Ние не сме избрали тази война: Руснаците все още не разбират действията в Украйна

Хиляди бяха арестувани на протести срещу инвазията
4 мар 2022 18:30, Нели Христова
180
Ние не сме избрали тази война: Руснаците все още не разбират действията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Деветнадесетгодишната Тася и приятелите й се присъединяват в една студена утрин в руския град Санкт Петербург към голяма тълпа протестиращи, които скандират "Нет войне" ("Не на войната!").

"Винаги е по-безопасно да стоите заедно с другите... и да поглеждате през рамо, в случай че трябва да бягате", казва Тася. По някое време тя казва, че приятелите й са напуснали протеста, за да се приберат вкъщи или някъде другаде да се стоплят, оставяйки я да стои сама на улицата.

"Тогава група ченгета мина покрай мен и изведнъж един от тях ме погледна и след това се обърнаха, тръгнаха към мен и ме задържаха", разказва тя за протеста на 24 февруари.

Протестите продължават в цяла Русия - млади граждани, заедно с хора на средна възраст и дори пенсионери, излизат по улиците, за да се обявят срещу военния конфликт в Украйна, нареден от техния президент - решение, в което те твърдят, че нямат думата.

Сега те намират своя глас. Но руските власти възнамеряват да спрат всяко публично несъгласие срещу нападението срещу Украйна. Полицията потушава демонстрациите почти толкова бързо, колкото те се появяват.

Полицията в Санкт Петербург арестува най-малко 350 протестиращи в сряда, като общият брой на задържаните или арестуваните протестиращи достигна 7624 от началото на инвазията, според независима организация, която проследява нарушенията на правата на човека в Русия.

Опозицията срещу военната операция на руския президент Владимир Путин в Украйна, макар и все още ограничена, идва от някои неочаквани места.

Един от най-богатите хора в Русия, бизнесменът милиардер Михаил Фридман, който е роден в Украйна, нарече насилието "трагедия", добавяйки, че "войната никога не може да бъде отговорът" - но той не критикува директно Путин, според Financial Times .

"Ако направя някакво политическо изявление, което е неприемливо в Русия, това ще има много ясни последици за компанията, за нашите клиенти, за нашите кредитори, за нашите заинтересовани страни", каза Фридман.

Друг олигарх, Олег Дерипаска, написа в своя канал в Telegram: "Мирът е много важен! Преговорите трябва да започнат възможно най-скоро."

Междувременно членове на руската интелигенция - академици, писатели, журналисти и други, отправиха публични призиви, осъждащи войната, включително рядко "отворено писмо" до Путин, подписано от 1200 студенти, преподаватели и служители на престижният Московски държавен институт за международни отношения, свързан с Министерството на външните работи, който произвежда по-голямата част от елита на правителството и външните работи на Русия.

Подписващите декларират, че са "категорично против военните действия на Руската федерация в Украйна".

"Считаме за морално неприемливо да останем встрани и да мълчим, когато хората умират в съседна държава. Те умират по вина на онези, които са предпочели оръжие вместо мирна дипломация", се казва в писмото.

Писмото е поразително лично, като подписалите го обясняват, че "много от нас имат приятели и роднини, които живеят в териториите, където се провеждат военни действия. Нашите деца и внуци ще усетят последствията. Много поколения бъдещи дипломати ще трябва да възстановят доверието в Русия и добрите отношения със съседите ни, които бяха загубени."

Публично руските дипломати са в крачка с Кремъл, въпреки че ръководителят на руска делегация на срещата на ООН за изменението на климата Олег Анисимов се извини за военната операция, според The ​​Washington Post, "от името на всички руснаци, които не успяха да предотвратят този конфликт", добавяйки, че "тези, които знаят какво се случва, не успяват да намерят никакво оправдание за атаката".

Но много руснаци всъщност не знаят напълно какво се случва в Украйна.

Държавно контролираната телевизия почти не показва съобщения за руски бомбардировки и обстрели в Киев и други украински градове, вместо това се фокусира върху така наречените украински "националисти" и "неофашисти".

