Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото повикало, такова се обадило! Ха ха! Слава КОКАИНЕ!
42
18
 
14
 
! Отговори
И правилно преди 2 години
Напълно естествено.... Нека печалбата остава на място!
41
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите фирми не притежават почти нищо - сградите им са под наем, колите на лизинг, имат някаква офис техника и документация. Това е всичко. Някакво количесво стоки на склад, което така или иначе са го прежалили и толкова. Хората са уволнени, договорите-прекратени, какво толкова ще им вземат и какво толкова ще ползват? Ще отворят IKEA и ще продават вътре ... какво?
40
8
 
23
 
! Отговори
Пурза Кутин преди 2 години
Да се молят да не им свърши нефта и газа че тогава са живи умрели. То е ясно че западна фирма няма и да си помисли да инвестира в Русия поне 10 години.
39
6
 
16
 
! Отговори
Аграпович преди 2 години
На война, като на война. Сега всички руски изселници в западния свят ще бъдат ли настанени в лагери като японците през ВСВ?
38
11
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ама Киро, Асен и Радев знаят английски, пък Боко само торта и сахер :))))))))))))))))))))))) Пък ся кво стана, а с бензина, тока, хляба? :)))))))))))))))))))))))))))))))))
37
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западняците се махат от варварска Русия... Напълно логичен ход. Вероятно САЩ ще бомбардират рашките.
36
6
 
27
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Ха ха ха, тия не се поучиха от историята, всички знаем как приключи предишната национализация! Дай на примата кюлче злато и той ще почне да *** орехи с него!
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От магазина на Porsche вече ще може да си купиш Лада
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20- И НИЕ СЪЩО- ВЧЕРАШНАТА ИЗЯВА НА НИНОВА МЕ ВЪРНА В ОНИЯ ГОДИНИ КОГАТО ИМАШЕ ЧЕРНА БОРСА А НЕ ПАЗАР- ЗНАЧИ ЧЕРВЕНКИТЕ БРАТУШКИ ЕПТЕН СА ИЗТРЕЩЕЛИ- ПОМНИТЕ ЛИ ЕДИН ПРЕМИЕР ВЪЗКЛИКНА- ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ- А СЛЕД ТОВА ДОЙДОХА ЕДНИ ЗАПЛАТИ В ХИЛЯДИ И МИЛИОНИ А 1 ДЛ БЕШЕ 2965ЛВ- ВИЖ БНБ НА 12 МАРТ 1997Г- ТА СЕГА СЛЕД КАТО НИ УПРАВЛЯВАТ КРЕМЛЬОВКИ ЩЕ ИМАМЕ НОВА ВАЛУТА В ХИЛЯДИ ЛИ?
33
8
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ВСИЧКО ОСНОВНО И КОНТРОЛ НА ДЪРЖАВАТА ДОКАТО НЕ СЕ ИЗТОЧИ НАПЪЛНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ОЛИГАРСИ БЛИЗКИ ДО РЕЖИМА! ТОЧНО КАКТО СТАНА В БЪЛГАРИЯ ВЕДНАГА СЛЕД КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!
32
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разни тролчета, които умират за путиии или някой рубла. Но момчета отгоре се гледа. Убийството на деца и жени ... ще ви се върне. Винаги се връща. Това няма заличаване. Повече никога няма да имате Украйна за приятел. Загубихте твърде много.
31
10
 
14
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Вовка лъжеца,кварталния хулиган получи удар по мордачку.(мутрата)
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още подаръци за китайците?
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние кога ще национализираме фирмите за пренос на енергия?
28
17
 
15
 
! Отговори
я да видим преди 2 години
всички руски тролчета да се преброят натискайки "палеца надолу" (и после в мините да копат въглища)
27
29
 
21
 
! Отговори
Еврогейска политика преди 2 години
Изисква се твърда ръка и много правилно постъпва в отговор на педераскотоо поведение и кълчене от бизнеса. Като правят гадно ще си получат в отговор гадно.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фирмите и заводите ще ги приватизират после китайците за по 1 евро.
25
16
 
40
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Нека нека, хак да им е, и света да се научи никога повече да не инвестира в русията на крепостниците!
24
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фолксваген пак ще произвежда танкове. Традиция браче.