме, че думите олекнаха, изгубиха тежестта и смисъла си", каза поетесата.

Чолева сподели, че в момента ставаме свидетели на една малка част от пъзела на ужаса на войната. И добави, че тепърва ще излизат нови и нови ситуации, за които ще разбираме.

"Важна ми се струва солидарността, която започваме да виждаме в българското общество. Това, което се опитат да правят хората. Непрекъснато чета за организации и хора, които оказват помощ. Очевидно хората не мислят през статистика, а през конкретния живот на тези хора, които са застрашени и са във война", смята Личева.

По думите на Чолева винаги има поводи за обединение и разединение, дори сега обществото е разделено по линията на това кой е виновен.

"Тези изпитания идват, за да ни покажат колко важен е всеки един човешки живот. Загубването му води до трагедия", каза тя.

"Съвременният свят ни изправи пред ситуации на консуматорство, безгрижие - неща, които все повече ни отдалечаваха от това да мислим през конкретния човек. Радва ме срамът на руските граждани. Надявам се вълната да е по-силна, да се чуят повече гласове и самото общество да се справи с диктатора", посочи още Личева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Историк преди 2 години
ама кой ги кани такива по телевизията. изобщо четете ли историята и фактите?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ПСВ България е ограбена от НАТО държавите Англия и Франция и САЩ. САЩ се въздържат в полза на Англия.
19
0
 
6
 
! Отговори
Заглавието е вярно преди 2 години
Не сме научили уроците от миналото. Отново сме на грешната страна !
18
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Щом една поетеса го казва значи е истина . Кво разбира нормалния бачкер от това .
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са империята на злото, започнала 81% от войните по света след Втората световна война. Тази поетеса сляпа ли е или си заработва центовете?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
злото дойде в най-мрачната си форма
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, не сме си научили уроците по история. Искахме демокрация, каквото и да означава това. Но демокрацията се развива на пазарен принцип. Кризите са задължителни, оздравяващи. Чистещи слабите и угояващи силните. Войните са част от тези кризи и също са задължителни за решаване на политически, разбирай икономически противоречия. В тези войни най-големите губещи са обикновените хора, които са и пушечно месо. Имахме късмет да поживеем някоя и друга година без фашистки изстъпления и без войни...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личната поетеса на Анастас Герджиков.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злото се нарича Путин и в това няма съмнение. Обвини Украйна в нацизъм, а в момента армията му избива украински войници.. Абсолютен демагог и двуличник.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои точно Уроци?Българския Народ е насилствено похристиянизиран от Византия през 866 г а (освобождението) 3 март 1878 г е Руска Пропаганда у нас. От какво и кого са освободили? Виждаме как (освобождават) Украйна , няма нужда от коментар
11
4
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Разбрах. Когато човешки животи се отнемат в името на западната демокрация (Сърбия, Сирия, Ирак, Либия) - тогава това не е зло и отнемането на човешки животи е оправдано. Когато се отнемат човешки животи другаде - тогава това е зло и не може да бъде оправдано.
10
5
 
7
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
Последните дни изпълзяха всякакви *** от л,а,й,,ната.Къде беше лелче последните 8 години? Къде беше когато 15000 човешки живота в Донбас бяха отнети от Киевската фашистка хунта? За убитите деца от Донбас не ти пука, нали? На това му казвам ЛИЦЕМЕРИЕ.
9
5
 
3
 
! Отговори
Путин ке падне преди 2 години
2022 !
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то няма какво да се учи ,бе лелче. Мъдрият Соломон го е казал преди 3000 години: " Няма нищо ново под слънцето, всичко е добре забравено старо." Това е човек без Бога- убиец като Каин!
7
0
 
9
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
"Няма оправдание за отнемане на човешки животи" - о, така ли?! а с Глад, Мизерия, Инфлация, Студуване без Отопление и т.н. Не се Отнемат Човешки Животи, те сами си умират ей тъй от Убаво!!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Винаги съм си казвала защо се издават нови и нови книги за ВСВ" ---- защото Заапдът не спира да лъже и изфабрикува историята, бабче. Какво да се прави.Малко инфо за втората, на която й се привижда диткаторът Путин ------ Съветник на Надежда Михайлова в качеството й на министър на външните работи (1997 2001). Общински съветник в Столичния общински съвет от групата на СДС (2003 2007).[3] Съветник на еврокомисаря Меглена Кунева (2007 2010).
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РозаНе познаваш историята, драга. Където е стъпил руски ботуш, никога не се е връщал. За Путин - ако самият той се откаже, това ще го таксуват като предателство самите военни и ще го изстрелят. В този смисъл Путин няма да се откаже в никакъв случай.
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, когато американците и по-конкретно Гейтс хвърли ковида по света и от това измряха десетки милиони, никой не си мръдна пръста, а сега всички срещу Русия.
3
0
 
1
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Рязаха,ракетите,цаливаха се,а то всичко,напразно,НАУЖКИМ.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато е САЩ - ОК, когато е Русия - Немирише ми на дискриминация...