Приблизително седмица след навлизането на руските сили в Украйна, много руснаци все още се справят с факта, че войната всъщност се случва. Съединените щати и други западни официални лица предупреждаваха за предстоящата атака от седмици, но руските държавни медии, особено телевизионните новинарски предавания, се подиграваха с тези изявления, твърдейки, че Москва няма намерение да предприема военни действия срещу Киев. В анкета на CNN, завършена преди началото на инвазията, само 13% от руснаците смятат, че е вероятна руска атака, а двама от всеки трима (65%) очакват мирен край на напрежението между Русия и Украйна.

Но младите хора в Русия, като 25-годишната Арина, която живее в Москва, не гледат телевизия - тя казва, че не е пускала телевизор от седем години. Момичето получава информацията си от интернет, чете блогове и слуша влогъри. Тя все още не е участвала в протести, но е виждала млади хора на улицата да участват в "мълчаливи протести", като слагат надписи "Не на войната" на раниците или чантите си.

Арина също се затруднява да разбере защо се случва тази война в Украйна и какво ще означава това за собствения й живот като млад руснак. "Много е трудно да се предвиди нещо, разбира се, ситуацията е ужасна", казва тя. "Сред някои от моите приятели има много безпокойство за бъдещето, много страх, защото не знаем как ще ни се отрази."

Но майката на Арина вижда нещата съвсем различно. "Мама вярва на всичко, което вижда по телевизията", казва Арина. "Тя вярва, че това е била необходима мярка от Путин, защото има оръжия около страната ни... има заплаха от Запада, поради което Путин се налага да нападне."

Арина казва, че дори е разгледала ръководство в руско онлайн списание за студенти, което подсказва как младите руснаци могат да говорят с родителите си и други за войната в Украйна. "Разбираме колко болезнено може да бъде, когато вашите родители, приятели, колеги, дядовци и баби се превърнат в поддръжници на войната", се казва в него. "Затова решихме да подготвим ръководство за това как да говорим за войната с онези, които я оправдават. В нашето ръководство ще намерите отговори на 17 от най-разпространените аргументи, разпространявани от пропагандата и най-често чувани в спор", се казва в него.

Арина прочита наръчника точно навреме. На 28 февруари списанието съобщава, че руската правителствена агенция, която контролира комуникациите и средствата за масова информация, е поискала от Doxa да премахне ръководството от уебсайта си.

Арина казва, че двамата с майка й са имали много ожесточен спор.

"Тя просто не приема моята позиция и си мисли, че съм прозападно настроена, че нищо не разбирам. Тя не вярва на това, което казвам, аз не вярвам на това, което казва... Имаме много различни източници на информация: научавам всичко от независимите медии, които отдавна са блокирани в Русия, а тя гледа телевизия."

Докато Арина и нейните приятели следят новините за Украйна в социалните медии, те виждат отвращението сред мнозина на Запад към решението на Путин да атакува Украйна. Руснаците, казва тя, имат противоречиви, полярно противоположни реакции.

"Първата е, че всички казват: "Да, трябва да се срамуваме". Вторият е: "Не, нека не се срамуваме от себе си и нека не възлагаме на себе си решения, които не сме взели ние."

Но и двете страни са съгласни в едно нещо, казва Арина: Те искат международната общност да знае, "че хората не са техният президент и ние не сме избрали тази война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ламята, личи че си простовато момче. Поне средно образование да беше завършил, неук селендур!
89
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Путин! Свобода за руснаците!
88
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Съгласен съм
87
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво са тези коментари? Хората умират, умират...в този момент! Разкъсвани, смазвани, стреляни...Срам за човечеството, срам! Нека си спестим празнословията за или против, нека си спестим думите- само гробовно мълчание и молитва за прошка са достойни за този ужас, този срам за всички нас, хората. Не е достойно да се коментира. Бъдете живи, бъдете човеци и Бог да пази душите ни.
86
0
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До 96: Какъв документ ти е нужен? В България има хиляди документи, даже милиони. 4млн. сме били тогава. А произведенията на наши писатели?
85
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна забрани всички езици, освен украинския, между забранените е и езика на българското малцинство, имаше репресии срещу малцинствата, в сградата на профсъюзите в Одеса изгоряха двама българи, а ние от благодарност ще им помагаме и ще ги подкрепяме във всичко.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да отваряме Корекоми в Русия, че след 10 години, мобилните телефони там ще са научна фантастика
83
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наши медии правят национално предателство .Моля прокуратура да го вземат под внимание.На страна Украйна която скъса 13 национални знамена в Киев е ненормално и предателство да си .Категорично национално предателство .
82
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляди са "против" конфликта, милиони са "за", защото разбират, че Русия защитава сигурността си.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Щатите имат 2.12 милиона в затворите. Путин не може да понесе и по това да го бият и затова действа скоростно да ги бие. И като се е запътил в тази посока мисли да ги бие с много, та никой да не може да му подобри рекорда. Сега ще натири 10% от населението на Русия (към 14-15 милиона) в лагери, така де гулази, имам предвид затвори.
80
5
 
11
 
! Отговори
Тюркски братя преди 2 години
Слушайте братя българи, от турчин чиито баща е балканист и има достъп до архивите в Османската империя. Крим е бил винаги Тюркски и български! НЯМА ТАТАРИ ТАМ нито руснаци! Крим винаги е бил на България и Турция разделен поравно и хората за живели в мир и просперитет! В Османската империя много точно са се преброявали всички народи и там никога не е имало руснаци! Да се знае!
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е писано-"рибата се вмирисва от към главата". Основната вина за всички военни конфликти и воини имат политиците. Народа се използва като инструмент за постигане на целта от политиците.
78
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия е забранено да се използва думата "война" в Украйна а заменено със Специална Операция. Същата история у нас през 1878 г вместо Санстефански предварителен мирен Договор заменено с Освобождение на България (м/у другото няма Документ който да казва че Русия освобождава България) просто чиста Дезинформация
77
4
 
15
 
! Отговори
До 93 преди 2 години
С ти как разбра,че доверието към Путин расте ? По ТВ Путина 24 ? Там,където онова украинско момче се сбогува с жена си и дъщеря си,а те го представиха като доброволец от Донецк !Как бе,как разбра,че доверието към Путин расте !Кажи ни !
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статии как има протести и тн Русия, но доверието към Путин расте... странно. Интересни медиии :D
75
0
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
ОК
74
2
 
18
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Белград изостави Путин. Гласова против Русия в ООН.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Петроград започват брожения; през февруари 1917 г. на улиците се появяват тълпи с надписи на плакати Долу войната!. Тежките загуби по време на войната засилват мнението, че цар Николай II не е способен да управлява. Към 1917 г. загубите на Руската империя в Първата световна война достигат 2,5 млн. войници (загинали в бой, изчезнали, починали от рани и болести, загинали в плен) и до 1 млн. мирни жители.
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блатная потъва ......Тея комунисти толкова пропаганда и лъжи изговориха ,че чак те си повярваха и започнаха нещо,което ще ги занули и приключи !Тотално са полудели и прогнили от манипулациите,които непрестанно извършват.Сега ще скъсат синджира с еволюцията ! Не ,че бяха много еволюирали,но покрай запада се наредиха и те на опашката.Вкусиха от съвременността и им хареса Да,ама сега пак отиват с Лада,в панела с 5 програми на Електрона.Радиа-2.Култура НЯМА.Няма и Холивуд.Няма facebook,you tube
71
1
 
15
 
! Отговори
Тоя Путин преди 2 години
Много се обърка. Така или иначе си беше взел Крим и дори Радев му го призна за руски. Олигарсите му бяха изкупили половин Лондон, сума замъци във Франс и курорти в Алпите, Кипър, Испания...да не говорим за България. Кво го бодеше тая Украйна дето си е мизерия.